Quantcast

Baltarusijos teismas atmetė skundą dėl Rusijos pilietės S. Sapegos sulaikymo

Minsko teismas pirmadienį atmetė skundą dėl Rusijos pilietės Sofijos Sapegos sulaikymo, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė jos advokatas Aliaksandras Filanovičius.

„Teismas atsisakė patenkinti skundą“, – sakė advokatas.

Vėliau pirmadienį teismas turėtų  turėtų pareikšti kaltinimus 23 metų S. Sapegai.

Vilniuje studijuojanti S. Sapega buvo sulaikyta gegužės 23 dieną, Minsko režimui Baltarusijos sostinėje priverstinai nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą. Mergina buvo sulaikyta kartu su šiuo laineriu skridusiu draugu, disidentu tinklaraštininku Ramanu Pratasevičiumi.

Lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo nutupdytas Minsko oro uoste Baltarusijos oro dispečeriams informavus apie tariamą sprogmenį orlaivyje. Ši informacija vėliau nepasitvirtino. Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

Dėl šio incidento Europos Sąjungos valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šalies teritorijos.

26 metų R. Pratasevičius, vienas iš opozicijos informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų, pernai Minsko režimo buvo įtrauktas į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą. Pats kanalas buvo paskelbtas „ekstremistiniu“ ir nurodyta jį blokuoti.   

A. Pratasevičius kaltinamas organizavęs masinius neramumus. Už tai jam gali būti skirta iki 15 metų nelaisvės.

Anksčiau buvo pranešta, kad S. Sapega sulaikyta dėl įtarimų 2020 metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais įvykdžius nusikaltimų, apibrėžtų keliuose Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniuose. Minskas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S. Sapega sako, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių