Quantcast

Baltarusijoje tęsiasi protesto akcijos, kol kas smurto neužfiksuota

Minske ir kituose Baltarusijos miestuose ketvirtadienio vakarą tęsiasi ryte prasidėjusios protesto akcijos.

Akcijos išsibarsčiusios po visą sostinę. Žmonės renkasi metropoliteno stoties „Puškinskaja“ rajone, kur prieš dvi dienas žuvo demonstrantas, mikrorajonuose, kur anksčiau vyko smurtiniai susirėmimai su OMONu, ir kitose vietose.

Pavyzdžiui, daugiau kaip 300 gydytojų dalyvavo solidarumo akcijoje prie Minsko medicinos universiteto, geležinkelio darbuotojai ir vietiniai gyventojai susirinko prie geležinkelininkų kultūros rūmų. Nedideli vietos gyventojų protestai taip pat vyksta miegamuosiuose rajonuose.

Kaip praneša naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, akcijos vyksta taikiai, daug žmonių su gėlėmis, balionais, plakatais su užrašu „Ne smurtui“. Automobilių vairuotojai protestų dalyvius palaiko garso signalais.

Protestus taip pat rengia ir kitų miestų gyventojai.

Kol kas nėra informacijos apie protestuotojų vaikymą ir sulaikymą. Ankstesnėmis dienomis demonstracijas slopindavo teisėsaugos institucijos.

Kaip pranešta anksčiau, Minsko gyventojai visame mieste ketvirtadienio rytą pradėjo rikiuotis į „solidarumo grandines“.

Po sekmadienio rinkimų, kurių rezultatai, anot Aliaksandro Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.  

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 nukentėjusiųjų gydomi ligoninėse. Trečiadienio vakarą patvirtinta dar vieno protestuotojo, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste, mirtis.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per protesto akcijas nukentėjo daugiau kaip 100 teisėsaugos organų darbuotojų.

Suformavo 5 km ilgio „solidarumo grandinę“

Minske žmonės suformavo maždaug 5 km ilgio „solidarumo grandinę“ nuo metropoliteno stoties „Puškinskaja“ iki stoties „Kuncauščyna“, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi liudininkų pasakojimu.

Kaip pranešama, akcijoje dalyvauja ne mažiau kaip 1 000 žmonių. Jie rankose laiko baltas gėles. Pro šalį važiuojantys automobiliai palaiko susirinkusiuosius garso signalais. Gatve, palei kurią išsirikiavę protestuotojai, važinėja motociklininkai su nacionalinėmis baltai raudonai baltomis Baltarusijos vėliavomis.

Per tūkstantį mokslininkų paragino valdžią nutraukti smurtą

Daugiau kaip tūkstantis Baltarusijos mokslininkų pasirašė kreipimąsi, ragindami šalies valdžią nutraukti smurtą prieš opozicijos demonstrantus ir paleisti per protesto akcijas areštuotus žmones.

„Mes, žemiau pasirašę Baltarusijos Respublikos mokslininkai, dėstytojai, mokslo įstaigų darbuotojai, reikalaujame: nedelsiant nutraukti bet kokį smurtą taikių piliečių atžvilgiu; paleisti visus sulaikytus demonstrantus ir politinius kalinius. Jėgos struktūrų veiksmus laikome neteisėtais, nepriimtinais, ir pažeidžiančiais Baltarusijos Respublikos Konstituciją, nes žmogus, jo teisės, laisvės ir jų realizavimo garantijos yra aukščiausia vertybė ir visuomenės bei valstybės tikslas“, – sakoma kreipimesi, kurį paskelbė portalas onliner.by.

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.  

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 nukentėjusiųjų gydomi ligoninėse. Trečiadienio vakarą patvirtinta dar vieno protestuotojo, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste, mirtis.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per protesto akcijas nukentėjo daugiau kaip 100 teisėsaugos organų darbuotojų.

Kaip rašo onliner.by, per susitikimą su mokslinių tyrimų institutų direktoriais Baltarusijos mokslų akademijos prezidiumo pirmininkas Vladzimiras Husakovas pareikalavo, kad būtų imtasi atsakomųjų priemonių prieš kreipimosi signatarus.

„Buvau priverstas šiandien jus pakviesti, kad įvestumėt tvarką savo institutuose. Privalote žinoti, kuo gyvena kiekvienas žmogus – ypač jaunimas. Mes didžiavomės, kad atsinaujinome ir pririnkome jaunimo – bet jie juk nevaldomi! Ką jie daro laboratorijose – niekas nežino. Įsivaizduojate – „mokslininkai prieš smurtą!“ Ir visa tai prasidėjo nuo Mokslų akademijos“, – portalas citavo kreipimusi pasipiktinusio akademijos vadovo žodžius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Išsikvepia , nepavyko perversmas...tuoj reiks eiti į darbą. Tik už protestų dienas algos negaus, Lukošius už dyką pinigų nedalina. Gal Europa išmokės kokias premijas ?

Tulpiniui

Tulpiniui portretas
Tulpini vatnike ! Ar tu bent moki normaliai reikšti mintis? Tavo rašysena ir minčių dėstymas kaip visiško beraščio. Todėl kuo daugiau rašysi tuo visiems aiškiau kokio intelekto yra vatnikai. Taigi atsiskleisk pilnai Ir kuo daugiau rusicizmo, tuo aiškiau.

o koks

o koks portretas
panasus jankiu braizas,kaip hohledijos kijeve,kaip uzatlancio jankiai nori ' maidano' Minske .Bet,koks panasus braizas,tuoj vietiniai liurbaliai vez dolerius i Minska organizuoti perversma .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių