Quantcast

B.Mussolini buvo britų agentas

Archyvinė medžiaga atskleidė, kad nacių sąjungininkas ir buvęs Italijos lyderis Benito Mussolini savo karjeros pradžioje buvo britų žvalgybos MI5 agentas.

Kaip praneša britų „The Guardian“, Italijos diktatorius 1917 metais kas savaitę iš britų žvalgybos gaudavo 100 svarų sterlingų.

Teigiama, kad tuometinio žurnalisto darbas buvo skelbti propagandą, kuri įtikintų visuomenę ir toliau kovoti sąjungininkų pusėje Pirmajame pasauliniame kare. Jis taip pat ragino Italijos karo veteranus sumušti taikos reikalavusius protestuotojus Milane.

Archyvai atskleidė, kad B. Mussolini algalapius patvirtindavo tuometinis Didžiosios Britanijos žvalgybos vadas Italijoje Seras Samuelis Hoare'as. Tokius atlyginimus gaudavo dar 100 britų agentų Italijoje.

Naujas istorijos detales atradęs Kembridžo universiteto istorikas Peteris Martlandas teigia, kad Italija tuo metu buvo viena svarbiausių D. Britanijos sąjungininkių (Rusija iš karo pasitraukė dėl revoliucijos). Dėl šios priežasties britams nebuvo gaila už promilitaristinę kampaniją mokėti apie 6 tūkst. svarų sterlingų kas savaitę.

Apie šiuos mokėjimus savo 1954 metais išleistuose atsiminimuose užsimina ir pats S. Hoare'as, tačiau tikslios detalės atskleidžiamos tik dabar.

Istorikas P. Martlandas priduria, kad jam nepavyko išsiaiškinti, kaip britų pinigus panaudodavo B. Mussolini, tačiau spėja, kad garsus mergišius juos išleisdavo moterims.

Dėl papirktų rinkimų bei Italijos juodamarškinių smurto B. Mussolini šalį valdyti pradėjo 1920 metų viduryje.


Šiame straipsnyje: Mussolinisbritų agentasMI5

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių