Quantcast

Bulgarija sieks derybų su „Gazprom“ dėl dujų tiekimo atnaujinimo

Bulgarijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad sieks derybų su Rusijos energetikos milžine „Gazprom“ dėl gamtinių dujų tiekimo atnaujinimo prieš žiemos sezoną.

Balandžio pabaigoje „Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą skurdžiausiai ES narei Bulgarijai, jai atmetus Rusijos reikalavimą pereiti prie atsiskaitymo rubliais. Dvišaliai santykiai pablogėjo vadovaujant ankstesnei bulgarų vyriausybei.

Reaguodamas į Vakarų ekonomines sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendė, kad Rusija nebepriims mokėjimų už dujas ne rubliais, o kita valiuta.

Maždaug 3 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus suvartojanti Bulgarija yra beveik visiškai priklausoma nuo Rusijos energetiniu požiūriu.  Nutraukus rusiškų dujų tiekimą ji bandė ieškoti kitų alternatyvų.

„Dabar derėtis su „Gazprom Export“ dėl tiekimo atnaujinimo praktiškai neišvengiama“, – spaudos konferencijoje sakė laikinasis energetikos ministras Rosenas Christovas.

„Akivaizdu, kad turime kreiptis į juos... „Gazprom Export“ [tiekimas] šiuo metu tapo visiškai pagrįsta galimybė“, – pridūrė jis.

Europos Sąjunga uždraudė importuoti didžiąją dalį Rusijos naftos ir įvedė anglių importo embargą, tačiau nesiėmė  sankcijų dujoms, nes blokas yra labai priklausomas nuo šio Rusijos tiekiamo iškastinio kuro.

Ankstesnė ministro pirmininko Kirilo Petkovo vyriausybė paspartino naujos dujų jungties su kaimyniniu Sakartvelu statybą, kad nuo spalio mėnesio pagal sutartį iš Azerbaidžano ja būtų tiekiama iki 1,0 mlrd. kubinių metrų dujų.

Ji taip pat susitarė dėl atskirų suskystintų gamtinių dujų (SGD) siuntų iš Jungtinių Valstijų.

Tačiau kol kas visiškai užtikrintas dujų tiekimas tik rugsėjo ir spalio mėnesiams, sakė R. Christovas, praėjus kelioms dienoms po to, kai atmetė pasiūlymą tiekti daugiau SGD iš JAV, nepavykus užsitikrinti išdujinimo vietų terminaluose Graikijoje ir Turkijoje.

Neužsitikrinus reikiamo kiekio dujų tiekimo ir augant kainoms, pramonės grupės paragino laikinąją vyriausybę atnaujinti derybas su „Gazprom“.

R. Christovas praėjusią savaitę sakė, kad derybos su „Gazprom“ yra paskutinė išeitis. Anot jo, jos būtų susijusios tik su galimu dujų tiekimo atnaujinimu pagal dabartinę Bulgarijos sutartį, kuri galioja iki metų pabaigos.

Spalio 2 dieną Bulgarijoje vyks visuotiniai rinkimai. Pasak R. Christovo, naujasis ministrų kabinetas turės nuspręsti, ar nori derėtis dėl naujos sutarties su „Gazprom“.

„Derybos su „Gazprom Export“ bus nepaprastai sunkios“, – pirmadienį sakė V. Christovas. Jis pridūrė, jog joms reikės „politinio palaikymo“ ir kad žmonės neturėtų tikėtis greito rezultato.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBulgarijaGazpromdujų tiekimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių