Quantcast

D. Cameronas: pasitraukimas iš ES sukels recesiją

  • Teksto dydis:

Jeigu Didžioji Britanija išstos iš Europos Sąjungos, šalyje kils metus truksianti recesija bei kils grėsmė šimtams tūkstančių darbo vietų, pirmadienį perspėjo šalies vyriausybė.

Tačiau priešininkų stovyklą tokį perspėjimą, paskelbtą likus mėnesiui iki referendumo, pavadino „šališku“.

Vienoje parduotuvėje apsilankęs D. Cameronas pareiškė, kad šalis rizikuoja sau sukelti „pasidaryk pats recesiją“, jeigu britai birželio 23 d. balsuos už išstojimą iš Europos Sąjungos.

„Mums palikus Europą, mūsų ekonomika patirtų šoką ir išgyventų recesiją, – pareiškė D. Cameronas po to, kai Iždo departamentas paskelbė naujausią ataskaitą apie vadinamojo „Brexito“ pasekmes. – Tai susinaikinimo alternatyva.“

Ataskaitoje analizuojami du potencialūs trumpalaikiai scenarijai. Joje prognozuojama, kad Britanijai išstojus iš ES per ateinančius dvejus metus šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) smukteltų 3,6 proc. arba 6 proc., lyginant su tuo, kas būtų, jeigu šalis liktų ES nare.

Taip pat Britanija prarastų mažiausiai 520 000 ir iki 820 000 darbo vietų, o svaro vertė smuktų mažiausiai 12 proc. ir iki 15 proc. Namų kainos sumažėtų 10-18 proc.

„Likus lygiai vienam mėnesiui iki referendumo, britai privalo savęs paklausti: „Ar galime sąmoningai balsuoti už recesiją?“ – lankydamasis toje pačioje parduotuvėje Pietų Anglijoje sakė iždo sekretorius George's Osborne'as (Džordžas Osbornas).

Tačiau buvęs jo kolega ministrų kabinete ir už „Brexitą“ pasisakantis Iainas Duncanas Smithas (Ijenas Dankanas Smitas) pareiškė, kad tokia analizė atspindi „itin šališką požiūrį į ateitį“, kuria „ne visi turėtų tikėti“.

Jo teigimu, ankstesnės Iždo departamento prognozės dažnai nepasitvirtino. Jis taip pat kritikavo Iždo departamentą dėl to, kad šis neskelbia duomenų apie potencialią išstojimo iš ES naudą.

„Kiekviena Iždo departamento ataskaita turi turėti centrinę mintį ir tuomet pateikti privalumus ir trūkumus, – BBC radijui sakė buvęs darbo ir pensijų reikalų ministras. – Tačiau šiandien jie nusprendė pateikti tik trūkumus. Dėl to ši ataskaita yra kategoriškai nesąžininga ir šališka.“

„Kelia isteriją“

Ankstesnėje Iždo departamento ataskaitoje buvo kalbama apie ilgalaikes pasitraukimo iš ES pasekmes ir teigta, kad Britanijai išstojus iš ES, vidutinis statistinis namų ūkis po 15 metų būtų 4300 svarų sterlingų (5400 eurų) per metus skurdesnis, negu būtų šaliai likus ES.

Tarptautinis valiutos fondas ir Britanijos centrinis bankas – Anglijos bankas – anksčiau taip pat perspėjimo apie išstojimo ekonomines pasekmes.

Tačiau pagrindinis „Brexito“ kampanijos lyderis, buvęs Londono meras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), kuris, kaip kalbama, gali tapti kitu JK ministru pirmininku, apkaltino priešininkų stovyklą „keliant isteriją“.

Pasisakančiųjų už išstojimą stovykla sako, kad tokiu atveju kiekvienas namų ūkis per metus esą sutaupytų 4600 svarų sterlingų.

Vidutiniai šešių paskutinių visuomenės apklausų rezultatai rodo, kad 54 proc. JK gyventojų pasisako už tolesnę šalies narystę JK, o 46 proc. norėtų, kad ji išstotų. Dalis šalies gyventojų dar yra neapsisprendę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių