Quantcast

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas įvertino naują Rusijos grasinimą: sunkiai įgyvendinami tikslai

  • Teksto dydis:

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas aptarė naujo Rusijos puolimo Ukrainoje grėsmės tikimybę.

„Nelabai tikiu, kad tie tikslai yra pasiekiami. Manau, kad tai yra tiesiog propagandiniais tikslais vykdomas gąsdinimas kaip ir gandų paskleidimas apie didelio masto puolimą Ukrainos vakaruose. Visų pirma, rusų kariams reikia atstatyti tuos pajėgumus, kuriuos jie turėjo iki praėjusių metų vasario 24 dienos. Yra patirti labai dideli nuostoliai – ir gyvosios jėgos daugiau nei 100 tūkst. sužeistųjų, prarasta labai daug technikos. Dabar jie turi apie milijoną ir šimtą tūkstančių karių. Tai dar beveik pusę milijono – kariuomenės padidinimas, sankcijų fone, kai ir biudžetas jų yra minusinis, reikia atstatyti ir technikos nuostolius, tai sunkiai įsivaizduojama, kad tai bus pasiekta per 2023 metus kaip kalba Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Tokiai reformai arba, kad pasiektų tokius skaičius, kad būtų paruoštos ir kareivinės, ir technika, ir instruktoriai, ir seržantai, ir karininkai, kurių Ukrainoje labai daug prarasta, – sunkiai įsivaizduojamas scenarijus. Aš žiūriu į tai skeptiškai ir, manau, kad artimiausiu metu tai – sunkiai įgyvendinami tikslai. Tai yra reformos esmė. Sukūrė dvi naujas karines apygardas, bet jos ir anksčiau egzistavo. Jie kalba apie Maskvos ir Sankt Peterburgo karines apygardos suformavimą“, – LNK žurnalistams sakė buvęs kariuomenės vadas, generolas leitenantas Vytautas Jonas Žukas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Bet Ukraina neslepia, kad iš Rusijos tikisi didelio stambaus masto puolimo. Įvardija netgi galimą laiką, t. y. vasarį. Kaip vertinate tokias ukrainiečių prognozes?

– Manau, kad pagrindinis dėmesys bus vis tiek koncentruojamas į Donbasą. Jų tikslas yra atkovoti Donecko ir Luhansko sritis. Pagal dabar esamą taktinę situaciją, pagrindinės pajėgos telkiamos Zaporižios srityje, pietuose, kur jie bijo ukrainiečių puolimo. Taip pat stiprinamas Donbaso sparnas ir Luhansko srityje Svatovas, Kremena. Ten vyksta pastovus kariuomenės pildymas ir karinių dalinių gyvosios jėgos atstatymas. Požymių, kad artimiausiu metu galėtų atsirasti kažkoks didelis puolimas iš Ukrainos šiaurės ir iš Baltarusijos teritorijos Lvivo kryptimi, bent šiuo metu nesimato.

– Panašu, kad Ukrainą greitu metu pasieks tik britų pažadėti tankai bei kita moderni ginkluotė. Kuriam laikui britų ginklų ukrainiečiams gali pakakti, ir ar nepavėluos Vakarai su kita žadama parama ginklais, jei iš tiesų toks naujas puolimas iš Rusijos galėtų vasarį prasidėti? Ukrainiečiai iniciatyvą turi savo rankose, jiems tiesiog trūksta ginklų.

– Jiems trūksta ginklų ir tą kiekį, kuris jiems būtinas, kad jie pradėtų ofenzyvą (puolimą – aut. past.) prieš Rusijos kariuomenę vienoje ar kitoje vietoje, tai generolas Valerijus Zalužnas savo interviu „The Economist“ labai aiškiai yra įvardijęs – 300 tankų, 700 pėstininkų kovos mašinų ir taip pat apie 200 artilerijos sistemų. Tai, kas bus dabar pasiūlyta Ramštaine, pažiūrėsime. Kalbos, kurios dabar vyksta apie minimalų kiekį, tai lenkai, kurie dar negavo leidimo perduoti ukrainiečiams keturiolika „Leopard“ tankų. Kiek žinau, britai šiuo metu kalba apie dešimt vienetų. Tai gal dar kokios šalys prisidės. Bet svarbiausia, kad pažadai, kurie yra duodami, ypač Ramštaine, ne visada yra įgyvendinami. Tas skaičius, kuris dabar bus pasiūlytas ukrainiečiams, tai čia kalbama tik apie vieną batalioną. Tokio kiekio, aišku, kad neužteks, jeigu prasidėtų plataus masto puolimas keliomis kryptimis.

– Kokia tikimybė, kad karas Ukrainoje greitai baigsis?

– Tikimybė aiški, jei Vakarai padidins savo karinę pagalbą. Jei žodžiai virs darbais, tada galime tikėtis persilaužimo, bet šiaip ar taip proveržis jau yra padarytas. Manau, ginklų sistemų atsiras ir daugiau. Bet, aišku, kad ginklų tiekimas vyksta per lėtai. Bet, ką darysi, – tokios procedūros Vakarų pasaulio valstybėse.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainojekaro eigaRusijos grasinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių