Quantcast

Baltieji rūmai teigia, kad J. Bideno rezidencijoje rasti įslaptinti dokumentai

Baltieji rūmai ketvirtadienį pranešė, kad privačioje Joe Bideno (Džo Baideno) rezidencijoje Vilmingtone, Delavero valstijoje, rastas „nedidelis skaičius“ įslaptintų dokumentų nuo Baracko Obamos (Barako Obamos) ir J. Bideno administracijos laikų.

Kiti dokumentai buvo rasti Vašingtono analitiniame centre, kuriame J. Bidenas turėjo biurą, o tai sukėlė nepatogumų Baltiesiems rūmams, pareigūnams tiriant kur kas didesnį skandalą, susijusį su įtariamu buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) netinkamu įslaptintų dokumentų tvarkymu.

Buvęs prezidentas D. Trumpas, 2021 metais palikęs Baltuosius rūmus, savo rezidencijoje Floridoje kaupė daugybę dokumentų, o Federalinis tyrimų biuras (FTB), kuriam rugpjūčio mėnesį buvo išduotas kratos orderis, išsivežė apie 11 000 dokumentų.

D. Trumpui gali būti pateikti kaltinimai trukdymu vykdyti teisingumą.

Tačiau J. Bideno namuose aptikti dokumentai kenkia prezidento, kuris didžiuojasi savo aukštais etikos standartais, politinei karjerai, be to, tai gali apsunkinti D. Trumpo tyrimą.

J. Bidenas sureagavo pareikšdamas, kad „visapusiškai bendradarbiauja“ Teisingumo departamentui atliekant patikrinimą.

„Visapusiškai bendradarbiaujame su Teisingumo departamentu atliekant patikrinimą. Vykstant šiam procesui, mano teisininkai peržiūrėjo kitas vietas, kuriose buvo saugomi dokumentai, susiję su mano kaip viceprezidento laikotarpiu, ir šį patikrinimą baigė praėjusią naktį“, – teigė jis.

Teisininkai „mano namuose ir asmeninėje bibliotekoje esančiose saugyklose ir bylų spintose aptiko nedidelį skaičių dokumentų su slaptumo žymomis“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė: „Įslaptintus dokumentus ir įslaptintą medžiagą vertinu rimtai.“

„Teisingumo departamentui buvo nedelsiant pranešta... Taigi, mes matysime, kaip visa tai išsispręs“, – pridūrė jis, atsisakydamas atsakyti į žurnalistų klausimus.

Paklydę dokumentai

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis) paragino Kongresą atlikti tyrimą dėl prezidento.

„Kongresas turi tai ištirti“, – teigė K. McCarthy, atkreipdamas dėmesį į Teisingumo departamento tyrimą dėl D. Trumpo, kuris savo namuose Palm Byče, Floridoje, laikė daugiau kaip 100 įslaptintų dokumentų.

„Kada FTB surengs reidą į daugybę Joe Bideno namų, galbūt net į Baltuosius rūmus“, – anksčiau D. Trumpas rašė savo socialiniame tinkle „Truth Social“.

J. Bideno komanda sakė, kad jei dėl jo oficialių dokumentų buvo padaryta klaidų, administracija nedelsdama ėmėsi veiksmų bet kokiems nesusipratimams ištaisyti.

Pernai lapkritį buvusiame J. Bideno biure analitiniame centre „Penn Biden Center“ aptikę pirmąją dokumentų krūvą, teisininkai juos perdavė Nacionaliniam archyvui, kuris tvarko visą tokią medžiagą, pranešė Baltųjų rūmų patarėjų biuras.

Tuomet J. Bideno advokatai išnaršė galimas vietas, ieškodami kitų paklydusių dokumentų.

Siekdamas išsklaidyti kaltinimus dėl politinio kišimosi, generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) paliepė Čikagos federaliniam prokurorui, paskirtam D. Trumpo administracijos laikais, peržiūrėti prarastus J. Bideno dokumentus.

Tokia reakcija smarkiai skiriasi nuo D. Trumpo, kuris nebendradarbiavo su valdžios institucijomis, kelis kartus bandžiusiomis surasti dingusius dokumentus, o dėl to FTB su kratos orderiu pateko į jo namus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

anusinis istorikas

anusinis istorikas portretas
Ko jie tais slaptais amerikonų dakumentais stradalija,kai pas pačius,un,75 -iem metam užraugti rūgsta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių