Quantcast

D. Kuleba: Vakarai yra pakeliui į bendrą pergalę

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba šeštadienį sakė, kad Vakarai yra pakeliui į „bendrą pergalę“ prieš Rusiją, ir dėkojo už karinę pagalbą, iš dalies nulėmusią tai, kad ukrainiečių pajėgos atkovojo Chersono miestą.

„Labai mažai kas tikėjo, kad Ukraina išliks“, – sakė D. Kuleba, Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimo Kambodžoje kuluaruose susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

„Tik drauge galėsime nugalėti ir išvaryti Rusiją iš Ukrainos. Esame pakeliui, – kalbėjo D. Kuleba. – Tai artėja ir mūsų pergalė bus mūsų bendra pergalė – visų taiką branginančių pasaulio šalių pergalė.“

Pasak ministro, Chersono išvadavimą švenčiantys ukrainiečiai taip pat braukia „dėkingumo ašaras“, kad Jungtinės Valstijos skyrė milijardų dolerių (eurų) vertės karinę pagalbą.

„Visuomet būsime dėkingi už viską, ką prezidentas [Joe] Bidenas (Džo Baidenas) ir Amerikos žmonės, nepriklausomai nuo jų vidaus politikos preferencijų, padarė, kad taip įvyktų“, – sakė D. Kuleba.

Prieš kelias dienas įvykę JAV kadencijos vidurio rinkimai nesuteikė reikšmingo postūmio kraštutiniams dešiniesiems, kritikuojantiems paramą Ukrainai.

A. Blinkenas gyrė Ukrainos kariuomenės ir visų žmonių „nepaprastą drąsą“, ir pažadėjo, kad JAV paramą teiks „tiek, kiek reikės“, kol Rusija bus nugalėta.

JAV valstybės sekretorius pasmerkė Rusijos Ukrainoje vykdomą atakų prieš civilinę energijos infrastruktūrą kampaniją.

Anksčiau D. Kuleba per viršūnių susitikimo kuluaruose įvykusį dvišalį pokalbį su australų ministru pirmininku Anthony Albanese'iu (Entoniu Albaniziu) padėkojo Australijai už 440 mln. JAV dolerių (eurų) vertės paramą, daugiausia karinę.

D. Kuleba: Maskva žaidžia „bado žaidimus“ su pasauliu

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba šeštadienį apkaltino Maskvą žaidžiant „bado žaidimus“ su pasauliu ir stabdant ukrainietiškų grūdų bei kitų žemės ūkio produktų eksportą.

Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimo Kambodžoje kuluaruose jis reporteriams pareiškė, kad, lapkričio 19 dieną baigiant galioti susitarimui, leidžiančiam Ukrainai eksportuoti grūdus ir trąšas, pasauliui reikėtų spausti Rusiją neprieštarauti jo pratęsimui, nes ukrainietiški produktai, anot jo, yra lemiamai svarbūs įvairioms Afrikos ir Azijos šalims.

D. Kuleba taip pat apkaltino Rusijos inspektorius vykdant „tylų sabotažą“, nes, anot jo, jie sąmoningai delsia išduoti leidimus gabenti krovinius.

Rusija turi ne tik „toliau dalyvauti šioje iniciatyvoje, ji taip pat turi nurodyti savo inspektoriams elgtis garbingai ir vengti bet kokių priemonių, bet kokių žingsnių, dėl kurių atsirastų kliūčių ir būtų trukdoma ukrainietiškų žemės ūkio prekių eksportui į pasaulio rinką“, pažymėjo jis.

„Rusija turėtų – privalo – liautis žaidusi bado žaidimus su pasauliu“, – pabrėžė Ukrainos diplomatijos vadovas.

Siekia politinės paramos, materialinės pagalbos

Viršūnių susitikime D. Kuleba taip pat ragino Pietryčių Azijos šalis suteikti Ukrainai politinę ir materialinę pagalbą, tokią kaip transformatoriai ir generatoriai.

Kiek anksčiau jis susitikimo kuluaruose susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu), kuris gyrė jo pastangas ieškant paramos ir patikino, kad „parama Ukrainai yra tvirta visame pasaulyje“.

Per kiek anksčiau surengtą spaudos konferenciją D. Kuleba sakė, jog tikėjosi susitikti su Kinijos užsienio reikalų ministru, bet sužinojo, kad jo Kinijos kolega šiame viršūnių susitikime nedalyvaus.

Ukrainos diplomatijos vadovas pridūrė, jog Kyjivas palaiko dialogą su Kinija, spausdamas Pekiną „panaudoti savo įtaką Rusijai ir priversti ją nutraukti karą“.

Tuo tarpu Rusijai ASEAN susitikimuose atstovauja užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

D. Kuleba sakė, kad, S. Lavrovui paprašius susitikti, jis būtų linkęs svarstyti tokį prašymą. Visgi jis pabrėžė, kad Rusija derybas iki šiol naudojo kaip „priedangą savo tęsiamai agresijai“ Ukrainoje.

„Ukraina nugalės, tai tėra laiko ir kainos klausimas, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras. – Ir taip, kai kurie laimėjimai pasiekiami karinėmis priemonėmis, tačiau dalis Ukrainos laimėjimų bus pasiekta diplomatijos keliu.“

Ministras taip pat pabrėžė, kad „Ukrainos teritorinio vientisumo klausimas“ nesvarstytinas, kokios derybos bebūtų rengiamos.

Susitarimas su ASEAN

Ukraina šiemet buvo pirmą kartą pakviesta į ASEAN aukščiausiojo lygio susitikimą ir pasirašė taikos susitarimą su šia grupe Pietryčių Azijos valstybių, kuriose gyvena iš viso beveik 700 mln. žmonių.

Daugelis ASEAN valstybių narių iki šiol laikėsi santūrios pozicijos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą: jos pasmerkė karą, bet bendrai mėgino vengti ką nors kaltinti. Už JT Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, kurioje smerkiama Rusijos agresija, balsavo 8 iš 10 ASEAN šalių, o likusios dvi – Vietnamas ir Laosas – susilaikė.

D. Kuleba pažymėjo, kad susitarimo su ASEAN pasirašymas yra svarbus šios grupės siunčiamas paramos Ukrainai ženklas, tačiau pridūrė, kad „tikrasis išbandymas yra ... balsavimas JT Generalinėje Asamblėjoje už rezoliucijas, susijusias su Ukraina“.

ASEAN vienija Kambodžą, Filipinus, Malaiziją, Indoneziją, Laosą, Singapūrą, Tailandą, Vietnamą, Brunėjų ir Mianmarą, nors Mianmaro lyderiams dėl šalyje besitęsiančio smurto ir vengimo įgyvendinti grupės suderintą taikos planą, neleidžiama dalyvauti dabartiniuose grupės susitikimuose.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDmytro KulebaVakaraipergalėRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių