Quantcast

C. Kennedy pasitraukė iš JAV ambasadorės Japonijoje posto

  • Teksto dydis:

JAV ambasadorė Japonijoje Caroline Kennedy (Kerolain Kenedi) atsistatydino iš savo posto ir užbaigė savo trejus metus trukusią diplomatės karjerą.

Vienintelė tebegyvenanti nužudyto JAV prezidento Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) atžala į šį postą 2013 metų lapkritį buvo paskirta prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos), sutelkusio dėmesį Azija dėl stiprėjančios Kinijos ir nenuspėjamos Šiaurės Korėjos.

Nors karo metais JAV ir Japonija buvo priešės, dabar šios valstybės yra itin artimos sąjungininkės. Kai C.Kennedy vyko susitikti su imperatoriumi pradėjusi eiti ambasadorės pareigas, šiimtai žmonių stovėjo palei gatves netoli rūmų, kad ją pamatytų ir pamojuotų. Tąsyk jos atvykimą į imperatoriaus rūmus netgi transliavo televizija.

Netrukus JAV prezidento postą perimsiantis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dar nepaskyrė C.Kennedy įpėdinio.

59 metų diplomatijos naujokė C.Kennedy Japonijoje buvo itin gerbiama ir reguliariai lankydavosi šalies šiaurės rytinėje dalyje, kurią 2011 metais nuniokojo katastrofinis žemės drebėjimas ir cunamis.

Ji taip pat dalyvavo atminimo ceremonijose Hirošimoje ir Nagasakyje, ant kurių Jungtinės Valstijos paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis numetė atomines bombas.

Praėjusiais metais C.Kennedy kartu su B.Obama lankėsi Hirošimoje. Tai buvo istorinis vizitas, nes jis buvo pirmasis šį miestą aplankęs pareigas einantis Jungtinių Valstijų prezidentas.

B.Obamos lydimas Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) gruodį lankėsi Perl Harbore, kur abu paskelbė simboliškas deklaracijas apie susitaikymo galią, praėjus 75 metams po to, kai japonų naikintuvų ir bombonešių pilotai į idiliškus Havajus atnešė karo ugnį ir įtraukė Jungtines Valstijas į Antrąjį pasaulinį karą.

„Manau, kad ir prezidento vizitas Hirošimoje, ir premjero vizitas Perl Harbore iš tikrųjų parodo, kaip toli abi šalys nuėjo kartu “, – sakė ji trečiadienį išspausdintame interviu laikraščiui „Yomiuri“.

„Būdama ambasadore pabuvojau abiejuose renginiuose ir dėl to jaučiuosi neįtikėtinai laiminga ir privilegijuota“, – sakė ji.

C.Kennedy taip pat teko patirti ir įtemptas derybas dėl didelės JAV karinės bazės Okinavoje perkėlimo. Šioje bazėje dislokuota daugiau kaip pusė iš visų Japonijoje laikomų 47 tūkst. JAV karių.

Nors šias valstybes sieja artimi santykiai, JAV karių buvimas Japonijoje vertinamas itin prieštaringai.

2014 metais populiarioji diplomatė sukėlė nuostabą, kai socialiniuose tinkluose išsakė susirūpinimą dėl, anot jos, japonų kaimų gyventojų tradicinės delfinų medžioklės „nežmoniškumo“.

Japonų vykdoma banginių ir delfinų medžioklė yra itin opus klausimas Japonijos ir daugelio Vakarų valstybių, taip pat ir JAV, santykiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių