Quantcast

Čekijos prezidentas skiria naująjį sveikatos apsaugos ministrą

Prie Čekijos sveikatos apsaugos ministerijos vairo pirmadienį ruošiasi stoti epidemiologas Romanas Prymula, šaliai sunkiai sekantis kovoti su vis intensyvėjančiu koronaviruso protrūkiu.

Anksčiau pirmadienį apie savo atsistatydinimą paskelbęs ministras Adamas Vojtechas pareiškė, kad jo pasitraukimas turėtų sukurti erdvės naujam požiūriui į pandemiją.

Prezidentas Milošas Zemanas pranešė, kad vėliau pirmadienį ketina paskirti į laisvą postą R. Prymulą.

Siūlydamas jo kandidatūrą, ministras pirmininkas Andrejus Babišas pabrėžė, kad atėjo metas „valdyti krizę“.

Dirbdamas sveikatos apsaugos ministro pavaduotoju, R. Prymula pavasarį kurį laiką vadovavo vyriausybės atsakui į koronaviruso pandemiją.

Šalyje tada buvo fiksuojama gana nedaug koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų ir mirčių, palyginti su smarkiai paveiktomis Europos valstybėmis, tokiomis kaip Italija, Ispanija ir Britanija.

Vėliau R. Prymula perėjo į kitą postą – vyriausybės atstovo sveikatos apsaugai.

Vyriausybei vasarą atšaukus daugumą apribojimų, naujų COVID-19 atvejų skaičius pradėjo palaipsniui augti, o praėjusią savaitę pasiekė rekordinį lygį.

Ketvirtadienį per parą užregistruotų užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 3 tūkst. – beveik tiek pat susirgimų buvo patvirtinta per visą kovo mėnesį.

R. Prymula savaitgalį pareiškė, kad suvaržymai buvo sušvelninti pernelyg greitai. Jis apskaičiavo, kad šalyje kasdien gali būti fiksuojama 8 000 naujų susirgimų, jei nebus sugrąžinti griežti suvaržymai.

Nuo pandemijos pradžios 11 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje patvirtinta 49 290 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 503 žmonės nuo šio užkrato mirė.

A. Babišas pareiškė, kad apgailestauja dėl A. Vojtecho atsistatydinimo, ir pavadino atsistatydinantį ministrą „geriausiu“ šalies istorijoje.

Vis tik prieš mėnesį, kai pradėjo augti naujų koronaviruso atvejų skaičius, premjeras pasisakė prieš A. Vojtecho pristatytą Sveikatos apsaugos ministerijos planą įvesti naujų suvaržymų, įskaitant reikalavimą dėvėti apsaugines kaukes mokyklose ir kitur.

„Atėjo laikas mums visiems bendradarbiauti, padaryti viską, kad nutrauktume protrūkį“, – pirmadienį sakė A. Babišas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių