Quantcast

Baltarusijoje prasidėjo lenkų ir baltarusių žurnalisto teismo procesas

Baltarusijoje pirmadienį prasidėjo lenkų ir baltarusių žurnalisto Andrzejaus Poczobuto (Andžejaus Počobuto) teismo procesas, kuriame jam už autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo kritiką gresia iki 12 metų kalėjimo.

Varšuva šią bylą pasmerkė.

Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir lenkų mažumos Baltarusijoje atstovas A. Poczobutas buvo suimtas 2021 metų kovo mėnesį.

Jis kaltinamas „raginimu imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti nacionaliniam saugumui“ ir neapykantos kurstymu. Už šiuos kaltinimus gresia nuo penkerių iki 12 metų kalėjimo.

49 metų A. Poczobutas liko Baltarusijoje po to, kai A. Lukašenka 2020 metų vasarą numalšino masinius protestus prieš jo valdymą. Po demonstracijų prasidėjo didžiulis susidorojimas su likusiais disidentais.

Jis teisiamas vakariniame Gardino mieste netoli Lenkijos sienos.

Teisių gynimo grupė „Viasna“, įtraukusi A. Poczobutą į 1 440 politinių kalinių Baltarusijoje sąrašą, paskelbė nuotrauką, kurioje jis, sėdėdamas kaltinamųjų suole už stiklinės pertvaros, atrodo rūstus.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad jos diplomatas nebuvo įleistas į teismo posėdžių salę.

„Lenkijos reikalų patikėtinis Minske Marcinas Wojciechowskis (Marcinas Voicechovskis) nebuvo įleistas į teismo salę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lukaszas Jasina (Lukašas Jasina).

Lenkija pareikalavo paleisti A. Poczobutą.

Lenkijos užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas (Piotras Vavžykas) pirmadienį Lenkijos radijui sakė, kad A. Poczobutas „nepadarė jokio nusikaltimo, o jam pateikti kaltinimai neturi nieko bendra su tikrove“.

A. Lukašenka vadovauja Baltarusijai nuo 1994 metų.

Atsiskyrėlė valstybė ir Rusijos sąjungininkė jau daugelį metų nesutaria su Vakarais, o kaimyninę ES narę Lenkiją dažnai vadina neva keliančia jai grėsmę.

Kaimyninių šalių santykiai dar labiau pablogėjo po to, kai 2021 metų pabaigoje pasienyje kilo migrantų krizė, dėl kurios Varšuva apkaltino Minską, ir po to, kai Baltarusija leido Rusijai naudoti savo teritoriją atakoms prieš Ukrainą rengti.

Į Lenkiją pasitraukė daug baltarusių, palikusių savo šalį po 2020-ųjų protestų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių