Quantcast

Baltarusijoje vyksta slapta mobilizacija: milicija atlieka kratas, vyrai bando sprukti iš šalies

  • Teksto dydis:

Gudų kultūros draugijos Lietuvoje pirmininkas Aliaksandr Adamkovich „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ papasakojo apie tai, kokia situacija dabar Baltarusijoje, kai Rusijos kariai jau tryliktą dieną siaubia Ukrainą.

Pasak jo, Baltarusijoje žmonės apie karą Ukrainoje kalba nedaug, nes bijo kalbėti ir apie karą, ir apie Ukrainą. Padidėjo represija. Situacija Baltarusijoje – negera.

Paklaustas, ar tiesa, kad Baltarusijoje vyrai gauna laiškus apie šaukimą į kariuomenę ir mobilizaciją, A. Adamkovich sakė, kad oficialiai apie tai neskelbiama, bet kalbama.

„Aš ne tik apie tai girdėjau, bet žinau, kad kai kur milicija atliko kratas – ieškojo vyrų, nes sužinojo, kad jie išvyko į užsienį. Bet nepatikėjo, ieškojo, nes galvojo, kad slepiasi ir nenori vykti į kariuomenę. Iš tikrųjų baltarusių kariai nenori vykti į Ukrainą, bet visa vadovybė mano kitaip“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak A. Adamkovich, Baltarusijos režimui reikia daugiau sankcijų, nes, jo nuomone, tokia situacija, kokia yra dabar, susiklostė todėl, kad šis režimas nebuvo baudžiamas – sankcijos nebuvo stiprios, todėl Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka taip elgiasi. 

„Jei suprastų, kad bus baudžiamas. Pavyzdžiui, kad užsienyje bus uždarytos A. Lukašenkos šeimos sąskaitos, likviduojamas turtas, tai būtų visai kitas elgesys, o ne toks elgesys, koks yra dabar. Mano nuomone, čia yra Europos didelė klaida, kad žaidė su A. Lukašenkos režimu. O prieš režimą reikėjo rimtų veiksmų“, – sakė jis.

Baltarusijos rublis yra šiek tiek kritęs, tačiau ne tokiu įspūdingu šuoliu kaip Rusijos rublis. Bet, vis dėlto, Baltarusijoje taip pat esą yra nutįsusios eilės. Ten sunku nupirkti eurus arba dolerius. Žmonės taip pat nori nusiimti visus pinigus iš sąskaitų bankuose.

Skaičiuojant nuo 2020 metų, iš Baltarusijos pabėgo nuo pusės milijono iki milijono žmonių. Remiantis tuo, visi, kurie buvo prieš A. Lukašenkos režimą, jau pabėgo. „Liko policija, kariuomenė, biudžetininkai. Todėl dabar nėra kam protestuoti. Labai daug vyrų nuo 18 iki 60 metų dabar stengiasi išvažiuoti iš Baltarusijos“, – kalbėjo A. Adamkovich.

Jo teigimu, jau nuo 1994 metų žingsnis po žingsnio Baltarusija buvo okupuota Rusijos – bendros pratybos, Baltarusijoje beveik nebeliko baltarusių mokyklų, rusiška televizija, laikraščiai, žurnalai ir t. t. „Kas čia – ne okupacija? Okupacija. Žmones sodina į kalėjimą už tai, kad jie kalba baltarusiškai“, – sakė pašnekovas.

 


Šiame straipsnyje: Baltarusijakaras UkrainojeBaltarusijos kariuomenėŽinių radijas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių