Quantcast

Buvęs PAR prezidentas atsiprašė už žodžius apie apartheidą

Buvęs Pietų Afrikos prezidentas Frederikas de Klerkas atsiprašė už teiginius, kad apartheidas nebuvo nusikaltimas žmogiškumui.

Jis pirmadienį oficialiai atsiėmė vasario pradžioje pasakytus atitinkamus žodžius. Nobelio taikos premijos laureato pasisakymas sukėlė pasipiktinimą visoje šalyje.

Savo fondo išplatintame pranešime F. de Klerkas atsiprašė už „painiavą, pyktį ir skausmą“, kurį sukėlė jo žodžiai. Apartheidas buvo „visiškai nepriimtinas“, pabrėžė jis.

Mėnesio pradžioje 83-ejų F. de Klerkas sakė, jog „mintis, kad apartheidas yra nusikaltimas žmogiškumui“ buvo „sovietų ir jų ANC sąjungininkų propagandinis projektas“, inicijuotas su tikslu „stigmatizuoti baltaodžius pietų afrikiečius, susiejant juos su tikrais nusikaltimais žmogiškumui“.

Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) ir jo lyderis Nelsonas Mandela daug metų kovojo prieš apartheido sistemą ir 1994-aisiais laimėjo pirmuosius demokratinius rinkimus Pietų Afrikoje. Nuo tada partija be pertraukų dalyvauja vyriausybės darbe.

F. de Klerkas nuo 1989 iki 1994 metų buvo PAR prezidentas, o kartu paskutinysis šalies vadovas apartheido sistemos metais. Už savo indėlį į apartheido užbaigimą jis 1993-aisiais kartu su N. Mandela buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių