Quantcast

D. Trumpas gali neginti Baltijos šalių nuo Rusijos (L.Linkevičiaus komentaras)

  • Teksto dydis:

Respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad jo vadovaujama Amerika gali neprisidėti prie kai kurių NATO narių gynybos, jeigu jas užpultų Rusija.

Gintų su išlygomis

Kai dienraštis „The New York Times“ paklausė apie grėsmingus Rusijos veiksmus, keliančius nerimą NATO sąjungininkėms Baltijos šalims, D.Trumpas atsakė, kad tuo atveju, jeigu Rusija jas užpultų, jis spręstų, ar reikia suteikti joms pagalbą, tik išnagrinėjęs, ar tos šalys „vykdė savo įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“.

„Jeigu jos vykdė savo įsipareigojimus mums – tuomet atsakymas yra „Taip“, – pridūrė jis, duodamas interviu trečiadienį.

Ketvirtadienį D.Trumpas turėtų oficialiai sutikti tapti Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą.

D.Trumpo komentarai apie JAV įsipareigojimus suteikti pagalbą kitoms NATO narėms atitinka jo anksčiau jo išsakytas mintis dėl Jungtinių Valstijų vaidmens pasaulyje.

2014 metais 28 šalių Aljansas įkūrė ypač greito reagavimo pajėgas, kad apsaugotų labiausiai pažeidžiamas NATO nare nuo potencialios konfrontacijos su Rusija.

Per anksčiau šį mėnesį Varšuvoje vykusį bloko viršūnių susitikimą taip pat buvo nutarta dislokuoti Baltijos šalyse ir Lenkijoje keturis sąjungininkų batalionus – iš viso apie 4 000 karių.

„Dabar nėra kaip prieš 40 metų“

Per 45 minutes trukusį pokalbį D.Trumpas betarpiškai iškėlė naujų klausimų dėl įsipareigojimų automatiškai ginti NATO sąjungininkes, jeigu jos būtų užpultos, sakydamas, kad pirmiausiai pasidomėtų jų pačių indėliu Aljanse.

Dešimtmečius sukęs verslą ir neturintis jokios ankstesnės politinės patirties D.Trumpas svarstė apie Amerikos karinės galios naudojimą užsienyje iš ekonomikos pozicijų.

Pavyzdžiui, jis tvirtino, kad Amerikai galbūt nebūtina dislokuoti savo karius užsienyje, nors sutiko, kad tai gali būti geras pasirinkimas.

„Jeigu nuspręstume, kad turime ginti Jungtines Valstijas, visada galime dislokuoti“ karius už JAV ribų, D.Trumpas sakė laikraščiui, pridūręs, kad taip būtų daug pigiau.

Pasak jo, likęs pasaulis turėtų išmokti prisitaikyti prie tokios Amerikos pozicijos. „Man būtų priimtinesnė galimybė tęsti“ galiojančias sutartis, bet tik tuo atveju, jeigu sąjungininkai liautųsi piktnaudžiauti Amerikos dosnumu, kurio šalis nebegali sau leisti, aiškino D.Trumpas.

Jis pripažino, kad tokia doktrina santykiuose su JAV sąjungininkais ir priešininkais radikaliai skirtųsi nuo Respublikonų partijos tradicijų. Nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos beveik visi šios partijos kandidatai pasisakydavo už pasaulio tvarką, kurioje Jungtinės Valstijose atlieka taikos sergėtojos ir „nepakeičiamos valstybės“ vaidmenį.

Padėtis „dabar nėra kaip prieš 40 metų“, prieštaravo D.Trumpas, atmesdamas palyginimus, kad jo požiūris į teisėtvarkos ir tarptautinės politikos klausimus yra panašus į buvusio prieštaringai vertinamo JAV prezidento Richardo Nixono (Ričardo Niksono). Kartodamas savo perspėjimą atitraukti JAV karius, dislokuotus visame pasaulyje, jis pareiškė: „Mes leidžiame didžiules sumas kariuomenei, kad prarastume 800 mlrd. dolerių“, turėdamas omenyje Amerikos užsienio prekybos disbalansą.

„Man tai neatrodo labai išmanu“, – sarkastiškai pastebėjo kandidatas.

„Neturi teisės pamokslauti“

Šiame interviu D.Trumpas taip pat sakė, kad nėra linkęs kritikuoti Turkijos dėl politinių oponentų triuškinimo ir piliečių laisvės varžymo po praeitą savaitę toje šalyje mėginto įvykdyti karinio perversmo.

Kalbėdamas apie Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), jis pareiškė: „Labai jį gerbiu dėl gebėjimo pakreipti tą padėtį... Kaip žinot, kai kurie žmonės sako, kad tai buvo surežisuota. Aš taip nemanau.“

Jungtinės Valstijos „neturi teisės pamokslauti“ Turkijai arba kitoms šalims, kai „žmonės šaltakraujiškai šaudo į policininkus“, pažymėjo D.Trumpas.

D.Trumpas sakė esantis įsitikinęs, kad galėtų įtikinti R.T.Erdoganą dėti daugiau pastangų kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS). Tačiau dabartinio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija kasdien susidurdavo su tikrove, kad kurdus, kurie yra vieni veiksmingiausių sąjungininkų Amerikos vadovaujamoje kovoje su IS, puldinėja Turkija, bijanti, kad ši etninė grupė įkurs savo separatistinę valstybę.

Paklaustas, kaip jis spręstų šią problemą, D.Trumpas trumpam susimąstė ir atsakė: „Susitikimais.“

Jis pabrėžė, kad pastangos nuversti autoritarinį Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) yra daug mažesnės svarbos uždavinys negu kova su „Islamo valstybe“. Dabartinė JAV administracija taip pat yra padariusi tokią pačią išvadą, tik viešai jos neskelbia.

„Assadas – blogas žmogus. Jis padarė siaubingų dalykų“, – sakė D.Trumpas, bet pridūrė, kad IS kelia daug didesnę grėsmę Jungtinėms Valstijoms.

„Pirmiausia pasirūpinti savo šalimi“

D.Trumpas teigė, kad konsultavosi su dviem buvusiais respublikonų valstybės sekretoriais – Jamesu A.Bakeriu (Džeimsu A.Beikeriu) ir Henry Kissingeriu (Henriu Kisindžeriu), pridūręs, kad įgijo „daug žinių“. Vis dėlto jis nepasakė, ar tie pašnekesiai įkvėpė jam kokių nors naujų idėjų nacionalinio saugumo srityje, kurias būtų verta plėtoti.

Kandidatas tvirtai pabrėžė esantis pasiryžęs pasitraukti iš Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA), jeigu Meksika ir Kanada nesutiktų derėtis dėl naujų sąlygų, kurios nebeskatintų JAV bendrovių perkelti gamybą į kitas šalis.

„Pasitraukčiau iš NAFTA akimirksniu“, – sakė D.Trumpas.

Jis taip pat kalbėjo apie būtinybę iš esmės modernizuoti šalies ginkluotąsias pajėgas, visų pirma Amerikos branduolinį arsenalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
lietuvą buvo užpuolęs pilsusuckis ir tarybų sąjunga fašistinė vokietija,dabar lietuvą reikia gint nuo kgb bestijos ir landzbergio chuntos,bet amerikos banditai,tokie patys,kaip ir landzbergio chunta,todėl vieni namo lauk,o kiti kartis šagom marš

Anonimas

Anonimas portretas
taip lietuvą gint reikia nuo komjaunimo kiaulių,nuo nkvd parazitų ir tvartelio gyvūnų

labai geras ir protingas sprendimas.....šau uolis

labai geras ir protingas sprendimas.....šau uolis portretas
Labai gerai kad negintu......nes nėra prasmės sukelti branduolinį karą.......
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių