Quantcast

„Brexit“ derybos – be proveržio

Europos Sąjungos ir britų derybininkams per karštligišką naktinę „Brexit“ derybų sesiją nepavyko pasiekti proveržio, bet trečiadienį, svarbaus bloko viršūnių susitikimo išvakarėse, jie toliau ieškos kompromiso.

ES pareigūnas, kuris prašė neskelbti jo pavardės, nes derybos dar tęsiasi, sakė, kad „diskusijos užtruko iki vėlumos ir šiandien tęsis “.

Abi šalys tikisi, kad po daugiau kaip trejų metų klaidingų startų ir staigių atšaukimų artimiausiomis valandomis gali būti pasiektas aiškus Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES susitarimas.

ES lyderių ketvirtadienio susitikimas įvyks likus vos dviem savaitėms iki numatyto JK išstojimo spalio 31-ąją.

Nors dar lieka daug klausimų, diplomatai užsiminė, kad susitarimas ranka pasiekiamas – pirmą kartą nuo kovo, kai JK išstojimo planas žlugo britų parlamente.

Vis dėlto abiejų šalių ekspertų derybose ES būstinėje Briuselyje dar neiškilo joks susitarimas.

Šios savaitės ES viršūnių susitikimas – paskutinis prieš „Brexit“ terminą – ilgą laiką buvo laikomas paskutine proga patvirtinti JK išstojimo susitarimą.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) tvirtina, kad jo šalis išstos mėnesio pabaigoje – su sutartimi ar be jos, bet JK įstatymų leidėjai yra pasiryžę siekti dar vieno „Brexit“ atidėjimo, o ne rizikuoti chaotišku išstojimu be susitarimo.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį per Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimą Liuksemburge sakė, kad pagrindinis iššūkis dabar yra paversti naujus britų pasiūlymus sudėtingu Airijos sienos klausimu teisiškai įpareigojamu dalyku.

ES narė Airija ir JK provincija Šiaurės Airija nori, kad siena tarp jų būtų atvira prekių ir žmonių judėjimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių