Quantcast

Baltarusių opozicija ragina Vakarus, Rusiją nepripažinti A. Lukašenkos legitimumo

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai Pavelas Latuška ir Volha Kavalkova trečiadienį kreipėsi į Vakarų šalis, Kiniją ir Rusiją, prašydami „priimti nedviprasmišką poziciją“ dėl Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pripažinimo nelegitimiu.

„Mes raginame Europos Sąjungą, Didžiąją Britaniją, JAV, Kanadą, Kiniją, Rusiją užimti nedviprasmišką poziciją dėl A. Lukašenkos nelegitimumo pripažinimo ir peržiūrėti savo ambasadorių atšaukimo konsultacijoms galimybę“, – sakoma P. Latuškos ir V. Kavalkovos pareiškime dėl A. Lukašenkos inauguracijos.

Jie taip pat siūlo su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos parama sukurti tarptautinę tarpininkų grupę, kuriai priklausytų Austrijos, Britanijos, Vokietijos, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, JAV ir Prancūzijos aukšto rango pareigūnai.

Be to, jie prašo ES „priimti sprendimą dėl sankcijų A. Lukašenkai ir asmenims, prisidėjusiems prie rinkimų rezultatų klastojimo, smurto ir režimo finansavimo“.

P. Latuška ir V. Kavalkova patvirtino, kad „palaiko neterminuotą taikią pilietinio nepaklusnumo akciją, bet kokių neteisėtos valdžios nurodymų ignoravimą, taikias akcijas miestų gatvėse“.

Pasak opozicionierių, jie „pasirengę nedelsiant pradėti derybas su Baltarusijos ministru pirmininku ir Atstovų Rūmų komisijos atstovais dėl naujų rinkimų datos paskelbimo ir laikino šalies valdymo pereinamuoju laikotarpiu“.

Anksčiau trečiadienį A. Lukašenka per ceremoniją Nepriklausomybės rūmuose Minske, apie kurią iš anksto nebuvo skelbta, buvo prisaikdintas Baltarusijos prezidentu šeštai kadencijai, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Netrukus po šios ceremonijos virtinė šalių, įskaitant Lietuvą ir Vokietiją, pareiškė, kad nelaiko A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos prezidentu.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekas

Niekas portretas
Jau nepadės Lukašenka jau prezidentas tai faktas šunys staukit karavanas nuvažiavo!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių