Quantcast

D. Trumpas apkaltos tyrimą Atstovų Rūmuose lygina su „linčo teismu“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo apkaltos tyrimą Atstovų Rūmuose antradienį palygino su „linčo teismu“ – rasinį krūvį turinčiu reiškiniu iš tamsiausių Amerikos vergovės istorijos puslapių.

D. Trumpas ir jo sąjungininkai respublikonai skundžiasi, kad Atstovų Rūmų demokratų vykdomas procesas yra nesąžiningas ir kad demokratai bando anuliuoti 2016 metų rinkimus, po kurių D. Trumpas tapo Baltųjų rūmų šeimininku.

Antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas rašė, kad jei koks nors demokratas taps prezidentu, o respublikonai laimės daugumą Atstovų Rūmuose, jie galės surengti apkaltą prezidentui „be deramo proceso ar teisingumo, ar bet kokių teisinių teisių“.

„Visi respublikonai privalo prisiminti, ką čia mato: linčo teismą. Bet mes laimėsime!“, – pridūrė prezidentas.

XIX amžiaus pabaigoje prasidėjusiais linčo teismais, per kuriuos žmonės būdavo kariami, istoriškai dažniausiai naudodavosi baltieji prieš juodaodžius JAV pietuose, nurodo pilietinių teisių organizacija NAACP.

Pilietinių teisių organizacijos „National Lawyers' Committee for Civil Rights Under Law“ prezidentė Kristen Clarke (Kristen Klark) sakė, kad jautė „šleikštulį matydama Trumpą šiandien šiurkščiai neteisėtai pasisavinus šį terminą“.

Pasak K. Clarke, Jungtinėse Valstijose nuo 1882 iki 1968 metų buvo nulinčiuoti 4 743 žmonės, iš kurių 3 446 buvo afroamerikiečiai.

„Linčo teismai buvo nusikaltimai žmoniškumui ir bjauri mūsų šalies rasinio smurto istorijos dalis“, – sakė ji.

„Daugiau nei gėdinga vartoti terminą „linčo teismas“, kad apibūdintum patraukimą atsakomybėn už savo veiksmus“, – sakė Demokratų partijos kandidatu į prezidentus siekiantis tapti Julianas Castro (Džulianas Kastras).

Demokratų dominuojami Atstovų Rūmai vykdo D. Trumpo apkaltos tyrimą dėl jo įtariamo piktnaudžiavimo postu. Prezidentas tikisi, kad respublikonų dominuojamas Senatas jį išteisins, jei Atstovų Rūmai nubalsuotų už jo apkaltą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
noret is to pacio juk neseniai pats izeidinejo juodaodes kongrso nares lazda turi 2 alus p r i s i l o j o.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių