Quantcast

Bulgarijos prezidentas imasi spręsti po rinkimų atsiradusią aklavietę

Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas penktadienį oficialiai pavedė prieš isteblišmentą nusistačiusiai partijai „Yra tokia tauta“ (ITN) formuoti vyriausybę, siekdamas nutraukti aklavietę, į kurią po aiškaus rezultato nedavusių rinkimų pateko politinės jėgos.

Populiaraus dainininko Slavio Trifonovo įkurta ITN per liepos 11 dieną įvykusius rinkimus surinko daugiausiai balsų (kiek daugiau nei 24 proc.) ir nereikšminga persvara įveikė ekspremjero Boiko Borisovo konservatyviąją partiją GERB.

R. Radevas formuoti vyriausybę pavedė ITN kandidatui į premjerus parlamentarui Plamenui Nikolovui, netrukus po to, kai partija paskelbė apie šį savo pasirinkimą.

ITN atsisako formuoti formalią koaliciją su kitomis partijomis ir vietoje to siekia mažesnių frakcijų paramos savo mažumos vyriausybei, kad galėtų vykdyti teismų, sveikatos apsaugos, socialinę bei kitų sričių reformas.

Tačiau pastarosiomis dienomis derybos strigo dėl ITN atsisakymo paskelbti bet kokios informacijos apie paskirtąjį ministrą pirmininką ar siūlomus ministrus. Toks požiūris supykdė potencialius partnerius, atsisakančius pasirašyti „tuščią čekį“.

„Bulgarams atėjo laikas sužinoti, kas yra paskirtasis premjeras ir kokie yra tikrieji rinkimų nugalėtojų ketinimai“, – pabrėžė R. Radevas.

44-erių P. Nikolovas, ITN parlamentaras, turintis patirties versle ir teisės, politikos ir ekonomikos filosofijos daktaro laipsnį, yra netikėtas pasirinkimas ir mažai žinomas vardas Bulgarijoje.

Pirmajame lakoniškame komentare jis pasakė, kad padarys „viską, kas įmanoma“, kad per konstitucijoje numatytą septynių dienų terminą pristatytų ministrų kabinetą.

R. Radevui suteikus oficialius įgaliojimus ITN, ji turės per savaitę suburti kabinetą ir sulaukti parlamento pritarimo.

Jei partijai nepavyks patvirtinti kabineto, užduotis suformuoti vyriausybę bus pavesta antroje vietoje esančiai GERB.

Pastaroji politinė jėga, kuri po dešimtmetį trukusio dominavimo Bulgarijos politikos dabar liko be galimų sąjungininkų, pareiškė, kad grąžintų mandatą, nesiūlydama savo kabineto.

Tokiu atveju R. Radevas įteiktų trečią ir paskutinį mandatą savo pasirinktai partijai.

Jeigu ir tai partijai nepavyktų suformuoti vyriausybės, šalyje būtų šaukiami pirmalaikiai rinkimai – tai būtų jau trečias balsavimas po rinkimų, įvykusių balandį ir liepą.

Pasak analitikų, jei ITN nepavyks suformuoti vyriausybės, pirmalaikiai rinkimai iš tikrųjų taps labiausiai tikėtina baigtimi šioje šalyje, kuri yra skurdžiausia ir labiausiai korumpuota Europos Sąjungos narė.

Pastaruoju metu ITN siunčia nevienareikšmiškus signalus. Penktadienį kai kurie partijos nariai teigė, kad kitoms politinėms jėgoms „durys [deryboms] nėra uždarytos“.

Tačiau partijos pirmininko pavaduotojas Toško Jordanovas ketvirtadienį pareiškė, kad dar vienerių rinkimų galimybė neatmetama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių