Quantcast

Buvęs Vokietijos kancleris H. Kohlis menkino A. Merkel ir Berlyno sienos protestus

  • Teksto dydis:

Buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis (Helmutas Kolis) menkino protestuotojų vaidmenį Berlyno sienos griuvime, taip pat kritikavo savo globotinę Angelą Merkel, sakoma antradienį be šio politiko pritarimo pasirodžiusioje biografinėje knygoje.

Šie aštrūs komentarai buvo paskelbti knygoje „Palikimas. Kohlio protokolai“ (Vermaechtnis. Die Kohl-Protokolle) ir pagrįsti daugiau negu 600 valandų trukmės įrašais, padarytais H.Kohliui duodant interviu žurnalistais, turėjusiais padėti jam parašyti prisiminimus, tačiau vėliau tas projektas buvo atšauktas.

Duodamas tuos interviu 2001–2002 metais H.Kohlis teigė, kad iš Rytų Vokietijos kilusi A.Merkel, kuri buvo jo politinė globotinė, „nemokėjo deramai valgyti naudodamasis peiliu ir šakute“, kai pradėjo bendrauti su Vakarų Vokietijos politikos elitu.

A.Merkel, kurią H.Kohlis į savo ministrų kabinetą įtraukė 1991 metais, vėliau atsigręžė prieš savo mentorių, kuriam dabar jau 84 metai, kai jis įsitraukė į skandalą dėl netinkamo partijos finansavimo.

Tuo metu A.Merkel ragino savo konservatyviąją Krikščionių demokratų sąjungą (CDU) pašalinti H.Kohlį iš partijos vadovo posto.

Naujoji knyga išleidžiama prieš H.Kohlio valią artėjant virtinei sukakčių, susijusių su įvykiais 1989 metais, kai žlugo Rytų Vokietijos komunistinis režimas.

Joje nurodoma, kad H.Kohlis, dažnai vadinamas Vokietijos pakartotinio suvienijimo tėvu, taip pat skeptiškai atsiliepė apie demokratijos šalininkų judėjimo, kurio centras buvo viena bažnyčia rytiniame Leipcigo mieste, nuopelnus užbaigiant komunistinę diktatūrą.

„Visiškai klaidinga manyti, kad Šventoji Dvasia staiga nusileido į Leipcigo aikštes ir pakeitė pasaulį“, – esą sakė H.Kohlis, argumentuodamas, kad režimas žlugo dėl to, jog susilpnėjo Maskva.
Toje knygoje taip pat pateikiama gana atsainių H.Kohlio komentarų apie paskutinį Sovietų Sąjungos lyderį Michailą Gorbačiovą, kurį jis dažnai vadindavo savo draugu.
„Gorbačiovas peržiūrėjo sąskaitas ir suvokė, kad viskas prarasta ir kad režimas nebegalės išlikti“, – cituojamas buvęs kancleris.

M.Gorbačiovas „panaikino komunizmą – iš dalies prieš savo valią – tačiau jį panaikino: be smurto, be kraujo praliejimo“, tęsė H.Kohlis.

„Išskyrus tai, daugiau jo palikimo beveik nėra“, – tikino vokiečių politikas.

Knyga, parašyta žurnalisto veterano Heriberto Schwano (Heriberto Švano), kuris ėmė interviu iš H.Kohlio, taip pat jo bendraautoriaus Tilmano Jenso, sukėlė didelį atgarsį Vokietijoje, kai jos ištraukas praeitą sekmadienį paskelbė savaitraštis „Der Spiegel“.

Kitas savaitraštis „Focus“ paskelbė, kad H.Kohlis planuoja teisinėmis priemonėmis stabdyti tos knygos išleidimą, kaltinamas, kad H.Schwanas neturėjo teisės naudoti jo interviu.

H.Kohlis, kurio sveikata pastaraisiais metais buvo pašlijusi, planuoja trečiadienį apsilankyti Frankfurto tarptautinėje knygų mugėje, kur pristatys savo paties memuarų naują leidimą.

H.Schwanas per antradienį surengtą spaudos konferenciją, kurioje pristatė savo naująją knygą, sakė, jog nepasirašė jokios sutarties laikytis konfidencialumo dėl tų interviu, iš pradžių tapusių pagrindu trims pirmiesiems H.Kohlio atsiminimų tomams, kol tas projektas nutrūko.

H.Schwanas taip pat sakė nekaltinantis H.Kohlio, kad jis atsisakė sumanymo išleisti tas knygas.

Tačiau žurnalistas atkreipė dėmesį į savo „rykštę“ – H.Kohlio antrąją žmoną Maike Kohl-Richter (Maikę Kol-Richter), esą trokštančią savaip formuoti garbingo amžiaus valstybės veikėjo viešąjį palikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių