Quantcast

Minske per studentų protestą prieš A. Lukašenką vėl sulaikomi jo dalyviai

Baltarusių milicija vėl areštuoja Minske nesankcionuotoje protesto akcijoje dalyvaujančius studentus, pranešė liudininkai.

Ne mažiau kaip 10 žmonių buvo sulaikyta Kiravo gatvėje esančio stadiono „Dynama“ rajone. Demonstrantai bandė vaduoti sulaikytuosius.

Šimtai baltarusių studentų antradienį, pirmąją mokslo metų dieną, žygiavo Minsko gatvėmis protestuodami prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, dėl kurio ginčijamo perrinkimo šalyje jau trys savaitės vyksta protesto demonstracijos.

Antradienio proteste dalyvauja kelių Minsko universitetų studentai. Jie ketina perduoti Švietimo ministerijai peticiją, kuria reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo ir teisingų prezidento rinkimų.

Protesto dalyviai kelis kartus pabandė pasiekti Švietimo ministeriją, bet jiems kelią pastojo teisėsaugininkai. Iš Laisvės aikštės demonstrantai nuėjo Niamigos gatve Nepriklausomybės prospekto link. Protestuotojai kelis kartus jį kirto, bet judėjimas nebuvo blokuojamas. Lenino aikštėje stovėjo mobilūs jėgos struktūrų kordonai.

Protestuotojai nusprendė skirstytis.

Vidurdienį milicija taip pat sulaikė kažkiek protestuotojų, trukdydama jiems rinktis.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas buvo pranešęs, kad riaušių policija sulaikė maždaug 10 studentų, kurie skandavo „Fašistai!“ ir „Tai mūsų miestas!“, bandydami suformuoti gyvąją grandinę sostinės centre.

Baltarusijos žiniasklaidos priemonės skelbė, kad buvo areštuota mažiausiai 18 studentų.

Minsko milicija patvirtino sulaikiusi žmonių, bet jų skaičiaus nenurodė.

Vėliau sulaikytieji buvo paleisti.

Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, taip pat buvo sulaikyti keli universitetų dėstytojai, be to, daugelį areštuotų jaunuolių milicija sumušė.

„Viasna“ žmogaus teisių advokatas Valiancinas Stefanovičius pareiškė, kad sulaikytų asmenų mušimai yra „nepageidaujama valdžios reakcija į taikius protestus“.

„Studentai ir universitetai apskritai yra itin sprogstama grupė, – naujienų agentūrai AP aiškino V. Stefanovičius. – Valdžia iš tikrųjų bijo, kad universitetuose prasidės streikai, ir imasi demonstratyvių bauginimo aktų.“

Beprecedenčiai protestai Baltarusijoje kilo paskelbus nuo 1994-ųjų valdantį A. Lukašenką praėjusį mėnesį įvykusių rinkimų nugalėtoju, turinčiu dirbti jau šeštą kadenciją.

Tris savaitgalius iš eilės į Minsko gatves išeidavo daugiau kaip 100 tūkst. baltarusių, reikalaujančių 66 metų autoritariško lyderio pasitraukimo.

A. Lukašenka atmeta raginimus atsistatydinti ir nesutinka su naujais rinkimais. Jis sulaiko opozicijos narius, atšaukė užsienio naujienų organizacijoms dirbančių žurnalistų akreditaciją.

Liūdnai pagarsėjusios jo saugumo tarnybos kelias dienas po rinkimų demonstracijas vaikė smurtinėmis priemonėmis, sulaikė apie 7 tūkst. protestuotojų, bet vėliau per masines demonstracijas ėmė veikti šiek tiek švelniau.

Šią savaitę A. Lukašenka aptarė referendumo dėl konstitucinių reformų planus, kurie atrodo kaip bandymas ieškoti kompromiso.

Anksčiau jis protestuotojus vadino „žiurkėmis“, o oficialiuose vaizdo įrašuose, skelbtuose per protestus, rodydavosi apginklavęs automatu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na dar studentai i politika kisas ,is vis beprotybe,ko jiems dar truko.....

ALGIS

ALGIS portretas
Smetona už panašius veiksmus š a u d ė , vakar dienos LRT žinios , ką mes galime patarinėti jiems .

Opa naujena

Opa naujena portretas
Berline sulaikomi Paryžiuje sulaimomi Wašingtone sulaikomi Portlende sulaikomi Maskvoje sulaikomi:) O kodel negali sulaikyti Minske?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių