Quantcast

C. Puigdemont'ui teismas leidžia dalyvauti ES rinkimuose

  • Teksto dydis:

Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas), kuris 2017 metais, po regiono bandymo atsiskirti nuo Ispanijos, pabėgo iš šalies, gali dalyvauti vėliau šį mėnesį įvyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, pirmadienį paskelbė Madrido teismas, panaikindamas rinkimų komisijos sprendimą.

Ispanijos rinkimų komisija praėjusį mėnesį uždraudė C. Puigdemont'ui siekti vietos Europos Parlamente.

Tačiau teismo atstovas sakė, kad C. Puigdemont'as galės dalyvauti EP rinkimuose, kaip ir du kiti buvę katalonų pareigūnai, kuriems rinkimų komisija taip pat buvo uždraudusi balotiruotis.

Teismo leidimą gavę Antoni Cominas (Antonis Kominas) ir Clara Ponsati (Klara Ponsati) yra tarp penkių Katalonijos pareigūnų, pabėgusių į Belgiją, kai Ispanija atleido Katalonijos vyriausybę ir įvedė tiesioginį valdymą.

Išvakarėse Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad nėra pagrindo drausti jiems dalyvauti rinkimuose, ir paprašė Madrido administracinio teismo „nedelsiant“ paskelbti tokį sprendimą.

Dalyvavimas rinkimuose yra „viena pagrindinių teisių“, kurias suteikia konstitucija, o pabėgimas iš šalies negali būti priežastis, dėl kurios būtų draudžiama dalyvauti rinkimuose, išaiškino teismas.

C. Puigdemont'as sukritikavo rinkimų komisijos draudimą savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ ir pavadino tai „teisiniu skandalu ir perversmu prieš demokratiją“.

C. Puigdemont'as, A. Cominas ir C. Ponsati dalyvavo rengiant 2017 metų spalio referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės, nepaisydami Aukščiausiojo Teismo draudimo.

Tai sukėlė didžiausią politinę krizę Ispanijoje per kelis dešimtmečius.

Po referendumo turtingame šiaurės rytiniame šalies regione buvo paskelbta neilgai gyvavusi nepriklausomybės deklaracija.

Reaguodamas tuometinis Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) įvedė tiesioginį valdymą pusiau autonominiame regione, atleido Katalonijos vyriausybę ir paskelbė naujus rinkimus.

Tai paskatino C. Puigdemont'ą ir kitus bėgti iš Ispanijos.

Ispanijoje pasilikę Katalonijos lyderiai šiuo metu yra teisiami Madride už savo vaidmenį siekiant Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Kovo mėnesį, C. Puigdemont'o partijai išrinkus jį atstovauti jai EP rinkimuose, jis pareiškė: „Atėjo laikas žengti dar vieną žingsnį, kad Katalonijos teisė apsispręsti taptų tarptautine, (išplistų) nuo Europos širdies po visą pasaulį.“

Tačiau Ispanijos konservatyvioji Liaudies partija (PP) ir centro dešinės partija „Ciudadanos“ pateikė apeliaciją dėl C. Puigdemont'o ir dar dviejų pabėgusių Katalonijos pareigūnų balotiravimosi ir rinkimų komisija juos išbraukė iš sąrašo.

Atsakydami C. Puigdemont'as, C. Ponsati ir A. Cominas pateikė atsakomąją apeliaciją, dėl kurios teismas pirmadienį priėmė galutinį sprendimą.

Net jeigu Katalonijos pareigūnai būtų išrinkti, jie veikiausiai neposėdžiautų Europos Parlamente.

Pagal ES nuostatas, pirmiausia jie turėtų sugrįžti į savo šalį ir prisiekti laikytis konstitucijos. Šis priesaika yra būtina, kad nacionalinė rinkimų komisija patvirtintų juos Europos Parlamento nariais.

Tačiau Ispanija yra paskelbusi jų paiešką ir pareiškusi kaltinimus dėl maišto ir viešųjų lėšų netinkamo naudojimo, siekiant atsiskyrimo nuo Ispanijos, todėl sugrįžę į Ispaniją Katalonijos pareigūnai būtų suimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių