Quantcast

Baltarusijos opozicija vėl žada, kad visuotinės liustracijos nebus

Baltarusijos opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška trečiadienį prognozavo, kad autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentams atėjus į valdžią nebūtų imtasi jokios „radikalios liustracijos“, tad pareigūnai, neįvykdę baudžiamųjų nusikaltimų, galėtų likti valstybės tarnyboje.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

„Niekas nesiruošia „draskyti į skutus“ Aliaksandro Lukašenkos... Į valdžią ateis žmonės, kurie labai griežtai ir tiksliai laikysis konstitucijos, rinkimų įstatymų ir baudžiamosios teisės, šalies administracinio kodekso ir visų kitų teisės aktų, reguliuojančių mūsų visuomenės gyvenimą“, – per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją sakė P. Latuška.

„Jeigu valdininkas įvykdė baudžiamąjį nusikaltimą, jo atžvilgiu būtų taikomos atitinkamos kvotos ir tyrimo procedūros, – kalbėjo opozicionierius. – Jeigu tyrėjai nuspręstų, kad būtina iškelti kaltinimus – kaltinimai [būtų iškelti] ir vyktų teismas. Tuomet tik teismas gali pripažinti kaltę arba nekaltumą bei atsakomybės laipsnį.“

Atsistatydint spaudžiamas A. Lukašenka antradienį pareiškė, kad jam pasitraukus iš valdžios jo šalininkai būtų „sudraskyti į gabalus“.

Niekas nesiruošia „draskyti į skutus“ Aliaksandro Lukašenkos...

„Kalbant apie Baltarusijos prezidentą, jis nėra įsikibęs valdžios pamėlusiomis rankomis... Klausimas ne apie mane – klausimas, kad nutiks jums be manęs, – A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA. – Jums reikės gyventi šioje šalyje. Ir kas bus? Galvojate, kad mūsų arba jūsų pasigailės?... Tiesiog sudraskys į gabalus.“

Kalbėdamas apie dabartinio režimo pareigūnų galimybes likti savo postuose P. Latuška sakė, kad „visos sveikos pajėgos, visi profesionalai, visi, pasiruošę tarnauti... žmonėms ir valstybei, o ne konkrečiam asmeniui – kuris kažkodėl deda lygybės ženklą „Aš – tai valstybė“ – šie žmonės bus reikalingi ir, be abejo, nauja valdžia jais naudosis“.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kur buvo A. Lukašenkos varžovė per prezidento rinkimus ir laiko save tų rinkimų nugalėtoja, savo ruožtu antradienį pažadėjo ateityje atleisti nuo potencialios liustracijos šalies jėgos struktūras, su sąlyga, kad jos iki savaitės pabaigos pereis „liaudies pusėn“.

„Liaudies ultimatumas yra jūsų galimybė stoti baltarusių pusėn. Jei nesutinkate vykdyti nusikalstamų įsakymų – nedarykite to“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė S. Cichanouskaja.

Baltarusių opozicijos lyderė pažadėjo, kad „bus asmeniškai patraukti atsakomybėn tik įvykdžiusieji nusikaltimų“ ir kad „visuotinės liustracijos nebus“.

S. Cichanouskaja pabrėžė, kad „naujajai Baltarusijai“ reikalinga teisėsaugos institucijų sistema, ir pasiūlė jos darbuotojams bendradarbiauti su opozicija, taip pat padaryti „viešą pareiškimą dėl savo žmonių palaikymo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių