Quantcast

Britanijoje vyks princo Philipo laidotuvės

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) šeštadienį atsisveikins su velioniu vyru princu Philipu (Filipu) per laidotuves, kurias ribos koronaviruso taisyklės, bet kurios atspindės jo ilgą karinės ir valstybės tarnybos gyvenimą.

Tikimasi, kad ceremoniją, vyksiančią Vindzoro pilyje, esančioje į vakarus nuo Londono, stebės milijoninė televizijos auditorija, visuomenę raginant likti nuošalyje dėl pasaulinės pandemijos.

Edinburgo kunigaikštis, kurį karališkoji šeima vadina „tautos seneliu“, mirė balandžio 9-ąją, būdamas 99 metų, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai daugiau nei mėnesį praleido ligoninėje dėl širdies ligos ir infekcijos.

Ceremonijoje dalyvaus daugiau nei 700 karinių pajėgų narių, tarp jų – karinių orkestrų, garbės sargybos padalinių nariai ir karinio jūrų laivyno trimitininkai.

Tačiau dėl koronaviruso pandemijos įvestų apribojimų vietoje 800 laidotuvių dalyvių, kurie buvo numatyti pagal laidotuvių planus dar prieš princo Philipo mirtį, Šv. Jurgio koplyčioje susirinks tik 30, tarp jų našle likusi karalienė ir jos keturi vaikai.

Laužant įsisenėjusį paprotį, karališkosios šeimos nariai, tarnaujantys ginkluotosiose pajėgose arba turintys karinių garbės titulų, laidotuvėse bus be mundurų.

Katafalką lydės jo ir karalienės vaikai – princas Charlesas (Čarlzas), princesė Anne (En), princas Andrew (Endriu) ir princas Edwardas (Edvardas). Iš paskos taip pat eis vaikaičiai princai Williamas (Viljamas) ir Harry (Haris), nors jiedu neis greta. Tarp brolių, kurių santykius aptemdė Harry sprendimas atsisakyti karališkųjų pareigų ir persikelti gyventi į Kaliforniją, eis jų pusbrolis Peteris Phillipsas (Piteris Filipsas), princesės Ann sūnus.

Drauge su princo Philipo vaikais ir vaikaičiais laidotuvėse dalyvaus kiti aukščiausio rango karališkosios šeimos nariai ir keletas velionio giminių iš Vokietijos. Philipas, iki vestuvių tituluotas Graikijos ir Danijos princu, buvo giminingas virtinei Europos karališkųjų šeimų, kaip ir pati karalienė.

Laidotuvių dalyvių prašoma koplyčioje dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis fizinio atstumo nuo kitų, taip pat neprisijungti, kai keturių asmenų choras giedos giesmes. Karalienė Elizabeth II, didžiąją praėjusių metų dalį praleidusi izoliacijoje su sutuoktiniu Vindzoro pilyje, koplyčioje sėdės viena.

Pamaldose Vindzoro vyriausiasis šventikas Davidas Conneris (Deividas Koneris) pagerbs Philipo „nepajudinamą lojalumą“ karalienei, kuriai kitą savaitę sukaks 95 metai, šaliai ir Sandraugai, taip pat jo „drąsą, tvirtybę ir tikėjimą“.

14 val. 40 min. vietos (16 val. 40 min. Lietuvos) laiku princo Philipo šeimos nariai pradės procesiją.

Karstas su princo palaikais bus vežamas jo paties patobulintu automobiliu „Land Rover“, perdažytu karine žalia spalva su atvira galine kėbulo dalimi.

15 val. (17 val. Lietuvos laiku) visoje šalyje bus paskelbta tylos minutė princo atminimui. Jos pradžią ir pabaigą žymės karališkosios kavalerijos artilerijos būrio ginklų salvės.

Pasibaigus pamaldoms, karstas su Edinburgo kunigaikščio palaikais bus nuleistas į karališkąją kriptą.

Dėl pandemijos pareigūnai paragino britus nenešti gėlių į Bakingamo rūmus ir Vindzoro pilį. Vietoj to karališkoji šeima pakvietė žmones aukoti labdaros organizacijai.

Nacionalinis gedulas baigsis laidotuvių dieną, tačiau karališkoji šeima laikysis jo dar bent dvi savaites.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Remis

Remis portretas
DZIN

o

o portretas
trumpiau neidomu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių