Quantcast

Baltarusijos opozicija atnaujina protestus

Baltarusijos opozicija, siekdama įkvėpti gyvybės žiemą dėl griežtų valdžios priemonių nuslopusiam protestų judėjimui, paragino ketvirtadienį surengti naujų demonstracijų.

Didžiulės demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo pernai rugpjūtį, Aliaksandrą Lukašenką paskelbus prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų diplomatai vadina suklastotais, nugalėtoju. Nuo 1994 metų 10 mln. gyventojų turinčią šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka dirba jau šeštą kadenciją.

Masinės demonstracijos prieš prezidentą vykdavo kas savaitę ir truko daug mėnesių. Piko metu jose dalyvaudavo apie 100 tūkst. žmonių ir atrodė, kad A. Lukašenkos pozicijos silpnėja.

Tačiau protestų judėjimas buvo palaipsniui nuslopintas masiškai sulaikant žmones. Šimtai jų tvirtina, kad sulaikyti buvo kankinami.

Per neramumus keli protestuotojai žuvo, o daugiau kaip 400 buvo nuteisti kalėti už viešosios tvarkos pažeidimus.

Dabar, pasibaigus žiemai ir atėjus pavasariui, pagrindinė A. Lukašenkos varžovė rugpjūčio rinkimuose, į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, tikisi įkvėpti naujos energijos protestams.

„Visas pasaulis tiki jumis“, – antradienį parašė ji savo „Telegram“ kanalu, ragindama baltarusius „perimti ateitį“ į savo rankas ir „šį pavasarį dalyvauti demonstracijose“.

Protestų atsinaujinimas sutaps su Baltarusijos Laisvės diena, kurią opozicija kiekvienais metais mini per nepriklausomybės paskelbimo 1918-aisiais metines.

Platformos „Telegram“ kanalas NEXTA, mobilizuodavęs demonstrantus ir koordinuodavęs jų veiksmus šešis protestų mėnesius, paragino vairuotojus signalizuoti garsiniais signalais ir kvietė žmones vakare leisti fejerverkus.

„Antra protestų banga“

S. Cichanouskaja, kuri į Europos Sąjungos narę Lietuvą pasitraukė po rinkimų valdžiai pradėjus susidorojimą su opozicija, ragina užsienio vyriausybes paremti jos reikalavimą surengti Baltarusijoje naujus rinkimus.

Vakarų vyriausybės paskelbė sankcijų A. Lukašenkai bei jo sąjungininkams ir sako, kad tikroji rinkimų laimėtoja yra politikos naujokė S. Cichanouskaja.

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba trečiadienį paragino Baltarusiją nutraukti susidorojimą su taikiais demonstrantais, o žmogaus teisių komisarę – atlikti tyrimą dėl pažeidimų, susijusių su rugpjūčio 9-osios rinkimais ir režimo atsaku į antivyriausybinius protestus.

Tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino remiamas A. Lukašenka laikosi tvirtai, o visi pagrindiniai jo oponentai yra arba įkalinti, arba pabėgę iš šalies.

Anksčiau šiais metais per jam lojalių pareigūnų susirinkimą A. Lukašenka pareiškė atlaikęs Vakarų pakurstytą „spalvotąją revoliuciją“, turėdamas omenyje šio amžiaus pradžios sukilimus posovietinėse šalyse.

Tuo metu Baltarusijos teismai ėmė konvejeriu skelbti apkaltinamuosius nuosprendžius protestuotojams, aktyvistams ir žurnalistams. Jiems už dalyvavimą masiniuose renginiuose skiriamos įkalinimo bausmės iki 10 metų.

Baltarusijos sostinėje Minske ir kituose šalies miestuose teisėsaugininkai jau paskelbė, kad ketvirtadienį planuojami mitingai yra neteisėti ir kad protestuotojams grės areštas.

Vis dėlto milicija didelio dalyvių skaičiaus nesitiki.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų viceministras Mikalajus Karpiankovas sakė manantis, kad dalyvaus vos kelios dešimtys žmonų.

„Daugelis žmonių nerizikuoja, net jei labai trokšta permainų, – sakė baltarusių politologas Aliaksandras Klaskovskis. – Jie supranta, kad kaina gali būti per didelė.“

NEXTA taip pat ragina dalyvauti masiniuose protestuose šeštadienį ir vadina tai „diena, kai pradėsime antrą gatvių protestų bangą“.

„Pasirenkite sugrįžti į savo miestų centrus“, – rašė NEXTA.


Šiame straipsnyje: Baltarusijaopozicijaprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lara

Lara portretas
O ko jus komentatoriai Lietuvoj sedit, jei pas Batka taip gerai?

Kad cariene pasodintu....viskas pasibaigtu. ....

Kad cariene pasodintu....viskas pasibaigtu. .... portretas
Susodins.......vietos jau paruoštos.........kvailių banda.......nieko nelaimės tik nukentės....

Sibiras platus - vietos visiems užteks...

Sibiras platus - vietos visiems užteks... portretas
Šiandien Baltarusija laisva ir nepriklausoma šalis, kuriai galėtų pavydėti ne viena valstybė. Ko siekia tie protestuotojai. Gal iškrypėlių? Gal naujų šeimininkų - JAV teroristų - kaip Ukrainoje?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių