Quantcast

Baltarusijoje iškelta baudžiamoji byla S. Cichanouskajai ir grupės BYPOL nariams

Baltarusijos generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai ir prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą nusistačiusių buvusių jėgos struktūrų pareigūnų grupei BYPOL už „rengimąsi įvykdyti teroro aktą“, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Generalinė prokuratūra, remdamasi medžiaga, pateikta Valstybės saugumo komiteto (KGB) ir Vidaus reikalų ministerijos, iškėlė bylą S. Cichanouskajai ir vadinamosios iniciatyvos BYPOL nariams už organizuotos grupės rengimąsi terorizmo aktui... Nurodyti asmenys siekė įvykdyti sprogdinimų ir padegimų sostinės ir kitų miestų teritorijose“, – valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo generalinį prokurorą Andrejų Švedą.

„Sulaikytas su įkalčiais pilietis Maleičukas jau davė parodymus apie teroro akto organizatorius ir dalyvius“, – pridūrė A. Švedas.

Pasak jo, sąmokslininkai planavo apkaltinti Baltarusijos valdžios pareigūnus veiksmais, keliančiais grėsmę žmonių gyvybėms.

„Pažymėsiu, kad dėl KGB ir VRM specialiųjų padalinių darnaus darbo pavyko išaiškinti ir lauku pašalinti rimtą teroristinę grėsmę“, – teigė generalinis prokuroras.

KGB tyrimų valdybai buvo pateiktas pasiūlymas pradėti išankstinį tyrimą šiuo klausimu. Generalinė prokuratūra taip pat įpareigojo KGB nedelsiant paskelbti įtariamų asmenų tarptautinę paiešką ir pateikti Lietuvos ir Lenkijos institucijoms reikalavimus išduoti šiuos asmenis.

Baltarusiją kelis mėnesius krėtė masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus.

Jo oponentai sako, kad rinkimai buvo suklastoti ir tikroji jų nugalėtoja yra politikos naujokė S. Cichanouskaja, kandidatavusi vietoj savo įkalinto vyro.

Baltarusijos saugumo pajėgos ėmėsi griežtų represijų prieš protestuotojus, sulaikė demonstrantų ir privertė opozicijos lyderius palikti šalį.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių išlaisvinimo ir naujų rinkimų.

Tačiau protestų judėjimas buvo palaipsniui nuslopintas, masiškai sulaikant žmones. Šimtai jų tvirtina, kad sulaikyti buvo kankinami.

Iš teisėsaugos ir kitų jėgos struktūrų pasitraukę opozicijos šalininkai įkūrė iniciatyvą BYPOL, siekiančią atskleisti Baltarusijoje vykstančius žmogaus teisių pažeidimus ir teisėsaugos piktnaudžiavimo atvejus.

Generalinė prokuratūra anksčiau šį mėnesį pranešė iškėlusi baudžiamąją bylą keliems į užsienį pasitraukusiems buvusiems jėgos struktūrų darbuotojams, susijusiems su iniciatyva BYPOL – jie buvo apkaltinti „socialinės nesantaikos“ kurstymu.

S. Cichanouskajos spaudos tarnybą į naujausią Generalinės prokuratūros pranešimą apie opozicionierei iškeltą baudžiamąją bylą pavadino „memu“.

„Tiesiog iš pokštų apie Niką ir Maiką niekas nebesijuokia, taigi, Generalinė prokuratūra siūlo naują memą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė S. Cichanouskajos atstovai, komentuodami A. Švedo pareiškimą.

Rugsėjį Baltarusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė esą perimto pokalbio telefonu „tarp Varšuvos ir Berlyno“ įrašo fragmentą, kuriame girdimi angliškai apie padėtį Baltarusijoje po prezidento rinkimų kalbančių vyrų balsai. Žiniasklaidos reportažuose šie vyrai buvo įvardyti kaip „Nikas“ ir „Maikas“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

O štai

O štai portretas
Lietuvos mokesčiu inspekcija galetu iškelti byla del BYSOL fondo pinigu išgrobstymo:)

PER ILGAI DELSĖ

PER ILGAI DELSĖ portretas
Lukašenka šiuo atveju per ilgai delsė. Seniai reikėjo viską įteisinti ir parodyti pasauliui, kad pagal Baltarusijos įstatymus ta namų šeimininkė yra KALTA IR TURI SĖDĖTI KALĖJIME. Man atrodo, kad nei viena demokratiška valstybė sau neleistų, kad pas juos vyktų valstybių perversmai ir už tai niekas nebūtų nubaustas. Juo labiau, kad, čia, akivaizdžiai, dar kyšo ir rėmėjų iš išorės ausys.

Anonimas

Anonimas portretas
Na va prisižaidė;prezidente panoro būti.Per ją ir Lietuva nekaip atrodo ...teks grąžinti priglaustąją.O Baltarusijoje jos laukia teismas ir kalėjimas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių