Quantcast

Ch. Lagarde atsargiai vertina ECB vaidmenį kovoje su klimato kaita

  • Teksto dydis:

Naujoji Europos Centrinio Banko (ECB) vadovė Christine Lagarde pareiškė norinti įtraukti kovos su klimato kaita darbus į ECB darbotvarkę, tačiau, pabrėžė ji, pagrindinis institucijos tikslas yra palaikyti kainų stabilumą.

„Aš esu visiškai tikra, kad kova su klimato turi būti vienu svarbiausių prioritetų“, – Europos Parlamento (EP) nariams Briuselyje sakė Ch. Lagarde, teigdama, kad „ECB įgaliojimuose nėra klimato kaitos“.

Vis dėlto „tai netrukdo mums peržvelgti savo veiklos ir rasti, kaip galėtume būti efektyvūs“, pridūrė ji.

Ch. Lagarde teigimu, klimato kaitos poveikis turi būti įtrauktas į ECB ekonominius modelius, ECB prižiūrimų bankų rizikų vertinimą, „kiekybinio skatinimo“ (QE) programos investicinius sprendimus ir pensijų fondo valdymą.

Be klausimų iš europarlamentarų, Ch. Lagarde taip pat sulaukė pilietinės visuomenės organizacijų, kaip „Greenpeace“ ir „Caritas“, spaudimo imtis veiksmų klimato kaitos srityje.

„Pati įtakingiausia finansų institucija Europoje negali tiesiog pasyviai stebėti kylančią aplinkosaugos krizę“, – atvirame laiške teigė organizacijos.

Ch. Lagarde pradėjo eiti ECB vadovės pareigas neilgai trukus po to, kai ECB valdančioji taryba pritarė siūlymui nuo lapkričio atnaujinti vyriausybių ir įmonių vertybinių popierių įsigijimo programą.

Nors QE yra skirtas paskatinti ekonomikos augimą ir padidinti infliaciją iki kiek žemiau nei 2 proc., kritikai tikina, kad ECB taip pat galėtų patraukti skiriamas lėšas toliau nuo iškastinio kuro ir kitų „rudų“ ūkio sektorių, darančių žalą aplinkai.

Visgi ankstesni Ch. Lagarde pasisakymai klimato kaitos klausimais susidūrė su Vokietijos centrinio banko vadovo Jenso Weidmanno įspėjimais.

Pasak Ch. Lagarde, jos požiūris „nekeičia mūsų įgaliojimų ir nepadaro klimato kaitos ECB tikslu numeris vienas“. ECB vadovė sakė „galinti sutikti su ponu J. Weidmannu“.

„Tai yra dalykas, kuriame vyriausybės ir įstatymų leidėjai turi suvaidinti esminį vaidmenį“, – sakė Ch. Lagarde.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių