Quantcast

Briuselyje prasideda konferencija dėl Sirijos ir regiono ateities

  • Teksto dydis:

Briuselyje antradienį prasidėjo dvi dienas truksianti konferencija „Sirijos ir regiono ateities palaikymas“, kurioje dalyvauja Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Kataro, Kuveito ir Norvegijos atstovai.

„Prieš šią konferenciją priėmėme savo bendrą strategiją“, – renginio išvakarėse per Europos Sąjungos Tarybos spaudos konferenciją Liuksemburge paskelbė Bendrijos išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

„Visų pirma, bus tęsiama humanitarinė parama. (Antra) – ryžtingas įsipareigojimas palaikyti JT Ženevos derybose. Trečia – pasirengimas atstatyti (Siriją)“, – priimtą dokumentą aiškino F.Mogherini.

Ji pažymėjo, kad ES strategija dėl Sirijos apima šešis tikslus, tarp jų – užbaigti karą ir pradėti politinį perėjimą, prisidėti prie konstruktyvaus pereinamojo laikotarpio bei gelbėti gyvybes, reaguojant į pažeidžiamiausių sirų humanitarinius poreikius.

Be to, Bendrija užsibrėžusi skatinti demokratiją, žmogaus teises ir žodžio laisvę ir stiprinti pilietinę visuomenę. ES palaikys asmenų patraukimą atsakomybėn už karo nusikaltimus, siekdama, kad būtų palengvintas tautos susitaikymo ir pereinamojo laikotarpio teisingumo vykdymo procesas, taip pat padės didinti Sirijos visuomenės stabilumą.

ES šalių užsienio reikalų ministrų Liuksemburge priimtame dokumente pabrėžiama, kad už gyventojų gynimą didžiausią atsakomybę turi Sirijos režimas.

„Todėl Taryba ragina režimą ir jo sąjungininkus, ypač Rusiją – taip pat ir vieną iš Tarptautinės Sirijos paramos grupės (ISSG) pirmininkių – dėti visas pastangas, kad būtų užtikrintas karinių veiksmų sustabdymas, apsiausties nutraukimas ir visiška, netrukdoma bei pastovi humanitarinė prieiga visos šalies mastu“, – sakoma nutarime.

„ES primena, kad dabartiniame Sirijos režime negali būti tvirtos taikos“, – pažymėjo Bendrijos diplomatijos vadovai.

Bendrijos nuomone, ši konferencija suteiks galimybę padaryti išvadas, kokia kolektyvinė tarptautinė pažanga buvo padaryta įgyvendinant įsipareigojimus, prisiimtus Londono konferencijoje dėl Sirijos 2016 metais. Be to, tikimasi priimti sprendimą dėl papildomų pagalbos priemonių nuo Sirijos krizės nukentėjusiems asmenims.

Remiantis ET duomenimis, šiuo metu Sirijos teritorijoje 13,5 mln. sirų reikalinga humanitarinė pagalba. 6,3 mln. iš jų – šalies viduje perkelti asmenys. Pusantro milijono sirų gyvena apsiausties sąlygomis, o 4,9 mln. pabėgėlių iš Sirijos glaudžiasi kaimyninėse šalyse bei kitose regiono valstybėse.

ES ir šalys narės per visą konflikto laikotarpį humanitarinės pagalbos tikslams ir stabilumui palaikyti skyrė per 9,4 mlrd. eurų. 2016 metų vasarį per Londono konferenciją dėl Sirijos jos įsipareigojo 2016–2017 metais skirti pagalbai 3 mlrd. eurų.

Be to, ES narių užsienio reikalų ministrai pirmadienį Liuksemburge patvirtino savo ketinimus padėti Sirijai, įskaitant jos atkūrimą po karo. Jie pabrėžė, kad ES „bus pasirengusi suteikti pagalbą atstatant Siriją tik tada, kai įsitvirtins tikras ir visa apimantis politinis perėjimas, aptariamas Sirijos konflikto šalių, remiantis JT Saugumo Tarybos priimta 2254-ąja rezoliucija ir 2012-ųjų Ženevos komunikatu“.

„Ypatingą atsakomybę už rekonstrukcijos išlaidas taip pat turėtų prisiimti tie, kas rėmė konfliktą“, – sakoma ET nutarime.

Į Briuselio konferenciją, kuri rengiama ministrų lygiu, turėtų suvažiuoti 70 delegacijų, atstovaujančių šalims, tarptautinėms organizacijoms ir pilietinei visuomenei. Rusijai atstovaus RF diplomatinės misijos ES vadovas Vladimiras Čižovas.

Konferencijos išvakarėse, pirmadienį, vis dar buvo neaišku, ar joje dalyvaus Turkijos delegacija, kuri, supykusi ant Briuselio, galimai ketino ignoruoti šį renginį.

Atsakydama į per spaudos konferenciją užduotą klausimą, F.Mogherini informavo, kad Turkijos ministras pirmininkas ir jo ministrų delegacija gavo kvietimą dalyvauti Briuselio konferencijoje.

„Kalbant apie Turkiją, kol kas patvirtinimo nėra. Pakvietimas vis dar galioja. Nenorėčiau sieti to su įtampa (su keliomis ES šalimis), nes kontaktai su turkų valdžia dėl Sirijos yra palaikomi, ir, kaip ir anksčiau, jie tebėra konstruktyvūs“, – sakė ES diplomatijos vadovė pirmadienį Liuksemburge.

„Manau, kad sprendimas (dėl Turkijos dalyvavimo konferencijoje) priklausys nuo labai užimtos vidaus politikos darbotvarkės artėjant referendumui, įvyksiančiam po 10 dienų“, – pridūrė ji.

Antradienį Briuselyje vyks teminiai posėdžiai apie humanitarinę situaciją Sirijoje ir pagalbą šalims, priimančioms sirų pabėgėlius.

Visų delegacijų suvažiavimas ir pagrindinės darbo sesijos vyks trečiadienį.

Galiausiai konferencijos dalyviai turėtų paskelbti bendrą pareiškimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ateitis

ateitis portretas
Syrija: Asadas nuodija Zarinu! Stai ka reiskia Asado susitarimas su O`MAMA, kERRY ir ES (Morgarini, Merkaly...). Krymas... Ukraina... Seimo nariai???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių