Quantcast

Charlesas III per pirmas po 70 metų pertraukos karūnacijos apeigas karūnuotas JK monarchu

Charlesas III (Karolis III) šeštadienį per iškilmingą renginį, pasižymintį tūkstantmetėmis tradicijomis, simbolika ir pompastika, bet pritaikytą XXI amžiui, buvo karūnuotas Jungtinės Karalystės ir dar 14 Sandraugos šalių monarchu.

Kenterberio arkivyskupui Justinui Welby (Džastinui Velbiui) 12 val. 2 min. (14 val. 2 min. Lietuvos laiku) uždėjus ant 74 metų Charleso III galvos auksinę Šv. Eduardo karūną – senovinį šventą monarcho valdžios simbolį – 2,3 tūkst. Vestminsterio abatijoje susirinkusių žmonių ir didžiulės minios lauke šaukė „Dieve, sergėk karalių“.

Šv. Eduardo karūna Charlesui III buvo uždėta vienintelį kartą per jo valdymą.

Ši akimirka taip pat buvo palydėta šūvių salvėmis ir – visoje šalyje – bažnyčių varpų dūžiais.

Netrukus Kenterberio arkivyskupas per paprastesnę ceremoniją karūnavo ir Charleso III 75 metų žmoną Camillą (Kamilą), nuėjusią ilgą viešą kelią iki karalienės konsortės ir, galiausiai, karalienės.

Charleso III, kuris JK soste pakeitė pernai rugsėjį mirusią motiną Elizabeth II (Elžbietą II), karūnacija yra pirmoji JK nuo 1953 metų, be to, tai pirmoji karaliaus karūnacija nuo 1937-ųjų. Šeštadienio renginys yra tik antra per televiziją rodoma karūnacija ir pirmoji, transliuojama per spalvotą televiziją bei internetu.

Sunku buvo pažadinti paauglius, bet tai istorijos dalis.

Pakeitimai

Didelė dvi valandas trukusių anglikonų apeigų dalis būtų atpažįstama 39 kitiems monarchams, nuo 1066 metų karūnuotiems Vestminsterio abatijoje.

Tačiau Charlesas III taip pat siekė pritaikyti ceremoniją XXI amžiui, nors daugelis įmantrių ritualų ir ceremonijų, kuriomis jis pripažintas neginčijamu savo žmonių karaliumi, išliko.

Pirmą kartą karūnacijoje dalyvavo vyskupės moterys, taip pat JK nekrikščioniškų religinių bendruomenių lyderiai. Per apeigas naudotos ir šalies keltiškos kalbos – valų, škotų gėlų ir airių.

Pirmą kartą per karūnaciją giedojo gospelo choras. Graikų choras sugiedojo psalmę, kuria pagerbtas Korfu saloje gimęs Charleso III velionis tėvas princas Philipas (Filipas).

Kaip karalius Charlesas III yra Anglikonų Bažnyčios galva, jis save vadina atsidavusiu anglikonu.

Tačiau jis valdo daug įvairesnę šalį – kalbant apie religijas ir etnines grupes – nei toji, kurią po Antrojo pasaulinio karo paveldėjo jo motina. Dėl šios priežasties karalius siekė, kad Vestminsterio abatijoje susirinkę žmonės labiau atspindėtų dabartinę britų visuomenę, ir pakvietė ne tik valstybių vadovų ir karališkųjų asmenų iš viso pasaulio, bet ir paprastų žmonių.

Kita naujovė buvo ta, kad renginio temos atspindėjo jo viso gyvenimo interesus, susijusius su bioįvairove ir tvarumu.

Bažnyčia buvo papuošta sezoninėmis gėlėmis ir žaluma, atgabentomis iš įvairių šalies vietų, nuo Skajaus salos Škotijos šiaurės vakaruose iki Kornvalio Anglijos pietvakariuose.

Charleso III karūnacijai panaudoti apeiginiai drabužiai buvo naudoti ir anksčiau, o patepimo aliejus – išspaustas iš alyvuogių nuo alyvmedžių, augančių ant Alyvų kalno, ir iškvėpintas eteriniais aliejais – buvo veganiškas.

Didžiulė saugumo operacija

Pasirengimas karūnacijai – Charleso III įžengimo į sostą religiniam patvirtinimui – buvo daugiausia šventiškas.

Tačiau dar prieš tai, kai Charlesas III ir karalienė Camilla išvyko iš Bakingamo rūmų į Vestminsterio abatiją Deimantinio jubiliejaus valstybės karieta, policija naudodamasi naujais įgaliojimais, kurie buvo skubiai suteikti siekiant užkirsti kelią tiesioginių veiksmų grupėms, suėmė dešimtis protestuotojų.

Prieš monarchiją nusistatęs judėjimas „Republic“ („Respublika“) pranešė, kad buvo sulaikyti šeši jo organizatoriai, o klimato aktyvistai „Just Stop Oil“ informavo, kad buvo sulaikyta 19 šios grupės narių.

Vis dėlto dešimtys „Republic“ aktyvistų palei procesijos maršrutą laikė transparantus su užrašais „Ne mano karalius“.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“ išreiškė susirūpinimą dėl protestuotojų sulaikymo.

Londono policija budėti gatvėse pasiuntė maždaug 11,5 tūkst. pareigūnų – tai viena didžiausių sostinės policijos saugumo operacijų.

Londone tūkstančiai žmonių po karūnacijos sveikina karalių ir karalienę

Lietaus nepabūgusios minios šeštadienį sveikino po karūnacijos paauksuota karieta į Bakingamo rūmus grįžtančius karalių Charlesą III (Karolį III) ir karalienę Camillą (Kamilą).

Gera atmosfera – draugiška, džiaugsminga, patriotiška.

Tūkstančiai žmonių Londono centrą pavertė raudonos, baltos ir mėlynos spalvų Jungtinės Karalystės vėliavų jūra.

Karalius ir karalienė mojo žmonėms iš žirgų traukiamos Auksinės valstybės karietos. Priekyje ant žirgų jojo kariai, o iš viso per Londono centrą žygiavo 4 tūkst. ginkluotųjų pajėgų narių.

Tai didžiausia karinė procesija mieste nuo velionės karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) karūnacijos 1953 metais.

Procesija pakeliui į rūmus nusidriekė per Trafalgaro aikštę, po Admiraliteto arka, pro Šv. Jokūbo parką.

Sostinėje ir šalyje, nepaisant prasto oro, tvyro šventiška nuotaika. Male priešais Bakingamo rūmus uoliausi karališkosios šeimos gerbėjai pradėjo švęsti dar gerokai prieš karūnacijos apeigas, vykusias Vestminsterio abatijoje. Kai kas ten stovyklavo kelias dienas, kad galėtų iš geriausių vietų stebėti istorinį įvykį.

Gera atmosfera

12 val. 2 min. (14 val. 2 min. Lietuvos laiku) Kenterberio arkivyskupui Justinui Welby (Džastinui Velbiui) Vestminsterio abatijoje uždėjus ant 74 metų Charleso III galvos auksinę Šv. Eduardo karūną – senovinį šventą monarcho valdžios simbolį – 2,3 tūkst. abatijoje susirinkusių žmonių ir didžiulės minios visoje sostinėje šaukė „Dieve, sergėk karalių“.

Į Vestminsterio abatiją vedančioje Vaitholo gatvėje, kur minios sveikino ir mojo pro šalį važiuojant karaliui ir karalienei, 40 metų Emma Cuthbert (Ema Katbert) džiaugėsi pamačiusi procesiją ir sakė, kad atvyko iš toli, todėl liks visai dienai.

Male tarp anksti susirinkusių gerbėjų buvo 55 metų Caryl Hall (Keril Hol) iš Pietų Afrikos ir jos paaugliai vaikai.

„Labai džiaugiuosi. Gera atmosfera – draugiška, džiaugsminga, patriotiška, – sakė C. Hall su plastikine karūna ant galvos. – Sunku buvo pažadinti paauglius, bet tai istorijos dalis.“

Dave'as Giddingsas (Deivas Gidingsas) atvyko iš Škotijos su žmona ir sūnumi. „Tai ateities dalis, tai svarbu“, – sakė šis 41 metų vyras, užsidėjęs aukso spalvos karūną ir JK vėliavos spalvų akinius.

Tačiau džiūgavo ne visi. Dar prieš tai, kai Charlesas III ir Camilla išvyko iš Bakingamo rūmų į Vestminsterio abatiją, policija naudodamasi naujais įgaliojimais, kurie buvo skubiai suteikti siekiant užkirsti kelią tiesioginių veiksmų grupėms, suėmė dešimtis protestuotojų.

Prieš monarchiją nusistatęs judėjimas „Republic“ („Respublika“) pranešė, kad buvo sulaikyti šeši jo organizatoriai, o klimato aktyvistai „Just Stop Oil“ informavo, kad buvo sulaikyta 19 šios grupės narių.

Vis dėlto dešimtys „Republic“ aktyvistų palei procesijos maršrutą laikė transparantus su užrašais „Ne mano karalius“.

Labai džiaugiuosi būdama čia, būdama šios istorijos dalimi. Visuomet buvau monarchistė.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“ išreiškė susirūpinimą dėl protestuotojų sulaikymo.

Istorija

Nuotaikos nesugadino nė penktadienį prapliupęs lietus ir niūrios prognozės šeštadieniui.

Daug žmonių atvyko iš užsienio; tarp jų buvo 55 metų buvusi slaugytoja Christine Wilen (Kristin Vilen) iš Kanados.

„Atvykau į karūnaciją, – sakė ji. – Labai džiaugiuosi būdama čia, būdama šios istorijos dalimi. Visuomet buvau monarchistė.“ 

Neseniai atliktos apklausos rodo, kad parama karališkajai šeimai mažėja, ypač tarp jaunimo, bet šeštadienį Londono gatvėse netrūko įvairiausio amžiaus monarchistų.

21 metų londonietis Caba Mendesas (Kaba Mendesas), rengdamasis pasidaryti asmenukę su karališkąja procesija fone, sakė: „Tai puiki diena šaliai, negaliu sulaukti.“

Pasveikino žmones

Karalius Charlesas III (Karolis III) ir karalienė Camilla (Kamila) šeštadienį po karūnacijos sugrįžę į Bakingamo rūmus pasirodė balkone ir pasveikino susirinkusias minias.

Ką tik karūnuoti karalius ir karalienė šypsojosi ir mojavo žmonėms. Rūmų balkone taip pat pasirodė sosto įpėdinis princas Williamas (Viljamas) su žmona Catherine (Ketrin), trys jųdviejų vaikai, karaliaus sesuo princesė Anne (Ana) ir karaliaus brolis princas Edwardas (Edvardas).

Virš rūmų praskrido Karališkųjų oro pajėgų lėktuvų rikiuotė, danguje palikdama raudonos, baltos ir mėlynos spalvų ruožus.

Male – plačioje aveniu priešais rūmus – nepaisydami smarkaus lietaus buvo susirinkę tūkstančiai šventiškai nusiteikusių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eitu tinginiai, veltedziai

Eitu tinginiai, veltedziai portretas
dirbti o ne is zmoniu atimtu pinigu parintis!

Galima suprast dvejopai vertima

Galima suprast dvejopai vertima portretas
Ar nurodineja Dievui?

Glorija

Glorija portretas
Norime sulaukti sunaus ir nepakartojamos Katerinos karunavimo. Tikri karaliai bus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių