Quantcast

Britų karalienė užmiestyje su šeima iškilmingai šventė Kalėdas

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) su šeimos nariais iškilmingai šventė Kalėdas savo užmiesčio dvare, kur vaišinosi vietoje paruošta kalakutiena, prieš tai dalyvavusi pamaldose vietos bažnyčioje.

Monarchės sutuoktinis 98 metų princas Philipas (Filipas) galėjo prisidėti prie artimųjų, nes diena anksčiau buvo išrašytas iš ligoninės Londone. Vis dėlto jis nėjo į bažnyčią.

Kiti karališkosios šeimos nariai buvo susirinkę rytinių pamaldų Šv. Marijos Magdalenos bažnyčioje, esančioje netoli karalienės Sandringamo dvaro Anglijos rytuose.

Šiose pamaldose pirmą kartą dalyvavo 6-metis princas George'as (Džordas) ir 4-metė princesė Charlotte (Šarlot) – du vyresnieji princo Williamo (Viljamo) ir jo sutuoktinės Kate (Keit) vaikai. Poros jauniausias vaikas, vienų metų princas Louisas (Luisas) buvo paliktas namuose.

George'as ir Charlotte ėjo į bažnyčią kartu su savo tėvais ir seneliu princu Charlesu (Čarlzu). Elizabeth II sūnus Charlesas, vaikaitis Williamas ir provaikaitis George'as yra eilėje į sostą iškart po karalienės.

Elizabeth II kartu su Charleso žmona Camilla (Kamila) atvažiavo automobiliu „Bentley“.

Princas Andrew (Endrius), nusišalinęs nuo visuomeninių pareigų dėl savo ryšių su vienu lytiniu nusikaltėliu, dalyvavo anksčiau surengtose pamaldose kartu su savo broliu Charlesu.

Princas Harry (Haris), jo žmona Meghan (Megan) ir jų septynių mėnesių sūnus Archie (Arčis) ceremonijose nedalyvavo. Jie šiuo metu atostogauja Kanadoje su Meghan motina Doria Ragland (Dorija Ragland).

Karališkosios šeimos narius pasitiko keli šimtai sveikintojų, susirinkusių už bažnyčios teritorijos ribų. Po pamaldų Williamas, Kate ir jųdviejų vaikai pabendravo su susirinkusiais žmonėmis.

Neįgaliojo vežimėlyje sėdėjusi Gemma Clark (Gema Klark) padovanojo pripučiamą rožinį flamingą Charlotte, kurį apkabino moterį.

G. Clark sakė, kad flamingo vardas yra Laimė, bet pabrėžė, kad jaunoji princesė gali duoti jam kitą vardą.

„Gana sudėtingi“ metai

Trečiadienį po pietų per televiziją JK ir Sandraugos šalyse buvo transliuotas iš anksto įrašytas 93-ejų monarchės kalėdinis kreipimasis, kuriame ji kalbėjo apie poreikį susitaikyti.

Karalienė savo tradiciniame kalėdiniame kreipimesi kalbėjo apie „gana sudėtingus“ 2019-uosius, per kuriuos Jungtinėje Karalystėje netrūko susiskaldymo dėl artėjančio šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos, o jos sūnui princui Andrew teko atšaukti dalyvavimą viešuose renginiuose.

Karalienė savo kreipimesi sakė, kad Jėzaus gyvenimas rodo, kaip svarbu yra susitaikyti.

Anot Elizabeth II, jis moko, „kaip maži žingsneliai, žengti su tikėjimu ir viltimi, gali įveikti senus nesutarimus ir giliai įsišaknijusį susiskaldymą bei atnešti harmoniją ir supratingumą“.

Mane įkvepia tai, kaip naujos kartos suteikė panašų prasmingumo jausmą tokioms problemoms kaip mūsų aplinkos apsauga ir mūsų klimatas.

Šie monarchės žodžiai traktuojami kaip užuomina apie „Brexito“ nesutarimus, draskančius Jungtinę Karalystę nuo tada, kai 2016-ųjų referendume britai nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Šis kelias, žinoma, ne visuomet sklandus, ir kartais šie metai jautėsi gana sudėtingi, bet maži žingsneliai gali pakeisti pasaulį“, – sakė karalienė, šalia ant stalo stovint šeimos nuotraukoms.

Karalienė taip pat gyrė Antrojo pasaulinio karo kartos pasiaukojimą ir atidavė duoklę Britanijos ginkluotosioms pajėgoms bei avarinėms tarnyboms.

Kalbėdama apie išsilaipinimo Normandijoje, padėjusio pamatus Europos išlaisvinimui nuo nacių, 75-ąsias metines, ji pažymėjo, kad šiandienos iššūkiai yra kitokie, ir nurodė retai savo kalbose paminimą klimato kaitą.

„Iššūkiai, su kuriais šiandien susiduria daugelis žmonių, gali skirtis nuo tų, su kuriais kadaise susidūrė mano karta, bet mane įkvepia tai, kaip naujos kartos suteikė panašų prasmingumo jausmą tokioms problemoms kaip mūsų aplinkos apsauga ir mūsų klimatas“, – sakė monarchė.

Manoma, kad jos komentaras apie „sudėtingus“ metus yra užuomina apie užsitęsusį Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos, kuris dabar turėtų įvykti sausio 31 dieną, rinkėjams suteikus „Brexit“ palaikančiai Konservatorių partijai tvirtą daugumą parlamente. Taip pat manoma, kad Elizabeth II šiais žodžiais užsiminė apie karališkosios šeimos sunkumus.

Nusivylimai

Elizabeth II kalba buvo įrašyta prieš Philipo hospitalizavimą keturioms dienoms dėl kažkokios „ankstesnės ligos“, kuri nebuvo atskleista visuomenei.

Šie metai buvo kupini nusivylimų karalienei – reikšmingai figūrai britų viešajame gyvenime. Elizabeth II įžengė į sostą po karaliaus Jurgio VI mirties 1952 metais ir yra mylima daugelio britų.

Jos sūnus princas Andrew praėjusį mėnesį paskelbė atšaukiantis dalyvavimą viešuose renginiuose, neslūgstant pasipiktinimui dėl šio karališkosios šeimos nario draugystės su velioniu lytiniu nusikaltėliu Jeffrey Epsteinu (Džefriu Epsteinu).

Karalienės antrasis sūnus patyrė didelį spaudimą dėl visuomeninio transliuotojo BBC parodyto interviu, per kurį Andrew teisino savo ryšius su amerikiečiu finansininku J. Epsteinu.

Duodamas šį interviu Andrew paneigė turėjęs lytinių santykių su viena 17-mete, tvirtinusia, kad mylėtis su Jorko kunigaikščiu ją vertė J. Epsteinas.

Andrew sprendimas dalyvauti pamaldose atskirai, o ne prisijungti prie savo šeimos per šį tradicinį renginį liudija apie jo izoliuotą padėtį, jam šiuo metu neinant jokių oficialių pareigų. J. Epsteino aukoms atstovaujantys teisininkai siekia, kad Andrew duotų parodymus nagrinėjant civilinius ieškinius dėl J. Epsteino turto. Nešlovę užsitraukęs finansininkas rugpjūtį buvo rastas negyvas kalėjime; Niujorko pareigūnai teigia, kad jis nusižudė.

Britų karališkoji šeima, kaip mano apžvalgininkai, taip pat išgyvena nesantaiką tarp Williamo ir Harry. Pastarasis rudenį pareiškė, kad jis ir Williamas yra pasukę „skirtingais keliais“.

Harry ir Meghan šiemet buvo nelengva prisitaikyti prie viešojo gyvenimo vaidmens. Jie skundėsi dėl perdėto žiniasklaidos dėmesio, jiems pradedant šeimos gyvenimą, ir siekė pailsėti nuo karališkųjų pareigų.

Kai kurie britų laikraščiai jų sprendimą praleisti Kalėdas su Meghan motina interpretavo kaip karalienės ir kitų karališkosios šeimos narių ignoravimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pochui

pochui portretas
Litchujanijos runkeliams labai svarbios naujienos apie tai, kaip kažkokia marazmatikė boba švenčia kalėdas.

Ką valgė?

Ką valgė? portretas
Spėju, kad žmogieną

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Pritariu Komentatoriui GAL. Protingai komentuoji, Ąčiū.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių