Quantcast

D. Trumpas atleido M. Pompeo veiklą tyrusį pareigūną

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį netikėtai atleido vyriausybės priežiūros pareigūną, vykdžiusį tyrimą dėl valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) veiklos, pranešė vienas demokratų įstatymų leidėjas, apkaltinęs prezidentą potencialiai neteisėtu atpildo aktu.

Valstybės departamentas vėlai penktadienį patvirtino, kad generalinis inspektorius Steve'as Linickas (Stivas Linikas) buvo atleistas, bet jokių šio žingsnio priežasčių neįvardijo.

Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis (Eliotas Engelis) sakė sužinojęs, kad S. Linickas buvo pradėjęs tyrimą dėl M. Pompeo.

„Pono Linicko atleidimas vykstant tokiam tyrimui perša mintį, kad tai yra neteisėtas atpildo aktas“, – sakoma Kongreso nario pareiškime.

Vienas Kongreso demokratų padėjėjas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų paviešintas, sakė, jog S. Linickas tyrė skundus, esą M. Pompeo netinkamai naudojosi vienu politinio pasitikėjimo pareigūnu, kad jis vykdytų asmenines užduotis diplomatijos vadovo ir jo žmonos naudai.

M. Pompeo yra daugeliui sukėlęs nuostabą savo dažnomis kelionėmis po pasaulį vyriausybės lėktuvu su savo žmona Susan Pompeo (Siuzan Pompeo), neužimančia jokių oficialių pareigų.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sakė, kad S. Linickas buvo „nubaustas, kad garbingai atliko savo pareigą ginti konstituciją ir mūsų nacionalinį saugumą“.

„Prezidentas privalo nutraukti šį atpildo ir atsikeršijimo prieš valstybės tarnautojus, dirbančius, kad išlaikytų Ameriką saugią, modelį – ypač šiais ekstremalios padėties pasaulyje laikais“, – pabrėžė N. Pelosi.

Viena Valstybės departamento atstovė sakė, kad naujas generalinis inspektorius bus Stephenas Akardas (Stivenas Akardas) – buvęs viceprezidento Mike'o Pence'o (Maiko Penso) padėjėjas, dirbęs kartu su juo Indianos valstijoje.

S. Akardas praeitais metais dirbo Valstybės departamento Užsienio misijų skyriaus, tvarkančio ryšius su JAV diplomatais, vadovu.

Patikimas padėjėjas

M. Pompeo yra vienas vienas didžiausią D. Trumpo pasitikėjimą pelniusių padėjėjų. Be to, ūmaus būdo prezidentas jo niekada viešai nekritikuoja.

Pastaraisiais mėnesiais M. Pompeo, buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas, buvo ištikimas savajam „vanago“ įvaizdžiui: jis aktyviai palaikė drono smūgį Irake, per kurį buvo nukautas įtakingas Irano generolas, taip pat propagavo daugelio mokslininkų atmetamą teoriją, kad COVID-19 pandemijos šaltinis buvo viena Kinijos virusologijos laboratorija.

56 metų M. Pompeo daugelio laikomas veikėju, turinčiu ambicijų pačiam perimti Baltuosius rūmus. Tačiau jis nuvylė kai kuriuos respublikonus, norinčius, kad M. Pompeo atsistatydintų ir lapkritį kandidatuotų į Senatą savoje Kanzaso valstijoje, kur šios partijos pozicijos yra neįprastai susilpnėjusios.

S. Linickas, ilgą laiką dirbęs prokuroru, 2013 metais buvo paskirtas D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) prižiūrėti JAV diplomatijos aparatą, kurio finansavimui skiriama 70 mlrd. dolerių per metus.

Praeitais metais jis atliko nedidelį vaidmenį D. Trumpo apkaltos sagoje, perdavęs Kongresui D. Trumpo advokato Rudy Giuliani (Rudžio Džulianio) dokumentus su nepagrįstais pareiškimais apie Demokratų partijos kandidatą į prezidentus Joe Bideną (Džo Baideną) ir Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič), kurią D. Trumpas atšaukė iš JAV ambasadorės Ukrainoje posto.

D. Trumpas spaudė Ukrainos prezidentą surasti kompromituojančios medžiagos apie jo politinį varžovą J. Bideną, o Vašingtono administracija įšaldė karinę pagalbą savo sąjungininkui Kijevui, kovojančiam su Rusijos remiamais separatistais.

Nors buvo Senato išteisintas, D. Trumpas piktinosi, anot jo, „valstybe valstybėje“, esą siekiančia jį nuversti.

Prezidentas anksčiau atleido arba paskyrė į žemesnes pareigas generalinius inspektorius, prižiūrėjusius Pentagoną, JAV žvalgybos bendruomenę ir Sveikatos apsaugos departamentą, taip pat aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūną, reiškusį abejones dėl D. Trumpo aktyvios paramos bandymams gydyti koronavirusinę infekciją antimaliariniu preparatu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių