Quantcast

D. Trumpas: Iranas greitai norės derėtis

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį prognozavo, jog Iranas „greitai“ norės derybų, ir paneigė, kad Baltuosiuose rūmuose tvyro nesantaika dėl žingsnių, kritikų teigimu, galinčių sukelti karą Artimuosiuose Rytuose.

„Reiškiamos įvairios nuomonės, o aš priimu lemiamą ir galutinį sprendimą – tai labai paprastas procesas, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas. – Esu tikras, kad Iranas greitai norės derėtis.“

D. Trumpas taip pat atmetė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Baltuosiuose rūmuose esą yra kilęs sąmyšis dėl virtinės administracijos žingsnių didinant spaudimą Iranui, ir pareiškė, jog juose „nėra jokių vidinių kovų“.

Jungtinės Valstijos trečiadienį įsakė visiems mažiau reikalingiems šalies ambasados Bagdade darbuotojams skubiai palikti Iraką dėl „betarpiškos“ grėsmės, tiesiogiai susijusios su Iranu.

Pasak pareigūnų, šią grėsmę kelia irakiečių sukarintos grupės, vadovaujamos ir kontroliuojamos Irano revoliucinės gvardijos korpuso.

Anksčiau šį mėnesį Pentagonas į Persijos įlankos regioną pasiuntė lėktuvnešio smogiamąją grupę ir branduolinį ginklą galinčių nešti bombonešių.

Kongreso demokratai savo ruožtu pareikalavo D. Trumpo administracijos informuoti juos, ką Baltieji rūmai laiko Irano grėsme, ir perspėjo, kad JAV įstatymų leidėjai nepritaria kariniams veiksmams prieš Teheraną.

D. Trumpo oponentai tvirtina, kad griežto kurso šalininkai, vadovaujami Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas), jau seniai pasisakęs už Irano vyriausybės nuvertimą, stumia šalį į karą.

Baltieji rūmai savo ruožtu sako, kad Iranas, senas JAV sąjungininkų Izraelio ir Saudo Arabijos priešas ir konkurentas, Artimųjų Rytų regione sėja nestabilumą.

Vašingtonas taip pat įsitikinęs, kad Teheranas slapta siekia susikurti branduolinių ginklų, nors pagal tarptautinį susitarimą, vadinamąjį Bendrojo išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), yra pasižadėjęs to nedaryti.

Šį susitarimą Teheranas 2015 metais pasirašė su JAV, Rusija, Kinija, Didžiąja Britanija, Prancūzija ir Vokietija.

Tačiau D. Trumpas praeitais metais savo šalį išvedė iš šios sutarties ir grąžino Iranui anksčiau galiojusias sankcijas.

Praeitą savaitę Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) informavo likusias penkias JCPOA šalis apie ketinimus nebesilaikyti dalies sutarties sąlygų dėl JAV veiksmų prieš Teheraną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Šiaip, Trum'uli, gal pasakysi kodėl tave Kim Jong-unas 'ant ilgo' pasiuntė?..

abazulluu

abazulluu  portretas
Apsisike amerikosai visais frontais. Brudu valdzia,daugiausia nusikatimu pasaulyje padare.Demokratijos net neegzistuoja JAV.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių