Quantcast

Būsimoji ECB vadovė kritikuoja Vokietiją dėl pernelyg didelio biudžeto pertekliaus

Euro zonos šalys su pertekliniais biudžetais, kaip Vokietija, turi didinti išlaidas, kad sustiprinti vis lėtėjantį euro zonos ekonomikos augimą, pareiškė būsimoji Europos Centrinio Banko (ECB) vadovė Christine Lagarde.

Prancūzijos RTL radijui Ch. Lagarde tvirtino, kad, nors euro zonos narės sėkmingai bendradarbiavimo fiskalinės politikos srityje, kad išgelbėtų bloką per 2008-2009 metų valstybių skolos krizę, „nuo tada biudžeto erdvės turinčios šalys nesiėmė būtinų priemonių“.

Pasak jos, „šalys su nuolatiniu biudžeto pertekliumi, kaip Nyderlandai, Vokietija ir dar kelios kitos pasaulyje“ tuėtų didinti biudžeto išlaidas, kad sumažintų „dabartinį disbalansą“.

Buvusi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė, penktadienį perimsianti ECB vadovo pareigas iš Mario Draghi, ragino šias šalis didinti išlaidas infrastruktūrai, švietimui ir inovacijoms.

Ch. Lagarde taip pat pakartojo Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono raginimus euro zonos šalis priimant biudžetą elgtis solidariai. Tokie raginimai Vokietijos, Nyderlandų ir Šiaurės Europos šalių liko neišgirsti.

„Mes turime bendrą valiutą, tačiau šiuo metu neturime daug bendro biudžeto politikoje“, – sakė būsimoji ECB vadovė.

Ji apgailestavo, kad euro zona vis dar neturi bendro biudžeto.

Euro zonos finansų ministrai anksčiau spalį susitarė dėl pagrindinių nedidelio euro zonos biudžeto gairių, tačiau jo dar nepatvirtino euro zonos lyderiai.

17 mlrd. eurų dydžio biudžetas, kurio sukūrimą įkvėpė pagalbos programos Graikijai, Portugalijai ir Airijai, padėtų politiškai sudėtingas reformas įgyvendinančioms vyriausybėms. Tarp tokių reformų – įdarbinimo ir atleidimo iš darbo taisyklių švelninimas, pensijų mažinimas ar valstybinių bendrovių privatizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
mes visi esame eurosajungoje tai reiskia kad briuselis privalo pinigus paskyrstyt tolygiai ir kadangi Lietuva dugne tai galetu pervesti pinigus i musu biudzeta kitu atveju tai ne sojuzas o zmoniu mulkini[mafs tokiais budais norint sunaikint mazesnes tauteles .........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių