Quantcast

Pradedamas naudoti naujas Černobylio gaubtas – turėtų saugoti reaktorių šimtmetį

  • Teksto dydis:

Ukraina trečiadienį pradės eksploatuoti naująjį apsauginį gaubtą, įrengtą virš 1986-ųjų balandį sprogusio Černobylio atominės elektrinės 4-ojo bloko.

Gaubto, pastatyto su tarptautine pagalba ir kainavusio 1,5 mlrd. eurų, atidarymo ceremonijoje dalyvaus Ukrainos vyriausybės ir jos institucijų, šalių donorių ir įgyvendinant šį projektą prisidėjusių bendrovių atstovai.

Naujienų agentūros „Interfax“ duomenimis, į iškilmes gali atvykti ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Per avariją, įvykusią 1986 metų balandžio 26 dieną Černobylio atominėje jėgainėje, esančioje už 110 km nuo Kijevo ir už 16 km nuo Baltarusijos sienos, per nepavykusį saugumo bandymą sprogo 4-asis reaktorius.

Jis degė 10 dienų, išmesdamas radiacijos debesis. Pagal kai kuriuos skaičiavimus, jie užteršė iki trijų ketvirtadalių Europos. Ši katastrofa laikoma didžiausia tokio pobūdžio incidentu per branduolinės energetikos istoriją tiek pagal žuvusių ir nukentėjusių žmonių skaičių, tiek pagal sukeltą ekonominę žalą.

Sovietų Sąjungos valdžia avariją mėgino nuslėpti. Pirmoji aliarmą balandžio 28 dieną paskelbė Švedija, užfiksavusi nepaaiškinamą savo radiacijos fono padidėjimą. Tuometis Komunistų partijos generalinis sekretorius Michailas Gorbačiovas katastrofos viešai nepripažino iki gegužės 14 dienos.

Kone 350 tūkst. žmonių, gyvenusių 30 km spinduliu aplink elektrinę, daugeliui metų buvo evakuoti.

Maždaug 600 tūkst. vadinamųjų likvidatorių, kurių dauguma buvo kariškiai, milicininkai, ugniagesiai ir valstybės tarnautojai, buvo Maskvos nusiųsti – beveik be jokių apsaugos priemonių – padėti gesinti reaktoriaus gaisro.

Apie žuvusiųjų tiesiogiai nuo avarijos skaičių vis dar ginčijamasi, o skaičiavimai svyruoja nuo 30 iki 100 tūkstančių.

Tuojau po avarijos virš sugriuvusio bloko buvo įrengtas laikinas plieno ir betono sarkofagas, tačiau per porą dešimtmečių jo būklė labai pablogėjo ir iškilo pakartotinės radioaktyviosios taršos grėsmė.

Naujojo arkos pavidalo gaubto statybos prasidėjo 2012 metais po didelio masto parengiamųjų darbų. Šį statinį suprojektavo ir statė konsorciumas „Novarka“.

Didžiulis gaubtas buvo statomas iš dviejų dalių; jos 2015-aisiais buvo sėkmingai sujungtos. Arkos viduje buvo įrengtas kranas, padėsiantis išmontuoti senąjį sarkofagą ir 4-ojo bloko liekanas.

Prognozuojama, kad naujasis gaubtas galės būti naudojamas 100 metų.

Šių metų kovą buvo atliekami pasirengimai eksploatacijai ir technologinių sistemų bandymai. Balandį buvo pradėtas bandomasis eksploatacijos režimas. Baigus bandymus prasidės tiriamasis gamybinis periodas, truksiantis ne ilgiau kaip metus. Jeigu rezultatai bus teigiami, Černobylio kompleksui bus suteikta atitinkama licencija ir bus pradėtas visavertis naujojo kupolo naudojimas bei senojo sarkofago ardymo darbai.

Pastaruoju metu dėmesys Černobylio elektrinės katastrofai dėl didžiulio populiarumo sulaukusio Lietuvoje nufilmuoto JAV televizijos HBO serialo „Černobylis“ (Chernobyl).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bailus Anonimas

Bailus Anonimas portretas
Vargšai Ukrainiečiai, jie nežino kas jų laukia. Milijardais niekas nesišvaisto. Lieps evropa priimti atomines atliekas ir jie neturės kur dėtis.

Anonimas

Anonimas portretas
Girti chocholai susisprogdino, o mums visiems mokėti...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių