Quantcast

A. Blinkenas: JAV ir Kolumbija sutaria dėl karo su narkotikais

  • Teksto dydis:

Jungtinių valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį pradėjo savo kelionę po Lotynų Amerikos šalis, nuvykdamas į Kolumbiją, kur svarbiausias darbotvarkės klausimas buvo kova su prekyba narkotikais.

A. Blinkenas susitiko su Gustavu Petro (Gustavu Petru), pirmuoju kairiųjų pažiūrų Kolumbijos prezidentu, kuris yra griežtai kritikavęs karą su narkotikais kaip nesėkmingą.

Po Kolumbijos A. Blinkenas vyks į Čilę ir Peru, kuriose taip pat neseniai buvo išrinkti kairiųjų pažiūrų prezidentai.

Tačiau Kolumbijoje G. Petro politika, kai jis tiesia alyvmedžio šakelę kairiesiems partizanams ir narkotikų prekeiviams, jei tik jie sudės ginklus ir nutrauks neteisėtą veiklą, labai skiriasi nuo jo konservatyvaus pirmtako Ivano Duque (Ivano Dukė), kuris palaikė gerus santykius su JAV.

Pirmadienį A. Blinkenas aiškiai pareiškė, kad esant naujojo prezidento pozicijai išlieka „platus bendras pagrindas“.

Kolumbija, dešimtmečius kentėjusi nuo pilietinio karo, kurį iš dalies skatino prekyba narkotikais, yra didžiausia pasaulyje kokaino gamintoja, o jos pagrindinė rinka – JAV.

„Tvirtai remiame holistinį požiūrį, kurio laikosi G. Petro administracija“, – sakė A. Blinkenas per bendrą spaudos konferenciją su Kolumbijos prezidentu po jų susitikimo Kasa Narinjo rūmuose.

„Manau, kad iš esmės sutariame ne tik dėl vykdymo užtikrinimo, bet ir dėl visapusiško požiūrio į problemą, kuris yra labai reikalingas“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie „visapusišką“ požiūrį, G. Petro pabrėžė savo tikslą įsigyti dirbamos žemės, kad ją būtų galima perskirstyti smulkiesiems ūkininkams, o tai kainuotų „nuo 7 iki 14 mlrd. dolerių [eurų]“.

Jis taip pat paragino JAV stiprinti bendradarbiavimą žvalgybos srityje ir saugant jūrines teritorijas aplink Kolumbiją.

Kalbėdamas apie imigraciją, kuri JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijai yra opus klausimas, jo Demokratų partijai ruošiantis artėjantiems vidurio kadencijos rinkimams, A. Blinkenas gyrė Kolumbiją už tai, kad ji priėmė daugiau kaip du milijonus priverstų išsikelti venesueliečių.

Jis pavadino ankstesnės Kolumbijos administracijos pradėtą vykdyti politiką, pagal kurią venesueliečiams 10 metų suteikiamas laikinas prieglobstis, „pavyzdžiu regionui – iš tiesų, pavyzdžiu pasauliui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nejuokinkit

nejuokinkit portretas
Ka uostys PIS, lyberastai ir spalviai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių