Quantcast

Belgija tiria, ar ginklai, skirti ginti Ukrainą, atsidūrė mūšiuose Rusijos teritorijoje

  • Teksto dydis:

Belgija tiria, ar ginklai, kuriuos ji siuntė padėti Ukrainai ginti savo teritoriją, buvo panaudoti kovose už sienos, po to, kai pasirodė naujienų pranešimai apie tai, kad Belgijos bendrovės pagaminta įranga aptikta Rusijos Belgorodo regione.

Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo (Aleksandras De Kro) pirmadienį perspėjo nedaryti skubotų išvadų, nes per dešimtmečius ir skirtinguose regionuose gabenti ginklai gali atsidurti netikėtose vietose.

„Gynybos ir informacijos tarnybos pradėjo tyrimą, kad visiškai įsitikintų, kas ten įvyko“, – Belgijos transliuotojui VRT sakė A. De Croo.

Savaitgalį laikraštis „The Washington Post“ paskelbė išsamų pranešimą, kuriame teigiama, kad Belgorode, kuris ribojasi su Ukraina, aptikti ginklai iš kai kurių NATO šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Lenkiją, Čekiją ir Belgiją.

Gynybos ir informacijos tarnybos pradėjo tyrimą, kad visiškai įsitikintų, kas ten įvyko.

Laikraščio pranešime abejojama, ar Ukraina tinkamai vykdė kontrolę. A. De Croo teigė, kad Europos Sąjungos šalys tiekė Ukrainai ginklus su sąlyga, kad ginklai bus naudojami tik užpultos šalies viduje jos teritorijai ginti.

„Taisyklė yra labai griežta“, – sakė ministras pirmininkas, nes Rusija ginklų panaudojimą už Ukrainos ribų greičiausiai laikytų Vakarų provokacija.

Nors gali būti, kad belgų ginklai patenka į kitus konfliktus, A. de Croo tvirtino, kad, jei būtų tiesa, jog Ukrainai ginti skirti ginklai buvo panaudoti kovose Rusijoje, į tai būtų žiūrima labai rimtai.

„The Washington Post“ teigė, kad jo straipsnyje buvo kalbama apie tarpvalstybinį reidą, kurį surengė antikremliško judėjimo „Legion „Svoboda Rossii“ („Legionas „Rusijos laisvė“) ir „Russkij dobrovolčeskij korpus“ („Rusijos savanorių korpusas“, RDK) kariai, nepritariantys Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Pastarajai grupei esą priklauso Ukrainos pusėje kovojantys rusai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeginklai UkrainaiBelgijaBelgorodo regionasBelgija tiria

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių