Quantcast

Baltarusio viltis – Ekvadoras

Priglaudęs "WikiLeaks" įkūrėją Julianą Assange'ą, Ekvadoras ėmėsi svarstyti dar vieno pabėgėlio – baltarusio Aliaksandro Barankovo – klausimą.

Bijo mirties

Buvęs teisėsaugos darbuotojas kapitonas A.Barankovas tėvynėje kaltinamas sukčiavimu ir reikalavimu duoti kyšį. Minsko prokurorai teigia, kad jis su tarnybos draugu, naudodamiesi pareigomis, ieškodavo pasiturinčių verslininkų, surinkdavo kompromituojančios medžiagos apie juos, o paskui reikalavo pinigų už bylos nutraukimą. Per daugiau nei metus vyras nešvariais būdais esą uždirbo kelis šimtus tūkstančių dolerių.

Bet pats A.Barankovas aiškina, jog yra persekiojamas už tai, kad dirbdamas tyrėju atskleidė korupcijos faktų teisėsaugos vadovybėje ir stambiajame versle, taip pat stambų naftos kontrabandos tinklą, kuriam priklausė Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos giminaičiai. Buvęs milicininkas baiminasi, kad tėvynėje jo gali laukti mirtis.

A.Barankovo advokatas Ekvadore ir draugė Mabel Andrade atvirai lygina jo bylą su J.Assange'o atveju ir Kitą ragina netaikyti dvejopų standartų.

Baltarusijos KGB tvirtina, kad buvusio milicininko byla yra išimtinai kriminalinė, o antras kaltinamasis – taip pat buvęs teisėsaugos darbuotojas – jau nuteistas.

Atsidūrė už grotų

Milicininku, o paskui pasieniečiu dirbęs A.Barankovas paliko Baltarusiją dar 2009 m. ir išvyko į Ekvadorą, kur 2010 m. gavo prieglobstį.

p>Ekvadore baltarusis pradėjo vesti tinklaraštį ispanų kalba "Belaruslibre". Paskutinis įrašas jame buvo paskelbtas šiemet sausį. Baltarusija išsiuntė A.Barankovo ekstradicijos prašymą 2011 m., bet tuomet jis buvo atmestas dėl procedūrinių sumetimų.

Baltarusio advokatas Fernando Lara pasakojo, kad problemos jo klientą užgriuvo visiškai netikėtai. Prieš Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai atvykstant į Ekvadorą su dviejų dienų vizitu šių metų birželį A.Barankovas buvo suimtas.

Teismo sprendimas dėl naujo Minsko prašymo išduoti šį asmenį turėtų būti paskelbtas artimiausiomis dienomis, o vėliau paskutinis žodis priklausys Ekvadoro prezidentui Rafaeliui Correai.

Sužibo viltis

Ekvadoro užsienio reikalų viceministras Marco Albuja šią savaitę pareiškė, kad svarstydamas Baltarusijos vyriausybės prašymą išduoti A.Barankovą Ekvadoras vadovausis tokia pačia pagarba žmogaus teisėms, kuri nulėmė Kito sprendimą suteikti politinį prieglobstį tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėjui J.Assange'ui.

"Ekvadoras akcentuos, kad neturi būti išduodamas pilietis, kurio gyvybei kyla pavojus – dėl mirties bausmės arba laisvės atėmimo iki gyvos galvos", – viceministras M.Albuja sakė žurnalistams.

Baltarusija yra vienintelė Europos šalis, kur iki šiol yra taikoma mirties bausmė, bet šalies valdžia tikina, kad ji A.Barankovui negresia.

Kai sužinojo apie pastarąjį M.Albujos pareiškimą, A.Barankovas sakė turintis vilčių.

"Noriu pasakyti, kad tai apsaugo ne vien mano gyvybę, bet ir mano tėvų gyvybę", – A.Barankovas sakė telefonu iš kalėjimo ir pridūrė, kad jo tėvas buvo paguldytas į ligoninę dėl širdies ligos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių