Quantcast

D. Trumpas dėl balsų kaunasi teismuose ir… teisingai daro?

Per dvi dienas po to, kai JAV užsidarė rinkimų apylinkės, didžioji dalis amerikiečių ir ne tik amerikiečių auditorijos priprato prie žiniasklaidoje dominuojančių antraščių, kad Donaldo Trumpo kaltinimai yra nepagrįsti, o jo ketinimai bylinėtis tėra negebėjimas susitaikyti su pralaimėjimu. Tačiau kai kurie politikos apžvalgininkai teigia, kad dabartinio prezidento pasirinkta taktika yra ne tik teisinga, bet ir pagrįsta.

Ketvirtadienį D. Trumpas surengė gana netikėtą spaudos konferenciją Baltuosiuose Rūmuose ir vėl kalbėjo apie tai, kad demokratai esą mėgina suklastoti rinkimų rezultatus.

Net trys didieji televizijos kanalai (ABC, CBS ir NBC) nutraukė prezidento spaudos konferencijos transliaciją ir pateikė kritinius komentarus. MSNBC taip pat nutraukė transliaciją jai nesibaigus.

Fox News ir CNN spaudos konferenciją transliavo pilnai, tačiau iškart po jos CNN atstovas Andersonas Cooperis pareiškė, kad D. Trumpas buvo panašus į „storą vėžlį, gulintį ant nugaros saulėkaitoje ir suprantantį, kad jo laikas baigėsi“.

Pasak „The Washington Times“ apžvalgininko Charleso Hurto, tai rodo bendrą žiniasklaidos nusistatymą prieš D. Trumpą, kas vargu ar yra sąžininga. Apžvalgininko nuomone, taip pat neteisingi yra visuotiniai pareiškimai, kad D. Trumpas jau pralaimėjo rinkimus.

„Jie sakė, kad tai bus absoliuti (Joe Bideno) pergalė. Vadino tai „mėlynąja banga“. D. Trumpas vis dar gali laimėti“, – rašo apžvalgininkas, kurio nuomone, dabartinio prezidento galimybės yra net geresnės šiandien, nei buvo prieš kelis mėnesius. Tai rodo rinkimų rezultatai tradicinėse demokratų valstijose, kaip pavyzdžiui, Pensilvanijoje.

„Jei J. Bidenas iš tiesų būtų užtikrintai laimėjęs, kaip prieš rinkimus tvirtino visi ekspertai, būčiau jį pasveikinęs ir klausęs: ką D. Trumpas darė neteisingai? Tačiau visi ekspertai smarkiai klydo. Tai dar nesibaigė. D. Trumpas turi ginčyti kiekvieną balsą, kiekvienoje valstijoje tol, kol turi tokią teisę. Yra daugybė ginčytinų atvejų“, – teigia C. Hurtas.

D. Trumpas turi ginčyti kiekvieną balsą, kiekvienoje valstijoje

Anot apžvalgininko, vien tai, kad apie 100 mln. amerikiečių balsavo iš anksto, savaime sudarė tokį krūvį rinkimų sistemai, kokio ji nebuvo patyrusi per visą savo istoriją. O milijonai paštu atiduotų balsų, pasak C. Hurto, savaimė verčia prisiminti apie seniai svarstytą tokio balsavimo būdo korumpuotumo galimybę.

„Mes girdėjome apie pranešimus, kad tūkstančiai namų ūkių gavo daugiau nei po vieną biuletenį bei daugybę atvejų, kai nebuvo sunaikinami netinkami blankai“, – rašo apžvalgininkas.

C. Hurto teigimu, kai kurie atvejai tiesiog prašosi tyrimo, bet niekas jo neatlieka. Pavyzdžiui, kad vienoje tradiciškai respublikoniškoje apylinkėje, kurioje 2016 m. D. Trumpas surinko 60 proc. balsų, šiemet jis pralaimėjo, nes 60 proc. gavo jo varžovas. „Ar tai įmanoma? Galbūt. Ar tikėtina? Jokiu būdu“, – svarsto C. Hurtas.

Taip pat apžvalgininkas atkreipė dėmesį į autoritetingu laikomo buvusio „The New York Times“ darbuotojo, tinklaraštininko Nate’o Silverio žinutę socialiniuose tinkluose, kurioje jis pranešė, kad Pensilvanijoje ką tik suskaičiuotos dvi paštu atėjusios biuletenių siuntos ir visi 23 277 biuleteniai buvo už J. Bideną.

„Palaukite. Ką? Ar jis tikrai pasakė, kad visi šie 23 277 Filadelfijoje atiduoti balsai buvo vien už J. Bideną? Kas apskritai gali parašyti tokį teiginį? Saddamas Husseinas niekada nebuvo surengęs tokių rinkimų, kuriuose gautų tokį rezultatą“, – stebisi apžvalgininkas.

Ar jis tikrai pasakė, kad visi šie 23 277 Filadelfijoje atiduoti balsai buvo vien už J. Bideną?

„O kaip dėl vadinamosios klaidos Mičigano valstijoje, stebuklingai padovanojusios J. Bidenui 100 tūkst. Balsų. Mus tikina, kad tai buvo tik žmogiška klaida. Gerai. Galbūt. Bet gal ne tik tikėkime, bet ir tikrinkime. Kaip ir tai, kodėl Detroite stebėtojai buvo išprašyti iš patalpų, kuriose skaičiuoti balsai ir tų pačių patalpų langai buvo uždangstyti. Ar jūs juokaujate?“ – toliau stebisi C. Hurtas.

Apžvalgininko nuomone, tikėti paaiškinimais apie nekaltas klaidas sunku, nes keturis pastaruosius metus matyta daugybė subliuškusių kaltinimų D. Trumpui, o didžiosios žiniasklaidos priemonės visada palaikė ir palaiko tik kritiką dabartinio prezidento atžvilgiu.

„D. Trumpas privalo ginčyti šiuos rinkimus kiekviena pasitaikiusia proga. Jei tai užtruks šešis mėnesius, tai vis vien užtruks trimis metais ir šešiais mėnesiais trumpiau, nei laikas, kurį demokratai ir juos remianti žiniasklaida užtruko, bandydami užginčyti 2016 m. rinkimų rezultatus“, – tvirtina C. Hurtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apžvalgininkas teisus

Apžvalgininkas teisus portretas
D.Trampas kaunasi ir teisingai daro. Stiprybės jam...

O gal tam yra svarbi priežastis, kurios Tamsta nežinote...?

O gal tam yra svarbi priežastis, kurios Tamsta nežinote...? portretas
Pensininke, ar pasidomėjote, kodėl D.Trampas, kaip ką tik išsireiškėte - "laikosi įsikibęs posto"?

pensininkė

pensininkė portretas
kaip visi laikosi įsikibę postų net baisu ir pagalvoti ar čia Baltarusijos prezidentas užkrėtė nauju posto virusu
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių