Quantcast

Brazilijoje tūkstančiai tikinčiųjų pagerbė pirmąją šalies šventąją

Brazilijoje dešimtys tūkstančių tikinčiųjų sekmadienį susirinko į futbolo stadioną švęsti „vargšų motina“ neretai vadinamos brazilės vienuolės Dulce Lopes Pontes (Dulsės Lopes Pontes) paskelbimo šventąja.

Brazilijoje, kuri yra didžiausia katalikiška šalis pasaulyje, ši vienuolė meiliai vadinama tiesiog seserimi Dulce. Ji yra viena iš penkių žmonių, kuriuos popiežius spalio 13 dieną pakėlė į altoriaus garbę. 

Tačiau karščiu ir drėgme alsuojančiame Salvadore Brazilijos šiaurės rytuose, kur 1914 metais gimė sesuo Dulce, daugelis tikinčiųjų šią vienuolę laikė šventąja dar gerokai prieš tai, kai Vatikanas pripažino du jos stebuklus. 

„Dabar visi ją laiko šventąja. Tačiau dėl viso darbo, kurį nuveikė, mums ji visada buvo šventoji“, – naujienų agentūrai AFP sakė 58 metų moteris, puošusi gėlėmis sesers Dulce skulptūrą, stovinčią prie įėjimo į jos šventovę skurdžiame Baijos valstijos sostinės rajone.   

Pagal Katalikų bažnyčios kanonų teisę, kad asmuo būtų paskelbtas šventuoju, Vatikanas turi pripažinti du jam priskiriamus stebuklus: pirmojo stebuklo patvirtinimas atveria kelią beatifikacijai (paskelbimui palaimintuoju), o antrojo – kanonizacijai (paskelbimui šventuoju).

1992 metais mirusi sesuo Dulce, Nekaltojo Prasidėjimo Dievo Motinos seserų misionierių kongregacijos narė, yra pirmoji Brazilijoje gimusi šventoji.

Šventąja ji paskelbta Vatikanui pripažinus, kad vienuolė padarė stebuklus, kai išgelbėjo vieną gimdyvę, neleidusi jai mirtinai nukraujuoti, ir sugrąžino regėjimą vyrui, kuris daugelį metų buvo aklas.  

Vatikanui kanonizavus seserį Dulce, į jos šventovę Salvadore iš skirtingų šalies kampelių ėmė plūsti minios tikinčiųjų. Jie fotografuoja baltos ir mėlynos spalvų abitą, kurį vilkėdama vienuolė buvo palaidota, taip pat kalbasi su ja koplyčioje, kur ilsisi jos palaikai.   

„Ji Danguje, bet rūpinasi mumis dar labiau nei tada, kai buvo čia“, – sakė moteris, padėjusi papuošti futbolo stadioną „Fonte Nova“ Salvadoro arkivyskupijos organizuotai vienuolės pagerbimo ceremonijai.

Moteris planavo dalyvauti ceremonijoje, tačiau persigalvojo sutrikus skrandžio veiklai – anot jos, tai buvo „žinia nuo sesers Dulce“.

„Gerasis angelas“

1914 metais pasiturinčioje šeimoje Salvadore gimusi sesuo Dulce įkūrė kliniką skurstantiems darbininkams, taip pat mokyklą, ligoninę ir vaikų namus bei slaugos centrus senjorams ir neįgaliems žmonėms.

Dėl savo tarnystės vargšams ji neretai buvo vadinama „geruoju Baijos angelu“. 1988 metais vienuolė buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

Likus metams iki sesers Dulce mirties ją ligoninėje aplankė popiežius Jonas Paulius II, pavadinęs vienuolės veiklą „pavyzdžiu žmonijai“. 

Kai buvo paskelbta apie sesers Dulce kanonizavimą, jos atvaizdais buvo išpuoštas visas Salvadoro miestas – populiarus turistų traukos centras. Čia galima įsigyti įvairių suvenyrų su vienuolės atvaizdu: marškinėlių, kepuraičių, ženklelių, puodelių ir netgi kalėdiniam pyragui skirto vyniojamojo popieriaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai irmūsų Ožys bus šventuoju paskelbtas?.. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių