Quantcast

Belgija atsisakė išduoti Ispanijai katalonų politiką

Briuselio apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti sprendimą neišduoti Ispanijai katalonų politiko, kurio Europos arešto orderį yra išdavęs Madridas.

Lluisas Puigas užėmė kultūros ministro postą separatistų judėjimo lyderio Carleso Puigdemont'o Katalonijos regiono vyriausybėje, kuri 2017 metais nepaisydama draudimo organizavo referendumą dėl šios srities nepriklausomybės.

Keli šios vyriausybės nariai Ispanijoje buvo nuteisti kalėti už raginimą maištauti ir kitus nusikaltimus, susijusius su neteisėtu plebiscitu, o kiti pasitraukė iš šalies.

L. Puigas ir C. Puigdemont'as yra Belgijoje, tačiau pastarasis yra Europos Parlamento narys ir turi teisinę neliečiamybę. Jei L. Puigas būtų sugrąžintas į Ispaniją, jam grėstų griežta laisvės atėmimo bausmė.

Ispanija kaltina L. Puigą pilietiniu nepaklusnumu ir netinkamu valstybės lėšų, išleistų referendumui organizuoti, panaudojimu ir jau trejus metus siekia jo išdavimo.

Žemesnės instancijos teismas nedavė leidimo vykdyti Europos arešto orderį, tačiau pernai rugpjūtį belgų prokurorai apskundė šį sprendimą.

Ketvirtadienį apeliacinis teismas šį skundą atmetė, naujienų agentūrai AFP sakė L. Puigo advokatas Christophe'as Marchand'as.

Prokurorai gali pateikti dar vieną apeliacinį skundą Kasaciniam teismui, tačiau kol kas katalonų stovykla gali švęsti.

„Ekstradicijos nebus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ džiaugsmingai pranešė L. Puigas.

Anot buvusio ministro, jis sulaukė teisėjų, žmogaus teisių gynimo grupių ir 500 įstatymų leidėjų iš trijų dešimčių valstybių palaikymo.

„Ispanija, ko dar reikia? Gana ideologinio persekiojimo, gana represijų. Kova už laisvę tęsiasi“, – rašė jis.

2017-ųjų referendumas dėl Katalonijos nepriklausomybės buvo surengtas tvyrant didžiulei įtampai tarp Ispanijos centrinės vyriausybės ir šio regiono, turinčio 7,5 mln. gyventojų, lyderių.

Pastarąjį dešimtmetį katalonų parama atsiskyrimui nuo Ispanijos smarkiai išaugo, tačiau 2018 metais prie Ispanijos vyriausybės vairo stojus socialistų premjerui Pedro Sanchezui, įtampa atslūgo.


Šiame straipsnyje: IspanijaKatalonijaBelgija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Broileris

Broileris  portretas
Tik ginkluota kova katalonams pavyks išsivaduoti iš fašistinės Ispanijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių