Quantcast

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja pasisakys JT Saugumo Tarybos posėdyje

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį informavo, kad vėliau šią savaitę vaizdo tiltu kreipsis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą dėl padėties savo šalyje, jau kelis mėnesius krečiamoje protestų prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos suklastotą perrinkimą.

Opozicionierė nurodė, kad kreipsis į JT Saugumo Tarybą per ateinantį penktadienį vyksiantį posėdį, skirtą žiniasklaidos laisvės problemoms Baltarusijoje.

„Sviatlana atkreips dėmesį į [birželį suimtą tinklaraštininką] Iharį Losiką, badaujantį jau ilgiau kaip mėnesį, žurnalistes Каciaryną Barysevič, Kaciaryną Andrejevą, Darją Čulcovą, medijų vadybinininką Andrejų Aliaksandravą. Ji taip pat papasakos apie [savo vyro, pretendavusio į Baltarusijos prezidento postą] Siarhejaus Cichanouskio bylą, pagal kurią teisiamas Dzmitrijus Furmanovas, Vladzimiras Kniga, Javhenas Razničenka, ir pasidalys kitomis sąžinės kalinių istorijomis“, – sakoma pranešime, paskelbtame S. Cichanouskajos kanalu socialiniame tinkle „Telegram“.

Be to, ji „iškels klausimą dėl Lukašenkos režimo nusikaltimų tarptautinio tyrimo ir [siūlymo] sušaukti JT Saugumo Tarybos oficialų posėdį [dėl priemonių] krizei Baltarusijoje įveikti“, sakoma pareiškime.

S. Cichanouskaja Saugumo Taryboje pasisakys jau antrąkart. Rugsėjo 4-ąją kreipdamasi į Tarybą ji paragino paskelbti sankcijų asmenims, susijusiems su žmogaus teisių pažeidimais Baltarusijoje ir imtis priemonių smurtui sustabdyti.

Virtualų posėdį dėl žiniasklaidos laisvės padėties Baltarusijoje inicijavo Estija, Prancūzija, Airija, Norvegija, Jungtinė Karalystė ir JAV.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas jai davė įgaliojimus kalbėti...

Kas jai davė įgaliojimus kalbėti... portretas
Gyvulys kalbės kaip toliau smaugti ir žudyti savo tautą....nepasprings ašaromis žmonių ir vaikų invalidų....

Anonimas

Anonimas portretas
Kiek ta zurke bus dar islaikoma uz musu visu pinigus tegu vazuoja i savo tevinia :-)

ooo

ooo portretas
tada tiesiai namucio gales mauti....ten jau jos kai kas (не кое кто а кое что) labai pasiilgo...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių