Quantcast

Bushido – muzikos žvaigždė, kuri vaduojasi iš arabų mafijos

Paskutiniaisiais XX a. dešimtmečiais Vokietijos kriminalinei policijai siaubą kėlę rusakalbių ir italų nusikalstamų grupuočių klanai – toli gražu ne vieninteliai. Nusikalstamais verslais užsiima dešimtys arabų kilmės vadinamųjų šeimų – visai kitokių nei anksčiau minėtosios.

Liudija žvaigždė

Berlyno apygardos teisme neseniai pasirodė vienas garsiausių Vokietijos reperių Anis Mohamedas Youssefas Ferchichi, žinomas slapyvardžiu Bushido. Jau trečius metus policijos saugomą atlikėją atlydėjo asmens sargybiniai su neperšaunamomis liemenėmis ir kaukėmis.

Repo žvaigždė – vienas pagrindinių liudininkų ir ieškovų rugpjūtį prasidėjusioje vieno Berlyne veikiančių arabų mafijos klanų lyderio Arafato Abu Chakerio ir trijų jo brolių byloje.

Skandalinga šlovė iki šiol lydėjo patį Bushido. 1978-aisiais vokietės motinos ir iš Tuniso kilusio tėvo šeimoje gimęs jaunuolis dar paauglystėje buvo sugautas prekiaujantis kokainu. Tačiau jis pasirinko alternatyvą kalėjimui – muziką. Bushido šlovės kelias prasidėjo 2000-aisiais, kai jo albumas "King of Kings" paplito repo pogrindyje ir buvo pastebėtas vienos Berlyno įrašų kompanijos.

Griežtai šariato taisyklių besilaikantys nusikaltėliai vertė pagal jas gyventi ir muzikantą. Net pastarojo motinos šermenys vyko pagal Abu Chakerių nurodytą tvarką.

Agresija, smurtas, keiksmai ir moterų žeminimas – to Bushido muzikoje buvo tiek daug, kad jį imta vadinti vokiškuoju amerikietiškojo gansta repo ambasadoriumi. Bushido įvaizdis buvo patrauklus jauniems bedarbiams, problemiškų regionų ir šeimų jaunuoliams, jo kūriniai kopė į topų viršūnes. Piką atlikėjas pasiekė 2006 m., kai MTV jį pripažino geriausiu vokiečių muzikantu, aplenkęs tokias grupes kaip "Rammstein", "Silbermond" ir "Die Toten Hosen".

Brangi globa

Ilgus metus Bushido dirbo su broliais Abu Chakeriais – viešai jie buvo vadinami partneriais. Tačiau tai, apie ką muzikantas kalba teismo procese, labiau panašu ne į bendradarbiavimą, bet į vergiją. Šešiolika metų – tiek Bushido besąlygiškai pakluso klanui ir apie tai bijojo kalbėti net su savo šeimos nariais.

Pabėgėlių iš Libano įkurtas klanas reikalavo iš reperio 30 proc. pajamų: iš viso per kelerius metus vadinamoji dovana pasiekė įspūdingą 9 mln. eurų sumą.

Griežtai šariato taisyklių besilaikantys nusikaltėliai vertė pagal jas gyventi ir muzikantą. Net pastarojo motinos šermenys vyko pagal Abu Chakerių nurodytą tvarką.

Kai Bushido norėjo nutraukti tokį tariamą bendradarbiavimą, buvę partneriai ėmė jam grasinti, persekioti ir pareikalavo sumokėti milijoną eurų bei dalies pajamų. Tam, kad išsivaduotų iš klano nelaisvės, Bushido buvo pasiryžęs sumokėti išpirką.

Beje, Bushido – ne vienintelis klano reketuotas muzikantas. 0,5 mln. dolerių ir dalies pajamų Abu Chakeriai reikalavo ir iš kito reperio, rusų kilmės muzikanto, žinomo Capital Bra vardu.

Tiesa, atrodo, kad pats Bushido netiki Vokietijos policijos jam garantuota apsauga: esama žinių, kad dabar jis bendradarbiauja su konkuruojančiu Remmo klanu.

Klano ryšiai

A.Abu Chakeris – tik vieno iš kelių arabų klanų, kurių veiklą seka Vokietijos policija, atstovas. Jo vadinamoji šeima – toli gražu ne pati didžiausia: su 250 narių yra perpus mažesnė nei Remmo klanas. Pastarasis, pvz., pagarsėjo tuo, kad prieš keletą metų iš Bodeno muziejaus Berlyne pavogė 100 kg svėrusią aukso monetą. Nors vasarį šio nusikaltimo dalyviai nuteisti, jų grobis taip ir nebuvo rastas: neabejojama, kad 3,7 mln. eurų vertės dirbinys buvo išlydytas. Dar du įtakingiausi klanai – Al Zane ir Miri.

Vokietijos policijos duomenimis, visoje Vokietijoje yra apie 50 aktyvių nusikalstamų klanų, kurių kiekvienas turi po kelis tūkstančius narių. Pirmiausia jie užsiima prekyba narkotikais, prostitucija, turto prievartavimu, apiplėšimais ir kitų šiuos nusikaltimus atliekančių nusikaltėlių reketavimu. Kai kurie klanai turi ryšių šou versle.

Plėšimai ir narkotikų prekyba – pagrindiniai arabų vadinamųjų šeimų pajamų šaltiniai.

Plėšimai ir narkotikų prekyba – pagrindiniai arabų vadinamųjų šeimų pajamų šaltiniai. Anot Thomo Jungblutho, Diuseldorfo kriminalinės agentūros Organizuoto nusikalstamumo skyriaus vadovo, italų ar rusakalbių nusikalstamos struktūros skiriasi nuo arabų klanų. Pastarųjų narius sieja ypatingi ryšiai. "Šeima jiems yra viskas. Jos garbę reikia saugoti bet kokia kaina", – sako T.Jungblutas.

Federalinės kriminalinės agentūros duomenimis, didžiąją dalį nusikaltimų įvykdo Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje veikiantys klanai. Pernai čia buvo žinoma apie 111 klanų, apie 3 800 jiems priklaususių asmenų kaltinami padarę daugiau nei 6 000 nusikaltimų.

Aktyvios klanų veiklos žemėlapyje – Berlynas, Brėmenas, Žemutinė Saksonija.

Paralelinė tvarka

Vienu iš organizuoto nusikalstamumo centrų Vokietijoje yra tapęs 600 tūkst. gyventojų turintis Eseno miestas šalies Vakaruose. Paprasti vietos gyventojai praktiškai nejaučia tokios kaimynystės. Klanai daugiausia užsiima prekyba narkotikais, reketu, prostitucija ir pinigų plovimu – visa tuo, kas yra svetima įstatymus gerbiantiems piliečiams.

Tačiau eseniečių tai neguodžia, jie nerimauja dėl mieste mafijos formuojamos subkultūros. Miesto meras Thomas Kufenas vardija pastarosios iškirtinius bruožus: provokuojantis elgesys viešoje vietoje, pastangos sukelti įspūdį, kad gatvės gyvenimas priklauso nuo klanų, noras teisinius ginčus spręsti ne pasitelkus instancijas, bet griebiantis smurto ar kraujo keršto.

"Mes negalime leisti, kad egzistuotų tokios lygiagrečios struktūros ir įstatymai", – interviu Vokietijos žiniasklaidai pabrėžia T.Kufenas.

Dėl šios priežasties neseniai Esenas ir keli kiti Vokietijos miestai nusprendė susivienyti kovodami su nusikalstamomis struktūromis. Nuspręsta kaljanų ir lošimų salonus nuolat tikrinti, atidžiau vertinti potencialių pinigų plovyklų – kavinių, parduotuvių ir kirpyklų, kurios deklaruoja lankytojų srauto neatitinkančias pajamas, veiklą.

Be to, klanams didelis smūgis smogtas 2017 m., kai Vokietijoje įsigaliojo įstatymas, pagal kurį, įtariamiesiems neįrodžius legalios pajamų kilmės, gali būti areštuotas jam priklausantis nekilnojamasis turtas, pinigai ir automobiliai. Pagal naująją tvarką periodiškai areštuojami tai vienam, tai kitam arabų klanui priklausantys objektai – jų dažniausiai skaičiuojama dešimtimis.

Integracijos stoka

Žinoma, vietos valdžia pabrėžia, kad vien represinėmis priemonėmis klanų neišnaikinsi. Anot Eseno mero, dauguma nusikalstamų grupuočių narių gimė Vokietijoje, tačiau vis dar neturi ne tik šios šalies pilietybės, jos teritorijoje yra tik remiantis sprendimu dėl laikino išsiuntimo sustabdymo. Dėl neapibrėžto statuso jie nemato sau tikslo integruotis į Vokietijos visuomenę.

Panašios nuomonės ir Berlyno landtago vicepirmininkas Tomas Schreiberis. "Jei žmonės neturi galimybės integruotis į darbo rinką, išmokti vokiečių kalbą ir tapti visuomenės dalimi, tuomet neturėtume stebėtis paralelinių struktūrų atsiradimu", – sako jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Noriu paklausti

Noriu paklausti portretas
Ar mums reikia arabu klanu ir arabu smurto?

Muslimai

Muslimai portretas
siekia vieno ,visisko viespatavimo zemeje,tas radoma korane,jie vardan Alaho ta ir daro,o euraliurbiai ta jiems leidzia,juos priimdami

jankiams nereiks stengtis

jankiams nereiks stengtis portretas
sunaikinti ES , sunaikins barbarai muslimai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių