Quantcast

Baltarusija nepaisydama pandemijos rugpjūtį rengs prezidento rinkimus

Baltarusija penktadienį paskelbė, kad rugpjūtį rengs prezidento rinkimus, autoritariškam šalies lyderiui Aleksandrui Lukašenkai bandant sumenkinti koronaviruso pandemijos grėsmę.

Parlamentas penktadienį ryte per neeilinį posėdį priėmė nutarimą, kad šalies prezidento rinkimai vyks rugpjūčio 9 dieną.

A. Lukašenka anksčiau yra sakęs, kad perkelti rinkimus nėra priežasčių ir jie turi būti surengti laikantis Konstitucijoje numatytų terminų.  

Baltarusijoje dėl koronaviruso pandemijos nebuvo įvestas karantinas, šalyje toliau organizuojami vieši renginiai, įskaitant futbolo rungtynes.  

Iki gegužės 7-osios Baltarusijoje nustatyti 20 168 COVID-19 atvejai, 116 žmonių nuo šios ligos mirė.

Tarp Rusijos ir Europos Sąjungos įsiterpusiai Baltarusijai, turinčiai 9 mln. gyventojų, 65 metų buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka vadovauja nuo 1994-ųjų.

Jis jau penkiskart laimėjo rinkimus, pastarąjį kartą – 2015 metais, ir jau patvirtino, kad rugpjūtį sieks naujos kadencijos.   

Pernai lapkritį A. Lukašenka sakė, jog neatmeta galimybės balotiruotis ir 2025 metais, tačiau pridūrė, jog nesieks žūtbūt išsilaikyti valdžioje.  

Opozicija sukritikavo sprendimą neatidėti rinkimų.

„Rinkimų paskyrimas rugpjūčio 9-ąją faktiškai palieka A. Lukašenką be politinių oponentų“, – parašė opozicijos politikas Jurijus Gubarevičius socialiniame tinkle „Facebook“.   

Kampanija vyks „per patį koronaviruso epidemijos įkarštį“, todėl kandidatams bus sudėtinga surinkti juos remiančių rinkėjų parašus, rašė jis.   

Anot J. Gubarevičiaus, tai palengvins kelią į pergalę A. Lukašenkai, kurio populiarumo „reitingą smukdo absurdiški veiksmai“ epidemijos metu. 

A. Lukašenka nekart sakė, kad naujasis užkratas nėra pavojingesnis už kitus žiemos virusus, ir siūlė gyventojams saugotis nuo jo darbu, degtine ir pirtimi.  

Šią savaitę prezidentas patarė baltarusiams vyrams „toliau bučiuoti“ savo partneres, užuot lanksčius paskui kitas moteris.   

Šeštadienį Minske rengiamas didžiulis paradas Sovietų Sąjungos pergalės Antrajame pasauliniame kare 75-osioms metinėms paminėti, į kurį turėtų susirinkti apie 5 tūkst. žmonių. Kitos šalys, tokios kaip Rusija, nusprendė nerengti paradų. 

Baltarusijos rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina parlamentarams sakė, kad prezidento rinkimų kampanija vyks „labai ypatingomis sąlygomis“.

Anot jos, stebėtojai ir asmenys, rinksiantys parašus už būsimus kandidatus, turės dėvėti asmenines apsaugos priemones. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių