Quantcast

A. Blinkenas: JAV „netrukdo diplomatijai“ JT

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį tvirtino, kad jo šalis, nors nepritaria Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pareiškimui dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto, „netrukdo diplomatijai“ šioje organizacijoje.

Saugumo Taryba antradienį turi surengti jau ketvirtą nepaprastąjį posėdį, intensyvėjant diplomatinėms pastangoms sustabdyti Izraelio ir palestiniečių grupių ginkluotus veiksmus, nusinešusius daugiau kaip 200 žmonių gyvybių. Vašingtonas kol kas atsisako pritarti deklaracijai, kuria būtų raginama sustabdyti smurtą.

Kinija apkaltino JAV vyriausybę trukdant Saugumo Tarybos pastangoms kalbėti „vienu balsu“.

JAV sąjungininkių diplomatai taip pat apgailestavo dėl tokios pozicijos. Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) yra pažadėjęs sugrąžinti Ameriką į daugiašalę areną po jo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vykdytos politikos atsiriboti nuo tarptautinio bendradarbiavimo.

Net likęs vienas Saugumo Taryboje, Vašingtonas tvirtina, kad siekia smurto tarp Izraelio ir palestiniečių nutraukimo.

„Mes netrukdome diplomatijai. Priešingai... Mes vykdome ją praktiškai be sustojimo“, – sakė A. Blinkenas spaudos konferencijoje Reikjavike, paklaustas apie tokią kritiką.

A. Blinkenas, kuris Islandijos sostinėje lankosi prieš trečiadienį ir ketvirtadienį vyksiantį Arkties Tarybos užsienio reikalų ministrų susitikimą, pabrėžė, kad JAV vykdo „tylią, bet labai intensyvią diplomatiją“.

Valstybės sekretorius pridūrė: „Klausimas, ar kokie nors konkretūs veiksmai, kokie nors konkretūs pareiškimai iš tikrųjų priartina prie tikslo nutraukti smurtą.“ Tuo jis užsiminė, jog amerikiečiai mano, kad JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektas galėtų duoti priešingą rezultatą.

„Jei galvotume,.. jog yra kažkas, taip pat ir Jungtinėse Tautose, kas iš tikrųjų veiksmingai priartintų prie tikslo, mes tai palaikytume. Tačiau šiuo metu esame labai sutelkę dėmesį į šią intensyvią diplomatiją dėl smurto nutraukimo“, – sakė A. Blinkenas.

Jis priminė, kad J. Bidenas primą kartą pademonstravo paramą galimam „ugnies nutraukimui“ tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“. Abi konflikto šalys toliau apšaudo viena kitą ir kol kas nėra jokių ženklų, kad savaitę trunkanti kruvina eskalacija galėtų nurimti.

„Mūsų tikslas išlieka kuo greičiau nutraukti dabartinį smurto ciklą“, – sakė JAV valstybės sekretorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių