Quantcast

Baltieji rūmai: Kinijos baliono numušimas suteikė JAV vertingos žvalgybinės informacijos

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį gynė savaitgalį priimtą sprendimą palaukti, kol Kinijos oro balionas kirs JAV teritoriją, ir tada jį numušti, o Baltieji rūmai pareiškė, kad iš šio prietaiso buvo gauta itin vertingos žvalgybinės informacijos.

Kinija tvirtina, kad balionas yra paklydęs orų stebėjimo orlaivis, neturintis jokių karinių tikslų, tačiau Vašingtonas jį įvardijo kaip sudėtingą šnipinėjimo dideliame aukštyje įrenginį.

JAV naikintuvas šeštadienį numušė balioną netoli rytinės Atlanto vandenyno pakrantės, o karinio jūrų laivyno ir pakrančių apsaugos pajėgos šiuo metu renka nuolaužas žvalgybinei analizei.

„Kai jis atskrido iš Kanados virš Jungtinių Valstijų, Gynybos departamentui pasakiau, kad noriu numušti jį, kai tik bus tikslinga“, – žurnalistams teigė J. Bidenas.

Kai jis atskrido iš Kanados virš Jungtinių Valstijų, Gynybos departamentui pasakiau, kad noriu numušti jį, kai tik bus tikslinga.

„Jie [Gynybos departamentas] padarė išvadą, kad neturėtume jo numušti virš žemės. Jis nekėlė grėsmės rimtos grėsmės, todėl turėjome palaukti, kol jis atsidurs virš vandens“, – pridūrė JAV lyderis.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) teigė, kad JAV personalas „iš jūros ištraukė kai kurias nuolaužas“, nors oro sąlygos neleido atlikti povandeninio nuolaužų lauko stebėjimo.

J. Kirby pridūrė, kad jie „artimiausiomis dienomis galės nusileisti ir geriau pažvelgti į tai, kas yra vandenyno dugne, tačiau viskas tik prasidėjo“.

Jis sakė, kad buvo priimtos priemonės, kuriomis siekta užtikrinti, kad oro baliono šnipinėjimo galimybės skrydžio metu būtų sumažintos, tuo pat metu „didinant ir gerinant mūsų gebėjimą rinkti žvalgybos duomenis ir informaciją iš jo“.

„Vis dar analizuojame informaciją, kurią pavyko surinkti iš baliono prieš jį numušant, o dabar ketiname jį paimti, ir įtariu, kad galime sužinoti daugiau“, – sakė J. Kirby.

J. Bidenas, kuris siekia didesnio santykių su Kinija stabilumo, teigė, kad šis incidentas su balionu jo nenustebino.

„Baliono ir bandymo šnipinėti Jungtines Valstijas klausimas yra tai, ko galima tikėtis iš Kinijos“, – pridūrė prezidentas.

„Reikia ne pasitikėjimo Kinija, o apsisprendimo, kur galime dirbti kartu, o kur turime nepritarti“, – teigė J. Bidenas.

Didžiulis balionas ir vertingas krovinys

Lėtai perskridęs Jungtinių Valstijų vidurinę dalį, ir, kaip pranešama, praskriejęs virš keleto slaptų karinių objektų, balionas nuskriejo link rytinės pakrantės, kur ir buvo numuštas.

Jungtinių Valstijų Šiaurės vadavietės vadas generolas Glenas VanHerckas (Glenas Vanherkas) žurnalistams teigė, kad karinių jūrų pajėgų laivas šiuo metu sudarinėja žemėlapį Atlanto vandenyne esančiam nuolaužų laukui, kuris, kaip manoma, yra maždaug 1 500 ir 1 500 metrų dydžio.

G. VanHercko teigimu, pats oro balionas buvo apie 60 metrų aukščio ir gabeno kelis tūkstančius kilogramų sveriantį krovinį, kuris buvo apytiksliai tokio dydžio kaip regioninis lėktuvas.

J. Kirby teigia, kad baliono dalių neketinama siųsti atgal į Kiniją.

G. VanHerckas pridūrė, kad baliono nuolaužos bus nuodugniai ištirtos.

„Nežinau, kur bus atliekama galutinė analizė, bet galiu pasakyti, kad žvalgybos bendruomenė kartu su teisėsaugos bendruomene, kuri dirba su kontržvalgyba, tikrai gerai į tai įsigilins“, – teigė jis.

Pasak J. Kirby, viena iš jau žinomų detalių yra ta, kad oro balionas ne tik sklendė, bet turėjo sraigtus ir vairo mechanizmą, kad būtų galima jį kontroliuoti, netgi kai jis buvo blaškomas itin didelio vėjo.

„Tiesa, šis balionas galėjo manevruoti – greitėti, lėtėti ir suktis. Taigi, jis turėjo sraigtus, turėjo vairą, kad galėtų keisti kryptį“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kiek dar to kriosenos kadencijai liko?

Žiurint

Žiurint portretas
I ateiti ,tsi kinija antra gresme pasauliui po žveries rusijos,tik kam rusus priima i LT ,ten jokio karo nevyksta,tik tetoristai rusai zudo ukrainiecius ,o musu ruselius priima ,gal del ateities invazijos putlerio zverims i Lt be karo ....?

matosi , jog JANKIAI liežuviu

matosi , jog JANKIAI liežuviu portretas
Ukrainos neišgelbės- jie skęsta nemokšiškose intrigose ir ko gero -- jiems , kaip VILKUI --Ukrainoje prišals į m e r k t a UOGEGA
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių