Quantcast

Briuselyje atmestas A. Merkel planas dėl ES postų

Europos dešiniųjų lyderiai sekmadienio vakarą atmetė Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pasiūlymą, kad Europos Komisijos pirmininku taptų socialistų kandidatas olandas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas).

Anot diplomatinių šaltinių, Vokietijos kanclerės pasiūlymo nepalaikė nė vienas kitas premjeras, priklausantis dešiniuosius vienijančiai Europos liaudies partijai (EPP).

„Prieš A. Merkel įvyko savotiškas EPP sukilimas. Ji buvo sutarusi atiduoti socialistams Komisijos pirmininką, bet visi kiti EPP premjerai to nepalaikė “, – BNS sakė aukšto rango diplomatas, tiesiogiai susijęs su derybomis.

Dešiniųjų premjerai pareikalavo laikytis EPP pozicijos, kad pirminius partijos rinkimus laimėjęs Manfredas Weberis būtų nominuotas Europos Komisijos pirmininku.

A. Merkel į derybas Briuselyje atvyko su planu, kurį kartu su kai kuriais kitais Europos politikais parengė Japonijos Osakos mieste vykstant Didžiojo dvidešimtuko susitikimui.

BNS žiniomis, pagal šį planą, Europos Vadovų Tarybos pirmininku būtų tapęs belgų premjeras Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), M. Weberiui tektų Europos Parlamento pirmininko postas, o užsienio politikos vadove būtų nominuota Bulgarijos eurokomisarė Marija Gabriel.

Prieš A. Merkel įvyko savotiškas EPP sukilimas.

„Osakos susitarimas žlugo. A. Merkel atsitraukė“, – sakė diplomatas.

Lietuvai susitikime atstovaujanti prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu sakė, kad derybose reikia atsižvelgti ne tik į partijų pozicijas, bet ir geografinį atstovavimą bei lyčių balansą.

Ji žiniasklaidoje minima tarp potencialių kandidatų užimti Europos Vadovų Tarybos pirmininkės pareigas.

Naujo kompromiso paieškos tarp ES lyderių Briuselyje gali užsitęsti iki pirmadienio. Jei jiems nepavyks susitarti, liepą gali būti šaukiamas dar vienas neeilinis susitikimas.

Kaip viena iš galimų datų naujam Europos Vadovų Tarybos posėdžiui minima liepos 15-oji. Tokia data galėtų sujaukti naujojo Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos planus. Dabar jis planuoja, kad pirmojo vizito į užsienį vyks liepos 16-ąją į Varšuvą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

F

F portretas
Šita slikstyne Briuselį,nebent tualetų valytoja.

Neptunas

Neptunas portretas
Merkel pridirbo su pabėgėlių programa, kas dabar vyksta Vokietijoje, kaip ir grybas pridirbo Lietuvoje su savo sebrais

Joooi

Joooi portretas
Merkel Kaput
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių