Quantcast

A. Blinkenas: nepaisant „kuklios pažangos“, atgaivinti Irano susitarimą tebėra įmanoma

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį pareiškė, kad, jo nuomone, atgaivinti Irano branduolinį susitarimą vis dar yra įmanoma, nepaisant „kuklios pažangos“ derybose.

„Mano vertinimas, pasikalbėjus su visais mūsų kolegomis, yra toks, kad grįžti prie abipusio (sutarties) laikymosi tebėra įmanoma“, – po derybų su Europos kolegomis Berlyne žurnalistams sakė A. Blinkenas.

„Pastarąsias kelias savaites matėme, sakyčiau, kuklią pažangą derybose“, – teigė jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) savo ruožtu pareiškė, kad derybose su Iranu dėl branduolinės sutarties išsaugojimo reikalinga „skubi pažanga“.

Galimybės „rasti sprendimą langas užsidaro“, sakė ji žurnalistams Berlyne.

„Derybos yra lemiamoje fazėje. Mums reikia skubios, skubios pažangos, kitaip mums nepavyks pasiekti bendro susitarimo“, – perspėjo ji.

Mums reikia skubios, skubios pažangos, kitaip mums nepavyks pasiekti bendro susitarimo.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) taip pat perspėjo, kad derybose dėl 2015 metų Teherano ir pasaulio galių susitarimo išsaugojimo reikia greitesnės pažangos, nes laikas yra svarbus iš esmės.

Po susitikimo su Europos kolegomis jis žurnalistams sakė, kad „derybos negali toliau vykti taip lėtai“.

2015 metų Irano ir pasaulio galių – Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Kinijos ir Vokietijos – pasiektas susitarimas sušvelnino skaudžias sankcijas Teheranui mainais už jo branduolinės programos suvaržymus.

Tačiau 2018 metais JAV vienašališkai pasitraukus iš šio susitarimo prezidentaujant Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), Iranas taip pat ilgainiui ėmė trauktis nuo savo įsipareigojimų.

Derybos dėl susitarimo sugrąžinimo prasidėjo praėjusiais metais, bet nutrūko birželį, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis), ir buvo vėl atnaujintos lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur tik kas,

  Kur tik kas, portretas
o Blinkinas jau čia su savo politiką. Neikasite jūs Iranui. Be to vakar Irano prezidentas snekejosi su ruseliais o tai jau darosi baisu jankiams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių