Quantcast

Brazilijos įmonė „Vale“ sutiko sumokėti 7 mlrd. dolerių kompensacijų už mirtiną užtvankos griūtį

Brazilijos kalnakasybos milžinė „Vale“ sutiko sumokėti daugiau nei 7 mlrd. dolerių (5,8 mlrd. eurų) kompensacijų dėl įmonei priklausiusios užtvankos griūties 2019 metais, per kurią žuvo 270 žmonių.

Tai didžiausias susitarimas dėl žalos atlyginimo Lotynų Amerikoje, teigė Minas Žerajo valstijos vyriausybė. Būtent šioje pietryčių valstijoje įvyko nelaimė, po kurios į aplinkinę teritoriją pateko milijonai tonų nuodingų atliekų.

„Vale“ teigė, kad atlygins tiek „socioekonominę“, tiek „socialinės aplinkos“ žalą, išmokės kompensacijas nelaimės paveiktoms šeimoms ir finansuos projektus, skirtus atkurti supančią aplinką, įskaitant didelio masto Parauapebos upės valymo darbus.

„Susitarimu įtvirtinamas „Vale“ įsipareigojimas visiškai atlyginti (už katastrofą) ir paremti Minas Žerajo plėtrą“, – sakoma bendrovės pranešime.

Valstijos vyriausybė sakė, kad suderėta kompensacijų suma, sudaranti 37,7 mlrd. realų, yra pradinė, ir bendrovė, jei to prireiktų, sumą padidins.

„Susitarimu „Vale“ yra įpareigojama visiškai pašalinti visą žalą aplinkai. Minėta suma prireikus galėtų būti padidinta“, – priduriama bendrovės pranešime.

2019 metų sausį įvykusi nelaimė buvo viena didžiausių pramonės nelaimių Brazilijos istorijoje. Per ją buvo sunaikinta didžiulė teritorijos dalis aplink bendrovei priklausiusią kasyklą Brumadinjo municipalitete, kuriame gyvena apie 40 tūkst. žmonių.

„Vale“ ši nelaimė buvo kone pražūtinga. Bendrovė pranešė, kad 2019 metais patyrė 1,68 mlrd. dolerių nuostolių, ir pavadino tuos metus „sunkiausiais bendrovės istorijoje.“

Brazilijos prokurorai dėl šios nelaimės 16 žmonių, įskaitant buvusį „Vale“ prezidentą Fabio Schvartsmaną, pareiškė kaltinimus tyčiniu nužudymu ir aplinkosaugos nusikaltimais dėl įtarimų, kad jie nuslėpė galimą užtvankos griūties riziką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių