Quantcast

Buvusi princesė tapo moterų teisių advokate: kiekvieno žmogaus balsas yra svarbus

Liuksemburgo Princesė Tessy nuo šio rudens vėl tapo paprasta dirbančia moterimi, dviejų vaikų mama. Po skyrybų praradusi karališkąjį titulą, ji susigrąžino mergautinę Antony pavardę. Stebuklingą pasaką primenanti vedybų istorija baigėsi, tačiau gyvenimas nesustojo ir yra ne mažiau turiningas.

Neseniai T.Antony išrinkta Liuksemburgo metų lydere už humanitarinę veiklą švietimo ir moterų teisių srityje. Prieš dvejus metus Moterų Ekonominis Forumas jai suteikė dešimtmečio moters titulą, o Paryžiaus menų koledžas – garbės daktaro laipsnį.

Titulai nieko nereiškia

"Kiekvieno žmogaus balsas svarbus. Todėl kiekvienas iš mūsų yra tam tikra prasme lyderis" – atsiimdama apdovanojimą teigė Tessy. Jos manymu, labai svarbu mokėti klausytis ir būti kukliam. – Kaip ir visi esu gyvenime padariusi klaidų, tačiau stengiuosi tobulėti. Išmokau savo interesus palikti antrame plane ir mažiau kalbėti". To, kad nuo šiol nebebus princesė, 33-ejų moteris nesureikšmina: "Titulas neturi nieko bendro su tuo, kas esi. Koks skirtumas, kas tavo vyras, kieno pavardę nešioji, reikšminga tik tai, ką pasiekei savo jėgomis."

Už Liuksemburgo Princo Louiso ji ištekėjo 2006-aisiais, jiedu susilaukė Princo Gabrieliaus ir Princo Noaho, kuriems dabar 13 ir 12 metų, tačiau kartu išgyvenę dvylika metų apsisprendė nutraukti santuoką. Tessy su sūnumis šiuo metu gyvena Londone, ir jiems visiems ten labai patinka. Ypač tenykščiai muziejai ir parkai, be to, tai labai saugus miestas. Buvusi princesė atsidėjo motinystei, darbui ir visuomeninei veiklai. Ji yra verslininkė (įsteigė verslo konsultacijų bendrovę, taip pat yra socialinio verslo įmonės bendraturtė), filantropė, aktyvistė.

Princesės statusas man išties pasitarnavo – žmonės labiau linkę išklausyti ir padėti.

Pareigų ji turi išties daug: bendradarbiauja su Jungtinių Tautų ŽIV / AIDS programa (joje atstovauja jaunų moterų ir paauglių mergaičių interesus, yra jų patarėja), aktyviai dalyvauja nevyriausybinės organizacijos "Psichologinės paramos grupė" veikloje, įvairiuose labdaros bei paramos projektuose Liuksemburge ir Londone. Na, ir žinoma "Profesoriai be sienų", socialinio verslo įmonė, kurią ji įkūrė su dviem bendraminčiais. Jos tikslas – pagerinti aukštojo išsilavinimo prieinamumą skurdžiose šalyse steigiant jose vasaros ir kitokias mokyklas.

"Tikiuosi, kad pasikeitusi mano padėtis nesutrukdys toliau sėkmingai rinkti lėšas šiems projektams. Princesės statusas man išties pasitarnavo – žmonės labiau linkę išklausyti ir padėti, kai prisistatai kaip karališkosios šeimos narė, tai tenka pripažinti", – sako T.Antony. Pastarieji treji metai, kol vyko skyrybų procesas, jai nebuvo lengvi. Dabar bando kurti naują gyvenimą kartu su vaikais. Su Princu Louisu jiedu liko artimi, kiek tai susiję su berniukais, veikia išvien, kaip viena komanda, kurios tikslas – kad jie turėtų laimingą, visavertę vaikystę ir paauglystę.

Buvo tipiška liuksemburgietė

Kol apie ją sužinojo pasaulis, Tessy buvo paprasta mergina, Liuksemburgo gyventoja. Ji turi brolį dvynį, vyresnę seserį ir dar du brolius, irgi dvynius. Baigusi vidurinę, studijavo technikos mokslus Petange aukštojoje mokykloje. Pasekusi sesės ir brolio dvynio Ronny pavyzdžiu, neilgai trukus įstojo tarnauti į gimtosios šalies armiją. To labai norėjo jų tėvas, o ir patiems rūpėjo save išbandyti. Aštuoniolikmetė Tessy greitai užsitarnavo kapralo laipsnį ir išvyko į NATO taikdarių misiją Kosove, vienintelė moteris iš savo šaukimo.

Tuo didžiavosi, tačiau tai kartu ir įpareigojo dar labiau stengtis. Iš misijos parsivežė ne vieną medalį už gerą tarnybą, nors teko patirti nemažai išbandymų vyriškoje kariškių kompanijoje. Būta įvairiausių iššūkių, naudingų patirčių, ten ji išmoko būti savarankiška, pakovoti už save, geriau save pažino. Taip pat suprato, kiek daug ji gali, įgijo pasitikėjimo. Sutiko daugybę puikių žmonių iš viso pasaulio, su daugeliu iki šiol palaiko ryšius. Būtent tarnaudama ji susipažino su savo būsimuoju vyru Princu Louisu, kuris tada taip pat joje tarnavo.

T.Antony laisvai šneka keturiomis kalbomis – liuksemburgietiškai, prancūziškai, angliškai ir vokiškai. Baigusi tarnybą netrukus tapo mama, ištekėjo, po metų susilaukė antrojo sūnaus, pasinėrė į šeimos gyvenimą. Vaikams paūgėjus įstojo į Londone esantį Amerikos tarptautinį universitetą, pasirinkusi tarptautinių santykių programą. Taip pat lankė papildomus psichologijos kursus, turi traumų psichologo sertifikatą, o magistro laipsnį įgijo Londono universitete, kur studijavo institucijų diplomatiją, magistro darbą rašė biologinio terorizmo tema.

Scanpix nuotr.

Ji teigia, kad visoms moterims rekomenduotų paragauti kariškio duonos, nes tai puiki gyvenimo mokykla. Studijuoti tarptautinius santykius Tessy paskatino tai, kad jos tėvas dalyvavo vietinėje politikoje ir siekė šia veikla sukurti geresnį gyvenimą, aplinką pirmiausiai savo šeimai, o kartu ir kitiems savo miesto gyventojams. Jis buvo dukters įkvėpimo šaltinis, pavyzdys, kuriuo norėjo sekti nuo pat mažens. Nuo septynerių mergaitė domėjosi politika, žinojo visų šalies politikų vardus ir pavardes, kasdien žiūrėdavo žinių laidas.

Tessy kartais su savimi pasiima ir sūnus, nes mano, kad tai yra puiki proga parodyti jiems tikrąjį pasaulį.

Ragina mokytis kalbų

T.Antony dažnai tenka įvairiose auditorijose kalbėti apie išsilavinimą, tad šia tema ji turi naudingų įžvalgų, paremtų asmenine patirtimi. Pavyzdžiui, ji visiems jauniems žmonėms pataria mokytis kuo daugiau kalbų, nes šiais laikais tai vienas didžiausių pranašumų darbo rinkoje. Ypač jeigu turite tam gabumų, nepaleiskite jų perniek, ragina. Ji pati jau mokykloje be didelio vargo išmoko keturias kalbas, kuriomis laisvai rašo, skaito ir kalba. Tai net svarbiau nei moksliniai laipsniai, kurie nebėra taip vertinami kaip anksčiau, įsitikinusi buvusi princesė.

Ji didžiuojasi, kad gimė ir augo šalyje, kur kiekvienam prieinamas mokslas, ir suvokdama jo svarbą nusprendė pagelbėti skurdžių šalių gyventojams, suteikti jiems galimybes mokytis, tokias, kokias pati turėjo. Jos kartu su dviem pažįstamais prieš keletą metų įkurta organizacija – socialinio verslo įmonė "Profesoriai be sienų" vadovaujasi principu "Įkvėpk, lavink, įgalink". Pradžia buvo sunki, nes visi turi šeimas, vaikus, kitus darbus. Šiai veiklai skyrė vėlyvus vakarus, naktis, ankstyvus rytus, laisvą valandą tarp kitų užduočių, laisvas dienas.

Per trejus metus jiems kartu su būriu savanorių pavyko suorganizuoti penkias vasaros mokyklas, tris Siera Leonėje, po vieną Tailande ir Ugandoje, pirmajame Afrikos moterų universitete. Ši organizcija veikia keliomis kryptimis – siekia įkvėpti trečiųjų šalių gyventojus, ypač moteris siekti išsilavinimo, padeda sudaryti tam palankesnes sąlygas, atskleisti talentus ir moko tenykščius dėstytojus, mokytojus. Į visas šias šalis keliavo ir T.Antony. Buvo atsidūrusi ir pavojingose situacijose – užklupta audrų, potvynių, gaisrų, teko įveikti biurokratines kliūtis.

Ji mano, kad svarbu viską pamatyti savo akimis, pačiai patirti, kad žinotų, ką reikia tobulinti ir kaip, įvertinti vietinių žmonių poreikius, problemas. Žinoma, tomis kelionėmis dalijasi visi trys partneriai, bet vis tiek joms tenka skirti nemažai laiko. Tessy kartais su savimi pasiima ir sūnus, nes mano, kad tai yra puiki proga parodyti jiems tikrąjį pasaulį, susipažinti su šia veikla. Nors jie dar tik vaikai, mama stengiasi juos įtraukti į tai, kuo užsiima pati, jie dažni įvairių konferencijų, kitų formalių renginių, susijusių su filantropija, edukacija dalyviai.

Stengiasi auginti atsakingai

Kartu ji su berniukų tėvu stengiasi nepaversti jų suaugusiaisiais per anksti, nori, kad turėtų normalią vaikystę ir paauglystę, ypač turint galvoje, kad Gabrielius ir Noahas yra karališkosios šeimos nariai, jau dabar turintys princų titulus, tad ateityje jų laukia nemažai įvairių įpareigojimų. "Norime jiems suteikti viską, kas svarbiausia – atiduoti visą savo meilę, leisti pasidžiaugti viskuo, kas įdomu ir smagu jų amžiaus vaikams", – aiškina Tessy. Norime, kad jie užaugtų pasitikintys savimi, laimingi, daug žinotų, būtų džentelmenai, gebėtų atjausti, mokėtų dalytis.

Ji bėgioja, važinėja dviračiu, lanko jogos ir pilateso užsiėmimus. Mėgsta klausytis muzikos, ypač džiazo.

Mylinti mama labai jais didžiuojasi. Tai galima matyti iš socialinėse paskyrose talpinamų sūnų nuotraukų ir įrašų apie juos. Nors ji su vaikais įsikūrusi Londone, o jų tėvas gyvena Paryžiuje, jie gana dažnai susitinka. Vis dėl to didžioji dalis vaikų priežiūros gula ant Tessy pečių. Panašiai buvo ir iki skyrybų, ir tai įvardijama kaip viena jų priežasčių. Princas Louisas, baigęs komunikacijos studijas Londone, visus metus svarstė, kuo norėtų užsiimti, tačiau nesugebėjo susirasti darbo, nes yra žinomas asmuo ir tai nėra paprasta, kai tuo metu žmonos karjera klostėsi puikiai.

Ji dirbo ir dar rašė disertaciją, o kartu rūpinosi namais ir vaikais. Daug kartų norėjo viską mesti, tačiau užsispyrė ir magistro diplomą gavo. Vis dėl to pašlijusių santykių nepavyko sulipdyti. Skandalingoji porelė ir vėl tapo apkalbų objektu, kaip ir tada, kai būdami nesusituokę susilaukė pirmojo sūnaus. Faktas, kad pirmasis didžiojo Liuksemburgo hercogo anūkas yra nesantuokinis ne juokais įsiutino karališkąją šeimą. Kilo kone konstitucinė krizė, princas Louisas atsisakė didžiojo hercogo titulo. Po pusmečio vestuvės visgi įvyko, nors Tessy ir neturi mėlynojo kraujo.

Scanpix nuotr.

Iš santuokos jai liko prie mergautinės pridurta karališkosios šeimos pavardė – de Nassau. Moteris tikisi, kad po kelis metus trukusio skyrybų maratono, kurį lydėjo kova dėl pinigų vaikams išlaikyti, pagaliau atgaus ramybę, pasitaisys santykiai su artimaisiais. Po vedybų ir vėliau, jos adresu buvo išpilta nemažai purvo, buvę bendramoksliai, pažįstami pardavinėjo spaudai pikantiškas istorijas iš jos praeities, iš dvynio brolio buvo tyčiojamasi darbe, o vyresnysis brolis su ja kurį laiką net nesikalbėjo. Tėvai, sesuo taip pat sulaukė nepageidaujamo dėmesio.

T.Antony labai užsiėmusi, tačiau randa laiko ir sportui. Ji bėgioja, važinėja dviračiu, lanko jogos ir pilateso užsiėmimus. Mėgsta klausytis muzikos, ypač džiazo. Vis dar reguliariai groja saksofonu, tai vienas iš jos laisvalaikio užsiėmimų. Kaip ir pasivaikščiojimai su vaikais gamtoje. Taip pat šiuo metu ji rašo pirmąją knygą. Sūnūs Gabrielius ir Noahas taip pat sportiški, abu šį pavasarį kartu su mama dalyvavo bėgime, skirtame Vėžio fondo jubiliejui, kuriame buvo renkamos lėšos jo projektams. Berniukams tai labai patiko, o Tessy paaiškino, kad tokiu būdu siekia, jog jie suprastų, kaip svarbu yra palaikyti kitus, būti bendruomenės dalimi.


Tessy Antony-de Nassau apie:

Moterų teises. Dar vaikystėje suvokiau, kad su moterimis ne visuomet elgiamasi teisingai, kad šioje srityje esama daugybės stereotipų. Pavyzdžiui, kai buvau maža, mėgau važinėtis riedlente, tais laikais tai buvo laikoma berniukišku užsiėmimu, todėl mano draugų dauguma buvo berniukai. Mačiau, koks jų požiūris į mergaites, kaip jie su jomis elgiasi, ir man tai nepatiko. Nebuvau skriaudžiama, įsibaiminusi, bet supratau, kad turiu būti labai stipri. Elgtis pagarbiai, tačiau mokėti už save pakovoti ir užstoti kitus, kai matai, kad jie patys negali apsiginti. Dažnai gindavau draugus, iš kurių tyčiodavosi.

Pašaukimą. Savo šaukime į kariuomenę buvau vienintelė moteris. Neneigsiu, tai buvo išbandymas. Du kartus buvau tapusi seksualinio priekabiavimo ir smurto objektu, viena iš šių istorijų baigėsi tuo, kad teko sulaužyti priekabiautojui nosį. Tai manyje pažadino pašaukimą atstovauti moterims, kai jos pačios to negali. Ši veikla man teikia didžiulį pasitenkinimą.

Charakterį. Nesu supermoteris, ir tikrai nesu tobula. Neturiu kantrybės, tad, matyt, išlenda mano tėčio italo genai. Kiekvieną dieną mokausi. Sutinku daugybę puikių moterų iš viso pasaulio, tad turiu daug gerų pavyzdžių. Kiekviena iš jų yra unikali ir visos mane labai įkvepia.

Išsilavinimą. Manau, jis yra įrankis, padedantis bendrauti, bendradarbiauti, augti tavo asmenybei, įgyti pasitikėjimo, įgūdžių, patirties. Mano gyvenime, ir mano vaikų, jis labai svarbus ir aš noriu tuo pasidalyti su kuo daugiau žmonių. Štai kodėl įkūriau organizaciją "Profesoriai be sienų". Noriu, kad kiekvienas turėtų galimybę siekti išsilavinimo, nes tik taip galima siekti bendruomenės ir visuomenės tobulėjimo.

Namus. Savo namais laikau tiek gimtąjį Liuksemburgą, tiek Londoną, kur dabar gyvenu. Nors jie ir labai skirtingi. Žinoma, mano širdis yra ten, kur gyvena tėvai, dvynys brolis, kiti šeimos nariai, draugai, kur aš užaugau. Bet Londonas man irgi artimas, nes jame auga vaikai, ilgą laiką gyvenu, dirbu ir aš pati. Jie čia laimingi, tad jų laimė kartu yra ir mano laimė.

"Brexit". Aš taip pat dėl to jaudinuosi. Matome, kokią neigiamą įtaką jis daro šalies ekonomikai, svaro kursui. Žmonės sumišę, įskaudinti, jiems neramu dėl ateities.Tikiuosi, kaip ir kiti čia gyvenantys užsieniečiai, kad išstojimo iš ES procedūra bus pasirinkta tokia, kuri atneš kuo mažiau žalos.

Mėgstama citata. Pirmosios afroamerikietės astronautės Mae Jemison žodžiai: "Neprašyk leidimo tam, ką nori daryti."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vajonė Strimaitienė

Vajonė Strimaitienė portretas
Mano vardas Vajonė Strimaitienė, forma, Lietuva Po dvylikos santuokos metų aš ir mano vyras buvome vienoje ar kitoje ginčydamiesi, kol galiausiai paliko mane ir persikėlė į Kaliforniją būti su kita moterimi. Jaučiau, kad mano gyvenimas baigėsi ir mano vaikai manė, kad daugiau nebematys savo tėvo. Aš stengiausi būti stipri tik dėl vaikų, bet nesugebėjau suvaldyti skausmų, kurie kankina mano širdį, širdį užpildė skausmai ir skausmai, nes buvau iš tikrųjų įsimylėjusi savo vyrą. Kiekvieną dieną ir naktį galvoju apie jį ir visada linkiu, kad jis sugrįžtų pas mane, aš tikrai buvau nusiminęs ir man reikėjo pagalbos, todėl internete ieškojau pagalbos ir atėjau į svetainę, kurioje manoma, kad dr. Osagiede gali padėti greitai sugrįžti. . Taigi, jaučiau, kad turėčiau jam pabandyti. Aš susisiekiau su juo ir jis man pasakė, ką daryti, ir aš padariau tai, tada jis padarė meilės burtą už mane. Po 48 valandų mano vyras iš tikrųjų man paskambino ir pasakė, kad labai pasiilgo manęs ir vaikų. Taigi nuost

..

.. portretas
Išdūrė jus mielosios.... Tiesiog tas kas dirba privalo mokėti mokesčius... Kažkas kažkada pamatė kad dar tiek daug mokesčių nesurinktų yra ir sugalvojo lygias teises..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių