Quantcast

Briuselis įsiutino britus

Briuselis apkaltino Londoną imigrantų diskriminacija ir kreipėsi į teismą. Didžiosios Britanijos vyriausybė žada atkakliai ginti savo mokesčių mokėtojus.

Prieštaringas testas

Europos Komisija vakar Europos Teisingumo Teismui pateikė ieškinį prieš Didžiąją Britaniją dėl darbuotojų iš kitų ES šalių diskriminacijos.

Europos Komisijos teigimu, Didžiojoje Britanijoje taikomas papildomas migrantų patikrinimas – testas dėl teisės gyventi šalyje – pažeidžia ES įstatymus. Minėtas testas buvo įvestas 2004 m., Didžiajai Britanijai nerimaujant dėl ES plėtros. Šio testo pagrindu Didžioji Britanija sprendžia, ar suteikti migrantams tam tikras lengvatas ir pašalpas. Teisė gyventi šalyje suteikiama ekonomiškai aktyviems žmonėms, kurie yra pajėgūs išlaikyti save ir savo šeimą.

p>Ministras atkakliai kovos

Darbo ir pensijų ministras Iainas Duncanas Smithas apkaltino Europos Komisij1 tuo, kad ji bando sušvelninti priemones, skirtas apsaugoti britų mokesčių mokėtojus.

"Kovosiu su tuo kiekviename žingsnyje, – pareiškė ministras. – Nepasiduosiu ir dirbsiu toliau siekdamas stiprinti mūsų pašalpų sistemą bei užtikrinti, kad ja niekas negalėtų piktnaudžiauti."

Opozicijoje esantys leiboristai, kurie 2004 m. įvedė teisės gyventi šalyje taisykles, ragina dar labiau jas griežtinti.

"Dauguma į Didžiąją Britaniją atvykstančių žmonių dirba ir įdeda savo indėlį, – sakė šešėlinės vyriausybės vidaus reikalų ministrė Yvette Cooper. – Bet teisinga yra turėti kontrolės priemonių, kurios užtikrintų, kad žmonės prisidėtų ir parodytų įsipareigojimus šiai valstybei prieš naudodamiesi privilegijomis."

Piktnaudžiavimo nemato

Didžiosios Britanijos žmogaus teisių gynėjai pateikia ne vieną pavyzdį, kai dirbę ir mokesčius mokėję ES piliečiai likę be darbo negaudavo bedarbio pašalpos arba likdavo be motinystės pašalpos per dekretines atostogas.

"Didžiosios Britanijos ir Airijos piliečiai visuomet išlaiko testą dėl teisės gyventi šalyje, – sakė pagalbos organizacijos "Advice on Individual Rights in Europe" vadovas Adamas Weissas. – Kiti ES piliečiai ne visuomet jį išlaiko ir dėl to dažnai netenka pašalpų tokiomis pat sąlygomis, kokiomis Didžiosios Britanijos ir Airijos piliečiai būtų jas gavę."

Nors britų žiniasklaidoje vis pasirodo istorijų, panašių į vienišos motinos Natalijos Belovos iš Lietuvos, kuri prabangiai gyvena Londone vien iš pašalpų, Didžiosios Britanijos ekonomistai didelio piktnaudžiavimo neįžvelgia.

Jonathanas Portesas iš Ekonominių ir socialinių tyrimų instituto citavo tyrimus, kurie rodo, kad imigrantai yra mažiau linkę kreiptis pašalpų nei Didžiosios Britanijos piliečiai. Anot eksperto, imigrantai iš ES vidutiniškai sumoka 30 proc. daugiau mokesčių, nei gauna lengvatų ir socialinių išmokų. Tokį rezultatą parodė Londono universitetinio koledžo atliktas tyrimas.

Žada naujų apribojimų

Europos Komisijos sprendimas paduoti Didžiąją Britaniją į teismą vėl pakurstė euroskeptiškas nuotaikas, kurios iš šiaip gajos šioje šalyje.

Konservatorius Peteris Lilley piktinosi, kad Europos Komisija kišasi į tokias sritis, kur jai nepriklauso pagal ES sutartis. Anot politiko, premjerui Davidui Cameronui tai taps dar viena paskata grąžinti valstybei galias, kurios buvo perleistos Briuseliui.

Didžiosios Britanijos vyriausybė neseniai paskelbė įvesianti naujų apribojimų imigrantams. Jų imtis ragino ir karalienė Elžbieta II, šį mėnesį sakydama kalbą parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių