Quantcast

Čekijoje apie 100 tūkst. protestuotojų reikalavo premjero atsistatydinimo

  • Teksto dydis:

Apie 100 tūkst. žmonių antradienį susirinko Prahos Šv. Vaclovo aikštėje reikalauti, kad atsistatydintų premjeras Andrejus Babišas, įklimpęs į korupcijos skandalą.

Ši demonstracija buvo didžiausia šalyje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

64 metų milijardierius praeitais metais buvo apkaltintas dėl 2 mln. eurų vertės Europos Sąjungos subsidijų schemos, o Europos Komisijos auditas padarė išvadą, kad A. Babišas supainiojo viešus ir privačius interesus kaip politikas ir verslininkas.

„Andrejus Babišas suteikia mums naują priežastį kiekvieną savaitę protestuoti“, – demonstrantams sakė vienas iš organizatorių, judėjimo „Milijonas akimirkų už demokratiją“ vadovas Benjaminas Rollas (Benjaminas Rolas).

„Mums jau gana“, – pareiškė jis.“

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad demonstrantų galėjo būti apie 100 tūkst., bet organizatoriai tvirtino, kad jų buvo 120 000.

Antradienį įvykęs protestas buvo didžiausia iš virtinės demonstracijų, prasidėjusių balandžio pabaigoje. Per jas buvo protestuojama prieš A. Babišą ir teisingumo ministrę Marie Benešovą (Mari Benešovą), įtariamą trukdžius imtis teisinių veiksmų prieš vyriausybės vadovą.

Europos Komisija įtaria, kad Slovakijoje gimęs A. Babišas, kuris yra antras turtingiausias žmogus Čekijoje, tebegauna pajamų iš savo įkurtos įmonės.

Briuselis taip pat sustabdė subsidijas maisto, chemijos ir žiniasklaidos konglomeratui „Agrofert“, kol bus paskelbtos audito išvados.

Keli mėnesiai prieš tapdamas premjeru A. Babišas perdavė „Agrofert“ valdyti vienam patikos fondui, kad išvengtų interesų konflikto.

Tačiau Slovakijos viešajame registre jis kartu su žmona tebenurodomi kaip „Agrofert“ padalinių šioje šalyje galutiniai naudos gavėjai.

Briuselis prašys Čekijos grąžinti 17,4 mln. eurų subsidijų, sakoma audito ataskaitos juodraštyje, planuojamame baigti derinti artimiausiais mėnesiais.

Praeitą penktadienį A. Babišas griežtai neigė kaip nors supainiojęs interesus.

„Šis auditas yra puolimas prieš Čekiją. Europos biurokratai niekina Čekijos įstatymus“, – antradienį jis sakė parlamentui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių